Järvenpää    |   HS Järvenpää

Terijokelaiset kaksinkertaistivat Järvenpään asukasluvun talvisodan jälkeen

Järvenpäässä edelleen toimiva Terijoki-seura järjestää vuotuisen Terijoki-juhlan lauantaina 80. kerran.Tuusulan kunnan Järvenpään kylän katukuva muuttui huomattavasti talvisodan jälkeen vuonna 1940, kun alueelle sijoitettiin Karjalasta evakkoon joutuneita terijokelaisia.

Tuusulan kuntaan sijoitettiin 1 700 terijokelaista. Heistä suurin osa eli noin 1 200 sijoitettiin Järvenpäähän. Tämä kaksinkertaisti Järvenpään asukasluvun.

Teri-säätiön asiamies Jaakko Mäkelä luonnehtii terijokelaisten sopeutuneen suhteellisen hyvin Järvenpäähän.

”Voisi sanoa, että terijokelaisten tulo sujui kohtuullisesti. Suuremmilta yhteentörmäyksiltä vältyttiin”, Mäkelä toteaa.

Teri-säätiön tehtävänä on muun muassa vaalia Terijoen muistoa ja toimia yhdyssiteenä entisten terijokelaisten keskuudessa. Mäkelä itse joutui jättämään Terijoen ollessaan 3,5-vuotias. Mäkelän perhettä ei sijoitettu Järvenpäähän, vaan sodan jälkeen elämä vei hänet eri puolille Suomea. Järvenpäähän hän muutti 1960-luvun alussa.

Terijokelaiset jäivät talvisodan jälkeen pysyvästi Järvenpäähän. He eivät päässeet palamaan koteihinsa jatkosodan aikana, koska alue oli osittain sotatoimialuetta. Mäkelä sanoo terijokelaisilla olleen näin enemmän aikaa sopeutumiseen, kun arki alkoi jatkosodan päätyttyä.

Terijokelaisten ja järvenpääläisten välillä ei tullut yhteentörmäystä muun muassa, koska Järvenpäässä oli työvoimapulaa ja tilojen osoittaminen terijokelaisille sujui kivuttomasti.

”Järvenpäässä oli runsaasti pienteollisuutta, jossa oli työvoimapulaa. Osa terijokelaisista oli tottunut työskentelemään pienteollisuudessa ja palveluammateissa. Maatalousmaata lohkottiin terijokelaisille valtion, kunnan ja seurakunnan maista. Näin yksityisten maanviljelijöiden kanssa ei tullut kahnauksia.”

Terijokelaisten vaikutus näkyi Järvenpään kylän ja vuodesta 1951 alkaen Järvenpään kauppalan kehityksessä. Järvenpää erotettiin tuolloin itsenäiseksi kauppalaksi Tuusulan kunnasta.

”Voisi sanoa, että terijokelaiset virkistivät Järvenpään kulttuuri- ja liiketoimintaa vireämmäksi.”

Terijoki-seura puolestaan tekee edelleen toiminnallaan muun muassa tunnetuksi Terijokea.

Seura muun muassa järjestää vuosittain Terijoki-juhlan. 80. Terijoki-juhla järjestetään ensi lauantaina 14. syyskuuta Järvenpään seurojentalolla kello 14. Teri-säätiön ja Terijoki-seuran järjestämään juhlaan on vapaa pääsy.

Terijoen kunta sijaitsi Karjalan kannaksella, talvisodan syttyessä kunnassa asui 7 900 asukasta. Nyt Terijoki on Pietarin esikaupunki, ja sen venäläinen nimi on Zelenogorsk.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää