Järvenpää    |   HS Järvenpää

Puron varrelle rakennetut talot ovat vaarassa sortua Järvenpäässä, kaupungin mukaan tilanne ei ole kriittinen

Uoman kunnostustöitä ei ole vielä päästy aloittamaan, koska aluetta halkovaa puroa suojelee vesilaki. Järvenpään kaupunki on hakenut keväällä aluehallintovirastosta poikkeuslupaa, mutta prosessi on kesken.Purouomaan virranneet vedet ovat kuluttanut maastoa Järvenpään Mikonkorvessa niin paljon, että useat uoman varrella sijaitsevat asuinrakennukset ovat sortumisvaarassa. Asia käy ilmi Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan esityslistasta.

Järvenpään kaupungin projektipäällikkö Miia Haikonen sanoo, että kaupungin tekemien selvitysten mukaan tilanne ei ole kriittinen, mutta uoman kunnostustyöt halutaan silti aloittaa mahdollisimman nopeasti. Kunnostettavaa uomaa on yhteensä alle 200 metriä.

”Koskaan ei voida tietää, millainen syksy tai talvi on tulossa. Sen puolesta halutaan päästä hoitamaan asia kuntoon.”

Puro saa alkunsa Vanhan Lahdentien varresta, ja se virtaa koilliseen kohti Keravanjokea. Uomaan laskee vesiä noin 80 hehtaarin alueelta, ja siihen johdetaan myös hulevesiä rakennetuilta alueilta.

Ajan myötä uoma on syventynyt merkittävän virtaamavaihtelun ja eroosion takia. Samalla eroosio on aiheuttanut sortumariskin asuinrakennuksille.

Järvenpään kaupungin rajaamalla kunnostettavalla alueella on kahdeksan yksityistä kiinteistöä ja yksi kaupungin omistama tila. Luoteessa kunnostettava alue rajautuu Pohjatuulenpuistoon. Puisto muodostuu neljästä kiinteistöstä, joiden maat kaupunki on tänä vuonna ostanut.

Haikosen mukaan kiinteistön sijaitseminen kunnostettavalla alueella ei automaattisesti tarkoita, että kiinteistö olisi vaarassa sortua tai sen läheisyydessä olisi havaittu merkittävää vajoamaa.

”En valitettavasti pysty sanomaan sen enempää, onko niistä kaksi vai neljä vai kuusi kiinteistöä riskialueella”, Haikonen sanoo.

Uoman luiskien on todettu vajonneen kahden kiinteistön kohdalta, mutta eroosiota on silmämääräisesti havaittu koko kunnostettavalta alueelta.

”Emme lähde kunnostamaan purouomaa vain kahden kiinteistön osalta, koska eroosio on syövyttänyt sitä uomanpohjaa koko alueelta.”

Haikosen mainitsemat kaksi kiinteistöä sijaitsevat Peurakadulla ja Porokadulla, jossa eroosion vaikutukset ehdittiin huomata jo 2017 vuoden lopulla.Joulupäivän aamuna Peurakadulla asuva Jari Naulapää huomasi, että puroa kohti viettävä luiska oli vajonnut viereisellä Porokadun puolella olevalla tontilla. Luiskan vajoamisen seurauksena puuportaat olivat valuneet kohti puroa ja salaojaputki oli tullut näkyviin.

”Naapuritontilta oli aikaisemminkin lähtenyt pieniä vyöryjä. En kiinnittänyt asiaan enempää huomiota silloin”, Naulapää kertoo.

Uudenvuodenaattona Naulapää oli ollut ampumassa omalla pihallaan raketteja, kun hän huomasi, että talon puron puoleiseen nurmikkoon oli tullut halkeama. Maa alkoi vajota nopeasti, ja 8. tammikuuta vajoaman rajakohdassa oli korkeuseroa jo noin puoli metriä.


Naulapää ilmoitti vajoamasta kaupungin rakennusvalvontaan, joka järjesti paikalla katselmuksen saman vuoden huhtikuussa.

Katselmuksessa oli mukana konsulttiyhtiö Sipti Infran asiantuntija. Asiantuntijan tekemän raportin mukaan katselmuksen ja muun aineiston perusteella rakennukset eivät olleet välittömässä vaarassa. Raportissa kuitenkin todetaan, että tilanne voi kehittyä huonompaan suuntaan sää- ja virtausolosuhteiden muuttuessa ja tästä syystä maastoa tulee tarkkailla.

Vappuaattona maa vajosi jälleen Peurakadun ja Porokadun kiinteistöjen pihoilla. Naulapään mukaan luiskasta irtosi maata noin 70 neliön alueelta ja irronnut maa käytännössä tukki uoman pohjalla olevan ojan.

Seuraavana syksynä Järvenpää teetti lisätutkimuksia, joissa projektipäällikkö Miia Haikosen mukaan todettiin, ettei tilanne ole kriittinen.

Tämän vuoden maaliskuussa uoman tilanne muuttui jälleen, kun Peurakadun luiskan havaittiin vajonneen lisää. Haikosen mukaan tilanne ei ole kaupungin tietojen mukaan kuitenkaan merkittävästi huonontunut.

”Nyt ei ole ainakaan tullut uusia yhteydenottoja, että tilanne olisi huonontunut tai jotain akuuttia olisi tapahtunut.”

Jari Naulapää sai lukea lehdestä, että alueen talot ovat sortumavaarassa.

”Ei meille ole siitä tiedotettu mitään. Minä olen itse puhunut sortumavaarasta, kun tilanne alkoi. Tietysti kun ei silloin tiennyt, miten se maa tulee liikkumaan siinä.”

Tilanne ei kuitenkaan liiemmin huoleta häntä.

”En ole huomannut, että talo olisi liikkunut, niin ei se minua ole hirvittänyt.”

Uoman kunnostusprojektin suunnittelu aloitettiin Haikosen mukaan, kun rakennusvalvonta sai 2018 tiedon vajoamasta.

Maanrakennustöitä ei ole vielä päästy aloittamaan, koska aluetta halkova puro on niin sanottu luonnontilainen noro, jota suojelee vesilaki. Rakennustyöt voisivat vaarantaa noron, mikä on vesilain mukaan kiellettyä.

Lupaviranomainen voi myöntää kieltoon poikkeuksen, jos noron suojelutavoitteet eivät huomattavasti vaarannu.

Tämän vuoden huhtikuussa kaupunki jätti poikkeuslupahakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi). Avi on puolestaan pyytänyt hakemusta varten lausuntoa Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalta, joka käsittelee asiaa tiistain kokouksessaan.

Lautakunta aikoo lausunnossaan esittää, että lupa voidaan myöntää. Sen mukaan hanke on välttämätön sortumista aiheutuvien riskien poistamiseksi ja hankkeen hyödyt ovat huomattavat verrattuna siitä aiheutuviin haittoihin.

Haikonen ei osaa arvioida, kuinka kauan avin päätöksessä voi lopulta kestää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää