Järvenpää    |   HS Järvenpää

Luistin tökkäsi jäähän ja yhtäkkiä elämä muuttui: Henri Ihander halvaantui 15-vuotiaana jääkiekkopelissä

Järvenpääläinen Henri Ihander oli vasta 15-vuotias, kun hän halvaantui jääkiekkopelissä. Liikuntakyvyn menettäminen mullisti nuoren elämän, mutta pahinta oli lopulta rakkaasta harrastuksesta luopuminen.Kun järvenpääläinen Henri Ihander oli 11-vuotias, hän antoi äidilleen kaksi vaihtoehtoa: joko poika pelaisi jääkiekkoa tai pelikonsolia.

Ihander oli siihen asti pelannut jalkapalloa, mutta haikaillut aina vaihtavansa nappulakengät hokkareihin. Vanhemmat olivat järjestäen kieltäytyneet, koska jääkiekko oli liian kallis harrastus.

Lopulta vanhemmat heltyivät. Ihander liittyi Järvenpään Haukkoihin ja kipusi lopulta joukkueensa kapteeniksi.

”Kyllä se on vähän silleen ärsyttänyt, ettei kerennyt kuin neljä vuotta pelata. Kun olin siinä ihan hyvä. Koskaan ei saa tietää, mihin asti olisin siinä päässyt”, nyt 24-vuotias Ihander sanoo kotonaan järvenpääläisessä palvelutalossa.

Syyskuussa on kulunut yhdeksän vuotta siitä, kun Ihander loukkaantui vakavasti Porvoossa pelatussa jääkiekkopelissä.

Kiekkoa tavoitelleen Ihanderin luistimen kärki osui jäässä olleeseen reikään. Ihander kaatui polvilleen ja syöksyi pää edellä päätylaitaan. Sairaalassa hän sai myöhemmin kuulla diagnoosin: niskanikaman murtuma ja neliraajahalvaus.

Kun ihmiset toisinaan kysyvät Ihanderilta, miten tuollaisesta koko elämän mullistavasta loukkaantumisesta selviää, vastaus ei aina kelpaa.

”Jotkut eivät suostu hyväksymään, että minä olen hyväksynyt sen. Vähän väkisin yritetään kaivaa jotain negatiivista siitä.”

Eikä loukkaantuminen lopulta muuttanut kauheasti mitään.

”Joo mä liikun eri lailla kuin ennen, mutta olenko nyt sitten kauheasti jäänyt paitsi mistään.”

Toki heti onnettomuuden jälkeen elämää piti järjestellä uudelleen.

Isä osti uuden asunnon, koska vanhaan ei olisi päässyt pyörätuolilla. Ysiluokkalaisesta Ihanderista tuli työnantaja, kun hänen piti palkata henkilökohtaisia avustajia ja perehtyä samalla sellaisiin asioihin kuin työeläkevakuutusmaksut. Samalla hän kävi kuntoutuksessa ja opiskeli peruskoulun viimeisiä kursseja.

”Ja sitten jotkut ovat, että voi voi kun se ei pysty kävelemään. Se oli ehkä pienin ongelma koko asiassa.”


Ihander sanoo sopeutuneensa tilanteeseensa henkisesti hyvin. Hän koki, ettei muuta vaihtoehtoa oikein edes ollut.

Ihander muistaa onnettomuudestaan kaiken, sillä hän ei missään vaiheessa menettänyt tajuntaansa. Sairaalassa vaikeinta olikin aluksi ymmärtää, mitä halvaantuminen edes tarkoittaa.

”Isoin ongelmani oli seuraavan päivän biologian koe. Sanoin äidille, etten varmaan pääse tekemään sitä.”

Kahden viikon päästä olisi ollut seuraava jääkiekkopeli, johon Ihander edelleen kuvitteli menevänsä.

Juuri jääkiekosta luopuminen oli lopulta kaikkein vaikeinta. Onnettomuuteen asti Ihanderin elämä oli rakentunut kodin, koulun ja jääkiekon varaan, ja sitten yhtäkkiä kolmas elämän peruspilareista oli poissa.

”Ei minulla ollut muuta silloin. Kävin koulussa ja pelaamassa, se oli kaikki mitä oli. Sen jälkeen olen joutunut miettimään, kuka minä olen. Se oli vaikeinta alussa.”

Ihander oli ehtinyt jo päättää, että hänestä tulee ammattijääkiekkoilija. Onnettomuuden jälkeen urasuunnitelmat täytyi pohtia uusiksi. Mielessä risteili kysymyksiä: missä olen hyvä, mitä haluan tehdä, mikä minua kiinnostaa?

”Yhtäkkiä olin sellaisessa tyhjiössä, etten oikein tiennyt, mihin suuntaan lähtisin”, Ihander sanoo.

”Sen kanssa olen eniten joutunut tekemään töitä, en niinkään vammautumisen. Sen olen pystynyt aika nopeastikin hyväksymään, että joo minulle kävi näin enkä voi sille mitään.”

Uusi identiteetti on hiljalleen löytynyt opiskeluiden kautta.

Peruskoulun jälkeen Ihander suuntasi lukioon ja sieltä ammattikouluun opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Nyt hän opiskelee ammattikorkeakoulussa järjestö- ja nuorisotyötä.

Kevään työharjoittelu Invalidiliitolla vahvisti ajatusta siitä, että Ihanderin paikka voisi olla ajamassa liikuntarajoitteisten asioita. Hän tietää, kuinka väsyttävää omista oikeuksistaan kiinni pitäminen voi olla.

”Moni luovuttaa mieluummin kuin tappelee Kelan kanssa vaikka kuntoutuksista.”

Kela on myöntänyt Ihanderille tälle vuodelle huomattavasti vähemmän fysio- ja toimintaterapiaa kuin aikaisempina vuosina. Kun hän viime vuonna kävi toimintaterapiassa 30 kertaa vuodessa, tälle vuodelle terapiaa on myönnetty viisi kertaa.

Fysioterapiakäyntejä on 10 vähemmän kuin viime vuonna, eikä Ihanderille enää myönnetty tälle vuodelle laitoskuntoutusjaksoa.

Vuotta on kulunut vasta seitsemisen kuukautta, mutta terapian väheneminen näkyy jo Ihanderin voinnissa. Käsien liikeradat ovat heikentyneet ja kipuja on enemmän, mikä vaikuttaa arjen toimintoihin ja osallistumiseen.

Kipujen takia Ihander on miettinyt pitävänsä syyslukukauden ajan taukoa opinnoista, mutta luovuttaa hän ei aio. Ihander on jo tehnyt Kelalle valituksen ja sanoo rustaavansa valituksia vielä seuraavat 40 vuotta, jos tarve vaatii.

Loukkaantuminen aiheuttaa nuorelle tuplakriisin

Vakava loukkaantuminen on urheilijalle aina kriisi, sanoo psykoterapeutti ja Tampereen urheiluakatemian urheilupsykologi Tiina Röning.

Kriisistä selviytyminen on Röningin mukaan aina yksilöllistä. Toinen saattaa reagoida muutokseen voimakkaammin kuin toinen ja tarvita erilaista tukea.

Paljon riippuu myös ihmisen iästä. Aikuinen on todennäköisesti ehtinyt jo kohdata elämässään erilaisia vastoinkäymisiä, ja hänellä voi siksi olla jo vakiintuneita selviytymiskeinoja. Lapset ja nuoret sen sijaan vasta harjoittelevat niitä.

”Lapselle se voi olla elämän ensimmäinen kriisi. Hänellä ei välttämättä ole kokemusta ja tietoa siitä, miten tilanteesta selviää”, Röning sanoo.

Vakavasti loukkaantunut nuori on haavoittuvassa tilanteessa myös siksi, että nuoruuteen liittyy myös kasvamiseen liittyviä kehitystehtäviä. Murrosiässä nuori vasta hakee omaa identiteettiään ja itsenäistyy. Kun tilanteeseen lisätään vielä loukkaantuminen, eteen tulee Röningin mukaan tuplakriisi.

”Siksi loukkaantuminen on nuorelle niin kuormittavaa. Ihminen voi masentua, jos kaikkea on vain liikaa. Nuori on sille erityisen haavoittuvainen, jos tukea ei ole tarjolla.”

Tukiverkon lisäksi on tärkeää, että nuori saa tietoa, mitä on tapahtunut ja miten tilanteessa edetään. Urheilijalle tärkeää on myös lajin parista saatu tuki.

Loukkaantumisen takia urheilun lopettava nuori joutuu tekemään samanlaisen identiteettityöskentelyn kuin uransa lopettava aikuinen. Tilanteeseen sopeutumisessa auttaa, että yhteys rakkaaseen lajiin ja yhteisöön säilyy.

Röning sanoo, että hylkäämisen tunteen syntymistä pitäisi yrittää välttää. Joukkuelajeissa esimerkiksi aikuinen valmentaja voi toimia linkkinä nuoren ja joukkueen välillä ja osoittaa, että nuori edelleen kuuluu jollain tavalla yhteisöön.

”On ihan kauheaa, jos sinut vain leikataan pois.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  9. 9

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  10. 10

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää