Järvenpää    |   HS Järvenpää

Kun Jari Peltolan äiti hiipui hoivakodissa, Peltola sai idean: Nyt yli sata ihmistä tekee vanhusten arjesta parempaa ja se on autojen ansiota

Äitinsä viimeisiä vaiheita seurannut Jari Peltola päätti tehdä iäkkäiden hyväksi jotain, ennen kuin he päätyvät sängyn pohjalle. ”Sillä on merkitystä, että ihminen pääsee neljän seinän sisältä liikkeelle.”Paljon on puhuttu autoilun päästöistä ja ympäristövaikutuksista, mutta millaisia ovat autoilun sosiaaliset vaikutukset? Tätä pohtii järvenpääläinen Jari Peltola.

”Kyllä minua vähän ihmetyttää, että vielä yllättävän harva autoalalla puhuu siitä. Että jos autoilu on jossain mitassa ympäristölle haitallista, niin missä mitassa se on sosiaalisesti hyväksi”, Peltola sanoo.

”Autoilu on mahdollisuus kohdata ihmisiä.”

Peltola painottaa autoilun sosiaalista puolta, sillä hän on alkuperäinen Automies. Automiehet ovat vapaaehtoisia autoilijoita, jotka vievät iäkkäitä ihmisiä maksutta autoretkille, kuten vierailemaan museoihin tai vanhoille kotinurkille. Toiminnan nimestä huolimatta sekä kuskit että kuljetettavat voivat olla mitä tahansa sukupuolta.

”Toinen asia, joka on pinnalla, on se miten vanhuksia kohdellaan. Tämä osaltaan mahdollistaa hyvää vanhuutta.”

Peltola aloitti Automies-toiminnan kolme vuotta sitten. Ajatus autoilun ja vapaaehtoistoiminnan yhdistämisestä syntyi, kun Peltola seurasi oman äitinsä vointia. Peltolan äiti asui lähes 90-vuotiaaksi asti kotona, mutta muutti sittemmin hoivakotiin.

”Lopulta hänen kuntonsa kävi niin heikoksi, ettei hoivakodistakaan päässyt liikkeelle. Se herätti minut jotenkin. Sillä on merkitystä, että ihminen pääsee neljän seinän sisältä liikkeelle.”

Kun äiti oli vielä hyvässä kunnossa, Peltola ja tämän veljet kävivät äidin kanssa ajeluilla.

”Kun äidistä sitten aika jätti, mietin, että voisin lähteä jonkun toisen vanhuksen kanssa ajelulle.”

Vapaaehtoisia autoilijoita on ollut ajamassa eri paikkakunnilla jo pitkälle yli 100 ihmistä. Järvenpäästä katsottuna kaukaisimmat kuskit ajavat Kajaanissa asti.

Moni saattaa vierastaa ajatusta ylimääräisestä autoilusta aikana, jolloin korostetaan päästöjen vähentämistä ja ympäristön suojelemista.

Peltola nyökyttelee. Hän on seurannut keskustelua autoilun päästöistä.

”Olen sitä mieltä, että turhaa ja yksin ajamista kannattaa vähentää. Mutta jos lähtee tässä tapauksessa liikkeelle vanhuksen kanssa, joka ei muuten pääsisi, silloin se liikkuminen puolustaa paikkaansa”, Peltola sanoo.

”Suhteessa siihen, mitä vaikutamme ympäristöön, teemme sosiaalisella puolella varmasti ainakin sen verran hyvää, yksinäisyys vähenee.”


Peltola on itse aina nauttinut autoilusta. Lapsena hän selasi isänsä Automies-lehtiä, jotka kasvattivat autoinnostusta entisestään. Lehdistä Peltola nappasi myös nimen vapaaehtoistoiminnalleen.

Lopulta Peltola päätyi autoalalle erinäisiin töihin. 25 vuotta sitten hän aloitti yrityksen, joka auttoi ihmisiä ostamaan autoja.

”Oli tarkoitus auttaa kaikenlaisia autojen ostajia, mutta käytännössä asiakaskunta muodostui yritysjohtajista, jotka halusivat säästää aikaa ja rahaa.”

Nykyisin Peltola työskentelee viestintäyrittäjänä, mutta yhteydet autoalalle ovat auttaneet häntä kehittämään vapaaehtoistoimintaa. Siis hankkimaan esimerkiksi sponsoreita.

Erilaiset yritykset, ravintolat ja retkikohteet ovat avustaneet toimintaa myös esimerkiksi tarjoamalla retkeläisille ilmaiseksi kahvitteluja, lounaita ja sisäänpääsyjä.

Yritysyhteistyötä tarvitaan Peltolan mukaan myös siihen, että hän pystyy käyttämään aikaansa toiminnan pyörittämiseen. Hän arvioi käyttävänsä noin kolmanneksen työajastaan Automiehen asioihin.

”Joidenkin yritysten kanssa teen viestintää. Kerron heidän puolestaan, että he ovat mukana tässä. Tämän viestinnästä laskutan, ja se mahdollistaa osaltaan ajankäyttöäni tähän hommaan.”

Nykyään Peltola tekee itse noin pari vapaaehtoistyökeikkaa kuukaudessa. Suurempi aika kuluu toiminnan järjestämiseen, vaikka kaupungeissa on jo omia yhteyshenkilöitä, jotka välittävät retkiehdotuksia vapaaehtoisille.

Uusin toiminnan muoto on Automies-klubit, joiden kokoontumisessa vapaaehtoiset voivat tavata toisiaan. Peltola on edellisenä päivänä ollut käynnistämässä klubia Hollolassa, jossa hän teki myös aivan ensimmäiset Automies-reissunsa.

Peltola oli kolme vuotta sitten miettinyt, mistä hän löytäisi retkelle mieliviä ihmisiä. Sitten eräs tuttu vinkkasi, että hollolalainen palvelukodin johtaja voisi innostua asiasta.

”Kysyin häneltä, olisiko ikämiehiä, joita kiinnostaisi mennä vaikkapa automuseoon. Sattumalta sieltä löytyi ”ukkokerho”, joka oli juuri puhunut vanhoista autoista.”

Ensimmäinen retki suuntautui museoon, ja toisella retkellä Peltola vei ryhmän Classic Motorshow’hun. Kesällä miehet ehdottivat Peltolalle retkeä, jota tämä edelleen muistelee lämmöllä.

”Yksi heistä tunsi mäkimaajoukkueen väkeä, ja pääsimme seuraamaan joukkueen treenejä Lahden mäkimonttuun. Kävimme Lahden suurmäen huipulla. Hissillä niin ylös kuin päästiin, ja pari kerrosta portaita. Pääsimme jututtamaan siellä maajoukkueen kavereita.”

Tieto autoretkillä käyvästä ikämiesten seurueesta kantautui lopulta hiihtäjä Sami Jauhojärven korviin.

”Meillä oli reissu suunnitteilla hiihtomuseoon, ja hän halusi lähteä yhdeksi kuljettajaksi. Hän oli meillä siellä oppaana, kun tuntee alan aika hyvin”, Peltola muistelee.

”En tätä toimintaa aloittaessani ajatellut, että saattaisin päästä Sami Jauhojärven kanssa samalle keikalle.”

Fakta

Yhteyshenkilö saattaa iäkkään ja kuljettajan yhteen


 Iäkkäät tai heidän läheisensä voivat ehdottaa retkitoiveita alueen yhteyshenkilöille osoitteessa automies.fi.

 Yhteyshenkilöitä on Järvenpäässä, Helsingissä, Hollolassa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Lahdessa, Lapinjärvellä, Mäntsälässä ja Tuusulassa.

 Yhteyshenkilöt välittävät toiveen alueen vapaaehtoisille kuljettajille.

 Yhteyshenkilöille voivat ilmoittautua myös ihmiset, jotka haluaisivat vapaaehtoisiksi kuskeiksi.

 Autoretket tarjotaan iäkkäille veloituksetta, ja retket kestävät tavallisesti 2–3 tuntia pysähdyksineen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punastumisen hetkellä auttaa, jos sanoo mielessään tietyn turvalauseen, neuvoo psykologi ja antaa esimerkin

  2. 2

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  3. 3

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisit, syyttäjät ja tuomarit vaativat tehokkaampia pykäliä maalittamista vastaan

  5. 5

   Hallituksen linja jakaa keskustan kannattajia

  6. 6

   ”Koputamme vaikka ovelle ja keitämme aamuteet, että varmasti saamme ihmisen töihin”, sanoo työnantaja, joka taistelee Yhdysvaltain kuumilla työmarkkinoilla työntekijöistä

  7. 7

   Suurten päiväkotien johtajat hukkuvat töihin Helsingissä

  8. 8

   Henna Tahvanainen suunnittelee Japanissa parempia kitaroita Yamahalle ja laittaisi Musiikkitalon remonttiin

  9. 9

   Juurihoitojen määrä näyttää lisääntyvän, ja yhtenä syynä saattavat olla muovipaikat

   Tilaajille
  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  5. 5

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  6. 6

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – HS:n haastattelussa Urpilainen kertoo odotetusta puhelusta ja ikimuistoisesta viikostaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  8. 8

   The New York Times: Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähkö­verkkoon haitta­ohjelmia, Trump kutsui artikkelia valeeksi ja maan­petokseksi

  9. 9

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää