Järvenpää    |   HS Järvenpää

Kun Jari Peltolan äiti hiipui hoivakodissa, Peltola sai idean: Nyt yli sata ihmistä tekee vanhusten arjesta parempaa ja se on autojen ansiota

Äitinsä viimeisiä vaiheita seurannut Jari Peltola päätti tehdä iäkkäiden hyväksi jotain, ennen kuin he päätyvät sängyn pohjalle. ”Sillä on merkitystä, että ihminen pääsee neljän seinän sisältä liikkeelle.”Paljon on puhuttu autoilun päästöistä ja ympäristövaikutuksista, mutta millaisia ovat autoilun sosiaaliset vaikutukset? Tätä pohtii järvenpääläinen Jari Peltola.

”Kyllä minua vähän ihmetyttää, että vielä yllättävän harva autoalalla puhuu siitä. Että jos autoilu on jossain mitassa ympäristölle haitallista, niin missä mitassa se on sosiaalisesti hyväksi”, Peltola sanoo.

”Autoilu on mahdollisuus kohdata ihmisiä.”

Peltola painottaa autoilun sosiaalista puolta, sillä hän on alkuperäinen Automies. Automiehet ovat vapaaehtoisia autoilijoita, jotka vievät iäkkäitä ihmisiä maksutta autoretkille, kuten vierailemaan museoihin tai vanhoille kotinurkille. Toiminnan nimestä huolimatta sekä kuskit että kuljetettavat voivat olla mitä tahansa sukupuolta.

”Toinen asia, joka on pinnalla, on se miten vanhuksia kohdellaan. Tämä osaltaan mahdollistaa hyvää vanhuutta.”

Peltola aloitti Automies-toiminnan kolme vuotta sitten. Ajatus autoilun ja vapaaehtoistoiminnan yhdistämisestä syntyi, kun Peltola seurasi oman äitinsä vointia. Peltolan äiti asui lähes 90-vuotiaaksi asti kotona, mutta muutti sittemmin hoivakotiin.

”Lopulta hänen kuntonsa kävi niin heikoksi, ettei hoivakodistakaan päässyt liikkeelle. Se herätti minut jotenkin. Sillä on merkitystä, että ihminen pääsee neljän seinän sisältä liikkeelle.”

Kun äiti oli vielä hyvässä kunnossa, Peltola ja tämän veljet kävivät äidin kanssa ajeluilla.

”Kun äidistä sitten aika jätti, mietin, että voisin lähteä jonkun toisen vanhuksen kanssa ajelulle.”

Vapaaehtoisia autoilijoita on ollut ajamassa eri paikkakunnilla jo pitkälle yli 100 ihmistä. Järvenpäästä katsottuna kaukaisimmat kuskit ajavat Kajaanissa asti.

Moni saattaa vierastaa ajatusta ylimääräisestä autoilusta aikana, jolloin korostetaan päästöjen vähentämistä ja ympäristön suojelemista.

Peltola nyökyttelee. Hän on seurannut keskustelua autoilun päästöistä.

”Olen sitä mieltä, että turhaa ja yksin ajamista kannattaa vähentää. Mutta jos lähtee tässä tapauksessa liikkeelle vanhuksen kanssa, joka ei muuten pääsisi, silloin se liikkuminen puolustaa paikkaansa”, Peltola sanoo.

”Suhteessa siihen, mitä vaikutamme ympäristöön, teemme sosiaalisella puolella varmasti ainakin sen verran hyvää, yksinäisyys vähenee.”


Peltola on itse aina nauttinut autoilusta. Lapsena hän selasi isänsä Automies-lehtiä, jotka kasvattivat autoinnostusta entisestään. Lehdistä Peltola nappasi myös nimen vapaaehtoistoiminnalleen.

Lopulta Peltola päätyi autoalalle erinäisiin töihin. 25 vuotta sitten hän aloitti yrityksen, joka auttoi ihmisiä ostamaan autoja.

”Oli tarkoitus auttaa kaikenlaisia autojen ostajia, mutta käytännössä asiakaskunta muodostui yritysjohtajista, jotka halusivat säästää aikaa ja rahaa.”

Nykyisin Peltola työskentelee viestintäyrittäjänä, mutta yhteydet autoalalle ovat auttaneet häntä kehittämään vapaaehtoistoimintaa. Siis hankkimaan esimerkiksi sponsoreita.

Erilaiset yritykset, ravintolat ja retkikohteet ovat avustaneet toimintaa myös esimerkiksi tarjoamalla retkeläisille ilmaiseksi kahvitteluja, lounaita ja sisäänpääsyjä.

Yritysyhteistyötä tarvitaan Peltolan mukaan myös siihen, että hän pystyy käyttämään aikaansa toiminnan pyörittämiseen. Hän arvioi käyttävänsä noin kolmanneksen työajastaan Automiehen asioihin.

”Joidenkin yritysten kanssa teen viestintää. Kerron heidän puolestaan, että he ovat mukana tässä. Tämän viestinnästä laskutan, ja se mahdollistaa osaltaan ajankäyttöäni tähän hommaan.”

Nykyään Peltola tekee itse noin pari vapaaehtoistyökeikkaa kuukaudessa. Suurempi aika kuluu toiminnan järjestämiseen, vaikka kaupungeissa on jo omia yhteyshenkilöitä, jotka välittävät retkiehdotuksia vapaaehtoisille.

Uusin toiminnan muoto on Automies-klubit, joiden kokoontumisessa vapaaehtoiset voivat tavata toisiaan. Peltola on edellisenä päivänä ollut käynnistämässä klubia Hollolassa, jossa hän teki myös aivan ensimmäiset Automies-reissunsa.

Peltola oli kolme vuotta sitten miettinyt, mistä hän löytäisi retkelle mieliviä ihmisiä. Sitten eräs tuttu vinkkasi, että hollolalainen palvelukodin johtaja voisi innostua asiasta.

”Kysyin häneltä, olisiko ikämiehiä, joita kiinnostaisi mennä vaikkapa automuseoon. Sattumalta sieltä löytyi ”ukkokerho”, joka oli juuri puhunut vanhoista autoista.”

Ensimmäinen retki suuntautui museoon, ja toisella retkellä Peltola vei ryhmän Classic Motorshow’hun. Kesällä miehet ehdottivat Peltolalle retkeä, jota tämä edelleen muistelee lämmöllä.

”Yksi heistä tunsi mäkimaajoukkueen väkeä, ja pääsimme seuraamaan joukkueen treenejä Lahden mäkimonttuun. Kävimme Lahden suurmäen huipulla. Hissillä niin ylös kuin päästiin, ja pari kerrosta portaita. Pääsimme jututtamaan siellä maajoukkueen kavereita.”

Tieto autoretkillä käyvästä ikämiesten seurueesta kantautui lopulta hiihtäjä Sami Jauhojärven korviin.

”Meillä oli reissu suunnitteilla hiihtomuseoon, ja hän halusi lähteä yhdeksi kuljettajaksi. Hän oli meillä siellä oppaana, kun tuntee alan aika hyvin”, Peltola muistelee.

”En tätä toimintaa aloittaessani ajatellut, että saattaisin päästä Sami Jauhojärven kanssa samalle keikalle.”

Fakta

Yhteyshenkilö saattaa iäkkään ja kuljettajan yhteen


 Iäkkäät tai heidän läheisensä voivat ehdottaa retkitoiveita alueen yhteyshenkilöille osoitteessa automies.fi.

 Yhteyshenkilöitä on Järvenpäässä, Helsingissä, Hollolassa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Lahdessa, Lapinjärvellä, Mäntsälässä ja Tuusulassa.

 Yhteyshenkilöt välittävät toiveen alueen vapaaehtoisille kuljettajille.

 Yhteyshenkilöille voivat ilmoittautua myös ihmiset, jotka haluaisivat vapaaehtoisiksi kuskeiksi.

 Autoretket tarjotaan iäkkäille veloituksetta, ja retket kestävät tavallisesti 2–3 tuntia pysähdyksineen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  2. 2

   Suuruudenhullu Kekkos-Suomi synnytti omituisen tv-sarjan, joka saattaa edelleen olla kalleimpia koskaan tehtyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  4. 4

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  6. 6

   Suomi on myös tätä: Vapaaehtoiset tarjoavat Vantaalla joka päivä ilmaisia aterioita, ettei lasten täytyisi olla yksin

  7. 7

   Jätevesiasetuksen määräaika loppuu pian: remontin ehtii vielä tehdä, mutta aloittaa kannattaa heti

  8. 8

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä, julkaisi uusia kuvia Iranin väitetyistä hyökkäyksistä Omanin­lahdella

  10. 10

   ”Jos on surullinen, lukitsee oven ja itkee yksin” – Tyttöjen elämää pakolais­leireillä leimaa turvattomuus, ja ratkaisuna voi olla avio­liitto aivan liian nuorena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  8. 8

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää