Järvenpää    |   HS Järvenpää

Rolf Westphal jätti raskaana olevan vaimonsa Yhdysvaltoihin ja suuntasi Suomeen toteuttamaan 11-metristä patsasta

Kolmisointu-teoksen suunnitellut taiteilija Rolf Westphal jätti raskaana olleen vaimonsa Yhdysvaltoihin ja vietti kesän Järvenpäässä valvoen teoksensa rakentumista. Taideyhdistyksen ideasta valmistui jättiteos vain muutamassa kuukaudessa.Elokuussa 40 vuotta sitten suuret nosturit repäisivät pressut alas ja paljastivat järvenpääläisille kaupungin uuden maamerkin: 11 metrin korkeuteen kohoavan kirkkaankeltaisen monumentin.

Veistos pystytettiin puistoon lähelle Tuusulanjärveä pikavauhtia, sillä ideasta paljastustilaisuuteen ehti kulua vain nelisen kuukautta.

”Ensialkuun kaupunkilaisilta ei kysytty yhtään mitään. Päätettiin vain, että nyt tehdään. Siinä vaiheessa, kun teos alkoi valmistua, kaupunkilaiset saivat ehdottaa teokselle nimeä nimikilpailussa”, sanoo taiteilija Antero Kare.

On Kareen ansiota, että puistoon pystytettiin juuri tällainen veistos.

Vuonna 1979 Kare oli pyydetty Art Tuusulanjärvi -yhdistyksen kesänäyttelyn kuraattoriksi. Samoihin aikoihin yhdistyksen puheenjohtajana toiminut liikemies Pauli Hyppönen oli saanut idean: Järvenpäähän pitäisi rakentaa taideteos, joka näkyisi kunnolla.

Hyppönen kysyi Kareelta, tietäisikö tämä sopivaa taiteilijaa hommaan. Yksi nimi tuli heti mieleen. Kare oli juuri aiemmin kiertänyt Yhdys­valloissa taide­kriitikkona ja tutustunut matkoillaan texasilaiseen kuvan­veistäjään Rolf Westphaliin.


”Ehdotin Westphalia, koska olin nähnyt hänen veistoksiaan. Ne olivat näyttäviä ja upeita, ja usein myös keltaisia”, Kare sanoo ja myhäilee.

Erityisesti Kareen mieleen oli jäänyt Houstonin nykytaiteen museon eteen sijoitettu teos, West of Pecos, joka keltaisine palkkeineen muistuttaa muoto­kieleltään hyvin paljon Kolmi­sointua.

Kareen ehdotus hyväksyttiin siltä istumalta.

”Minulta kysyttiin, sattuisiko minulla olemaan mukana hänen yhteystietojaan. Siihen aikaan kuljetin luonnoskirjaa koko ajan mukanani, ja sieltä löytyi myös Westphalin puhelinnumero.”

Kare soitti Houstonissa Texasissa asuneelle Westphalille. Westphal osoitti varovaista kiinnostusta projektia kohtaan, mutta pyysi saada miettimisaikaa. Oli huhtikuu, ja yhdistyksen puuhamiehet halusivat veistoksen valmiiksi jo kesän aikana.

”Kysyin, riittääkö 10 minuuttia niin soitetaan kohta uudelleen. Se riitti. Hän sanoi, että pystyy järjestämään asian ja voisi tulla parin viikon kuluttua Järvenpäähän.”

Taiteilijalle annettiin vapaat kädet teoksen suunnittelemiseksi. Kun Westphal toukokuussa sitten saapui Suomeen, hänellä oli jo mukanaan teoksen pienoismalli.

Järvenpään kaupunki ehdotti teoksen paikaksi järven kaupunginpuoleista pohjukkaa, ja paikka sopi myös Westphalille.

Rahat teoksen valmistamiseen keräsi Hyppönen paikallisilta yrityksiltä. Yritykset lahjoittivat teosta varten myös työtunteja. Esimerkiksi teoksen teräselementit valmistettiin ja hitsattiin Wärtsilän tehtaalla ilmaiseksi.

Westphal vietti lopulta koko kesän Järvenpäässä valvomassa veistoksen rakentamista. Hän halusi osallistua itse myös teoksen hitsaamiseen.

”Tehtaalla Westphal ystävystyi kahden suomalaisen hitsaajan kanssa. Toinen miehistä oli iso ja roteva. Westphal kutsui häntä Karhuksi ja sanoikin aina lähtevänsä Karhun kanssa hitsaamaan”, Kare kertoo.

Miehet tekivät taiteilijaan lopulta niin suuren vaikutuksen, että Westphal halusi myös heidän nimensä teokseensa. Edelleen Kolmisoinnun järvenpuoleisessa osassa lukee Westphalin oman signeerauksen alla ”P. Kärkkäinen, H. Rantakari”.


Kolmisointu on yhä Suomen suurin julkinen veistos. Se on 11 metriä korkea, 60 metriä pitkä ja painaa 27 tonnia.

Järvenpääläiset ovat suhtautuneet korkeuksiin kohoaviin keltaisiin kaariin ristiriitaisesti.

Osa on parjannut veistosta ”McDonald’sin logoksi”, mutta osalle veistos on hyvin rakas. Esimerkiksi partiolippukunta Järvenpään Scoutit käyttää teosta omassa logossaan.

Kirkkaankeltainen jättiteos erottuu selkeästi ympäristöstään. Kare sanoo, että värivalinta oli Westphalille melko selvä jo alusta lähtien, vaikka tämä oli pohtinut myös oranssia.

”Ja hänen mielestään tämähän ei ole keltainen ollenkaan”, Kare sanoo.

”Monumentit toimivat aina valon kanssa. Kun maapallo kiertää aurinkoa, valot ja varjot vaihtuvat koko ajan. Kun valo tai varjo osuu teoksen pintaan, teoksen väri muuttuu ja sieltä voi löytää vaikkapa vihreää. Westphalin mielestä teos oli todella värikäs!”


Rolf Westphal kuoli hengitystiesairauteen 17. helmikuuta 2016 Floridan Spring Hillissä. Hän oli 70-vuotias.

Westphalin kuoleman jälkeen, noin puolitoista vuotta sitten, hänen poikansa Ahti Westphal vieraili Järvenpäässä Kareen kanssa. Poika oli vaikuttunut isänsä teoksesta.

Ahti Westphalilla on ollut kiinteä side teokseen jo syntymästään lähtien. Kun Rolf Westphal lähti Suomeen, hän jätti raskaana olleen vaimonsa kotiin. Poika Ahti syntyikin melko pian sen jälkeen, kun Westphal palasi takaisin Yhdysvaltoihin.

Isä tuli takaisin mukanaan kaksi asiaa. Toinen niistä oli tuohesta punottu kehto. Sitä Westphal oli toivonut, kun häneltä kysyttiin toivetta kiitoslahjaksi. Tarinan mukaan Ahti-poika nukkui kehdossa puunoksaan nostettuna.

Toinen tuliainen oli nimi.

”Westphal oli kiinnostunut suomalaisesta mytologiasta. Tuusulanjärvestä ja veden jumalasta hän sitten keksi nimen pojalleen”, Kare sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  2. 2

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  5. 5

   Suomalaiskirjailija Pajtim Statovcin teos ehdolla Yhdysvaltain arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon saajaksi

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   Porrastreeni ehkäisee ”kuolleen pepun syndroomaa”, joka vaanii istumatyötä tekeviä – Neljä vinkkiä, joilla saat portaista kaiken hyödyn irti

  8. 8

   Tutkimus: Molempien puolisoiden tyytymättömyys avioliittoon kasvaa, kun naisen seksuaalinen halu vähenee

  9. 9

   Yhdysvallat säilyttää raakaöljyn varmuusvarastojaan suolakuiluissa, jotka ulottuvat yli kilometrin syvyyteen

  10. 10

   Naamioituneet henkilöt käynnistivät poliisioperaation Tampereella, tutkinnassa iso tukku rikosnimikkeitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  6. 6

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää