Lasten äänet sekoittuivat ”avokonttorissa” – Tuliterä koulu tavoitteli uudenlaista ihannetta, rakentaa nyt väliseinät - Järvenpää | HS.fi
Järvenpää|HS Järvenpää

Lasten äänet sekoittuivat ”avokonttorissa” – Tuliterä koulu tavoitteli uudenlaista ihannetta, rakentaa nyt väliseinät

Järvenpään Kinnarin kouluun rakennettiin paljon avointa tilaa. Nyt suurempia tiloja jaetaan kahteen osaan seinillä.

Avoimessa tilassa opetustilat olivat jaettavissa väliseinillä. Kuva: Leif Rosas/redstar

Julkaistu: 17.2. 15:58, Päivitetty 17.2. 16:17

Järvenpään Kinnarin koulussa ei enää jatkossa opiskella osittain kuin avokonttorissa, vaan tilat jaetaan kahteen osaan seinillä.

Viime elokuussa valmistunut Kinnarin koulu rakennettiin uusien ihanteiden mukaisesti niin, että osa koulusta on avointa tilaa, joka voidaan jakaa pienempiin osiin liikuteltavilla sermeillä ja seinillä.

Koulun opetustilat kiertävät rakennuksen keskelle sijoitettua liikunta- ja juhlasalia. Osa opetustiloista on perinteisiä erikoisluokkia ja osa opetussoluja, joissa on erikokoisia tiloja.

Koulussa on myös kaksi suurempaa tilaa. Niihin voidaan erotella erilaisia opetustiloja siirrettävillä kalusteilla ja sermeillä. Nyt nämä avoimet tilat on tarkoitus jakaa kahteen osaan väliseinillä.

Seinät rakennetaan tällä viikolla. Jaetut tilat ovat käytössä ensi viikolla, kun oppilaat ja opettajat palaavat kouluun hiihtoloman jälkeen.

”Molempiin avoimiin tiloihin oli jo rakennusvaiheessa tehty varaus väliseinistä. Käyttäjien kokemusten perusteella päätimme rakentaa väliseinät”, Järvenpään palvelualuejohtaja Marju Taurula toteaa.

Taurula sanoo kumpaankin tilaan muodostuvan väliseinien rakentamisen jälkeen kaksi erillistä tilakokonaisuutta, joihin opetusta voidaan sijoittaa esimerkiksi oppiainekokonaisuuksina.

Lue lisää: Kuin valtava avokonttori: Lapset opiskelevat jopa 100 koululaisen ”soluissa” Järvenpään uudessa koulussa

Kaikki oppilaat ja oppilaiden vanhemmat eivät pitäneet avoimessa tilassa opiskelua hyvänä ratkaisuna. Kinnarin koulun oppilaiden vanhemmat lähettivät tammikuussa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon kantelun siitä, että koulun opetustilat ovat liian meluisia.

Järvenpään opetusjohtaja Arja Korhonen sanoo kuitenkin, ettei seinien rakentaminen johdu meluongelmasta.

”Oppilailta ja henkilöstöltä tulleen palautteen mukaan ongelmana ei ollut kova meteli, vaan äänten sekoittuminen. Esimerkiksi englannin kielen opetus saattoi sekoittua matematiikan opetuksen”, Korhonen kertoo.

Palvelualuejohtaja Taurula sanoo, ettei melu ole ollut ongelma.

”Eri puolilla koulua on tehty melumittauksia. Tulokset ovat olleet suositusten mukaisia, eivätkä raja-arvot ole ylittyneet.”

Vaikka väliseinät nyt rakennetaankin, opetusjohtaja Korhonen sanoo, että Kinnarin koulussa jatketaan jatkossakin uudenlaista ja joustavaa tilankäyttöä.

Järvenpään kaupunki valmistelee parhaillaan vastinettaan aluehallintovirastoon tehtyyn kanteluun siitä, että Kinnarin koulun tilat ovat liian meluisat. Taurulan mukaan Järvenpään opetuslautakunnan tulee antaa vastine maaliskuun puoliväliin mennessä.

Lue lisää: Koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä”. Kuka niin päätti ja miksi?

Ekaluokkalaisille hankittiin kuulosuojaimia Kalliossa, rehtorin mukaan kyse ei ole meluntorjunnasta – ”Onko tämä ihan normaalia?”

HS Järvenpää|Kuin valtava avokonttori: Lapset opiskelevat jopa 100 koululaisen ”soluissa” Järvenpään uudessa koulussa

Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

Seuraa uutisia tästä aiheesta