
Järvenpään taidemuseon Eero Järnefelthttps://www.hs.fi/haku/?query=eero+jarnefelt ja Venny Soldan-Brofelthttps://www.hs.fi/haku/?query=venny+soldan-brofelt -kokoelma oli esillä koko syksyn Tallinnan Adamson-Ericin museossa. Viron ja Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlavuotta osaltaan juhlistava näyttely alkoi 15. elokuuta ja päättyi sunnuntaina 1. joulukuuta.
Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikanderhttps://www.hs.fi/haku/?query=hanna+nikander kertoi maanantaina kokoelman saaneen hyvän vastaanoton Tallinnassa.
”Tarkat kävijämäärät eivät ole vielä tiedossani. Yllätyin kuitenkin siitä, että kiinnostus Järvenpään kokoelmaa kohtaan oli niin suuri Tallinnassa. Näyttelyssä kävi myös paljon suomalaisia.”
Näyttelyssä oli esillä yli 70 Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeltin teosta, ja ne olivat ensimmäistä kertaa esillä Suomen rajojen ulkopuolella.
Adamsson-Ericin museo toi vastavuoroisesti Järvenpään taidemuseoon näyttelyn Viron 1900-luvun keskeisen modernistin Adamson-Ericinhttps://www.hs.fi/haku/?query=adamson-ericin taiteesta. Näyttelyssä on maalauksien lisäksi Adamson-Ericin suunnittelemia tekstiilejä, astioita, huonekaluja ja muuta käyttötaidetta.
Lokakuun lopussa alkanut näyttely jatkuu ensi vuoden helmikuun alkuun saakka.
”Mietin ennen näyttelyä, että Adamson-Ericin taide saattaa olla tuntematonta Suomessa. Näin ei ole ollut, vaan näyttelyä on käynyt Järvenpäässä katsomassa paljon ensimmäistä kertaa taidemuseossa vierailevia. Kävijöissä on ollut paljon Viron ystäviä pääkaupunkiseudulta.”
Järvenpään taidemuseon ja Tallinan Adamson-Ericin museon yhteistyö sai alkunsa tallinnalaismuseon otettua Tuglas-seuran kautta yhteyttä Järvenpäähän vuonna 2016.
”Molempien näyttelyiden suosio osoittaa, että Viron ja Suomen yhteistyö taiteessa kiinnostaa. On mahdollista, että yhteistyö jatkuu. Toistaiseksi emme ole kuitenkaan keskustelleet jatkosta.”
Adamson-Eric, oikealta nimeltään Erich Carl Hugo Adamson, syntyi vuonna 1902 ja kuoli vuonna 1968. Hän on Viron modernismin merkittävimpiä edustajia. Viron kulttuuria, kieltä ja yhteiskuntaa tunnetuksi Suomessa tekevä Tuglas-seura luonnehtii artikkelissaan Adamson-Ericiä lahjakkaaksi ja poikkeuksellisen monipuoliseksi taiteilijaksi, hän oli tasokas sekä kuvataiteessa että taideteollisen muotoilun eri aloilla.

Kommentit