Järvenpää    |   HS Järvenpää

Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

Tuomittu ilmoittautui poliisille tunnistettuaan itsensä poliisin julkaisemasta kuvasta.Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Pasi Hannu Antero Langin, 27, neljäksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kansliapäätöksenä 10. lokakuuta annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Alun perin selvästi kovempaa tuomiota vaatinut syyttäjä ei ole vielä päättänyt, valittaako tuomiosta.

Uhrin kuolemaan johtanut törkeä pahoinpitely tapahtui Järvenpään keskustassa lauantai-iltana 1. kesäkuuta. Uhri, lähes 60-vuotias järvenpääläismies, ja tuomittu eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. He kohtasivat sattumalta Postikadun ja Sibeliuksenkadun risteyksessä jalkakäytävällä, jossa ohikulkijoiden todistama pahoinpitely tapahtui.

Tuomitulla kolmen lapsen isällä ei ole ollut muistikuvia rikoksesta eikä sen uhrista. Hän tunnisti itsensä sunnuntaina poliisin jakamista valokuvista, ilmoittautui vihjepuhelimeen ja meni itse poliisilaitokselle maanantaina.

Hänet on tuomittu viimeisen kymmenen vuoden aikana kolmesti pahoinpitelystä. Hän ei ollut käyttänyt pahoinpitelyiltana huumeita, eikä hän ole aiemmin käyttänyt väkivaltaa sattumanvaraisesti muihin henkilöihin.

Kyseisenä lauantaina Lang oli ollut ensin töissä ja sitten kavereidensa kanssa Helsingissä baareissa. Kertomansa mukaan hän oli juonut noin 7–9 puolen litran tuoppia olutta. Kavereiden kanssa ei ollut tapahtunut mitään erikoista, eikä Langilla ollut huolia. Lang oli lähtenyt Järvenpäähän noin iltayhdeksän aikaan.

Oikeudessa kuultiin kolmea silminnäkijää, joiden mukaan hakkaamiselta näyttänyt pahoinpitely alkoi yllättäen, eikä se kestänyt ajallisesti kauan ennen kuin tuomittu poistui paikalta. Pahoinpitely tapahtui puoli kymmenen maissa.Lang oli vaikuttanut kiihtyneeltä mutta ei erityisen päihtyneeltä: hänen kuvaillaan askeltaneen suoraviivaisesti ja juosseen kovaa. Yksi todistajista otti videota paikalta poistuvasta tekijästä, soitti hätäkeskukseen ja meni uhrin luokse, kun taas toinen todistaja seurasi paikalta poistunutta tekijää autollaan ravintola Huvilan takana olevan kerrostalon pihalle.

Lang on tunnustanut lyöneensä uhria kerran kasvoihin, minkä johdosta uhri kaatui selälleen maahan. Lang on myös tunnustanut potkaisseensa tai polkeneensa maassa makaavaa uhria kerran ylävartaloon.

Nurmikolle teon jälkeen makaamaan jäänyt uhri oli todistajien mukaan tapahtumapaikalla vielä tajuissaan, mutta hänen puheestaan ei saanut selvää. Uhri toimitettiin sairaalan, jossa hänet todettiin aivokuolleeksi. Uhri kuoli sairaalassa 2. kesäkuuta.

Kuoleman syynä oli aivojen kovakalvon alainen verenvuoto. Kallon sisäisistä vammoista ei voida oikeuslääkärin mukaan sanoa, ovatko ne tulleet nyrkistä, potkusta vai kaatumisesta, mutta pelkkä kaatuminen ei ole aiheuttanut vammoja. Käräjäoikeuden mukaan syntyneet vammat ovat vaatineet huomattavaa voimaa, koska niistä on nopeasti muodostunut kuolemaan johtava vamma.

Käräjäoikeuden mukaan uhrin kasvoissa olleet vammat olivat sijoittuneet eri puolille kasvoja, joten yksi nyrkin isku ja kaatuminen eivät niitä vielä selitä. Lisäksi uhrin poskessa ollut jälki tukee sitä, että Lang on potkaissut tai polkaissut uhria päähän ainakin kerran.

Uhrilla oli myös molemmin puolin ylempien kylkiluiden murtumia, ja yleensä kaatumalla murtuu alempia kylkiluita. Käräjäoikeuden mukaan vammat ovat aiheutuneet vähintään kahdesta eri potkusta tai polkaisusta ylävartaloon.

Lang on kertonut seuraavana päivänä eli sunnuntaina töihin lähtiessään huomanneensa kipeän viillon toisessa hauiksessaan ja hänen jalkansa oli ollut kipeä. Töistä tultuaan hän oli nukkunut ja saanut viestejä tuttaviltaan poliisin hänestä julkaisemasta kuvasta.

Hän soitti poliisin vihjepuhelimeen ja sopi tulevansa maanantaina poliisiasemalle selvittämään asiaa. Hän tunnisti itsensä poliisin esittämistä valokuvista ja on nyt ollut vangittuna 3. kesäkuuta lähtien.

Syyttäjä vaati tapauksessa ensisijaisesti tuomiota taposta ja toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä vaati yli yhdeksän vuoden ehdotonta vankeutta ja toissijaisten syytekohtien mukaan tuomittaessa kuuden ja puolen vuoden vankeutta.

Lang kiisti syytteen taposta, mutta myönsi syyllistyneensä törkeään kuolemantuottamukseen ja pahoinpitelyyn, mutta kiisti että teko olisi ollut törkeä.

Käräjäoikeuden mukaan syyte taposta oli hylättävä, koska asiassa ei tullut näytetyksi riittävällä varmuudella, että Langin olisi pahoinpitelyn aikana pitänyt mieltää, että hänen tekojensa varsin todennäköisenä seurauksena on uhrin kuolema. Pahoinpitely on kuitenkin tehty raa’alla tavalla ja aiheuttanut hengenvaarallisen tilan ja uhrin kuoleman.

Oikeuden mukaan tuomitun syyllisyyttä lisää se, että hän aloitti väkivallan vaikka uhri ei kohdistanut häneen väkivaltaa. Jonkin verran rangaistusta lieventävä seikkana oikeus piti sitä, että nähtyään viestit poliisin julkaisemista kuvista, Lang otti yhteyttä poliisiin. Lisäksi hän toimitti tapahtuma-aikaan käyttämänsä vaatteet poliisille tutkittavaksi.

Lang on vastustanut vangittuna pitämistä, sillä hänelle on syntynyt lapsi, jota hän haluaisi päästä näkemään. Käräjäoikeuden mukaan tuomion pituus huomioiden vangittuna pitäminen ei ole kohtuutonta ja se jatkuu edelleen.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Lang tuomittiin maksamaan kärsimyskorvauksia uhrin omaisille noin 25 000 euroa sekä uhrin hautauskustannukset ja muita kuluja.

Käräjäoikeus määräsi syyskuussa tapauksen pääkäsittelyssä osan asiakirja-aineistosta salassapidettäväksi, ja pääkäsittely toimitettiin osaksi ilman yleisöä.

Tuomiosta on uutisoinut aiemmin Keski-Uusimaa-lehti.

Päivitetty 14.10.2019 kello 15.08: Täsmennetty korvausten määrää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  7. 7

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  8. 8

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää