Verotulot romahtavat ja Suomen talouden veturi pysähtyy: Helsingin seudun kunnat vaativat valtiolta omaa hätäpakettia - Järvenpää | HS.fi
Järvenpää|HS Järvenpää

Verotulot romahtavat ja Suomen talouden veturi pysähtyy: Helsingin seudun kunnat vaativat valtiolta omaa hätäpakettia

Keski-Uudenmaan kunnat katsovat kannanotossaan, että koronakriisi aiheuttaa alueella suurempia vahinkoja kuntien talouteen kuin muualla Suomessa.

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen.

Julkaistu: 13.5. 9:18, Päivitetty 13.5. 9:18

Kuuma-kunnat haluavat valtiolta oman tukipaketin, jolla koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia vaikeuksia Kuuma-kunnissa korjataan.

Kuuma-kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Kuuma-kunnat katsovat kannanotossaan, että koronakriisi aiheuttaa alueella suurempia vahinkoja kuntien talouteen kuin muualla Suomessa.

Kuuma-kunnat huomauttavat, ettei alueen kuntien talous perustu samassa suhteessa valtionosuuksiin kuin keskimäärin Suomen kunnissa. Kuuma-kunnissa palveluiden rahoittaminen perustuu vahvasti ansiotuloverojen jako-osuuksiin. Kuntaverojen osuus verorahoituksesta on Kuuma-seudulla 76 prosenttia.

”Verotulot romahtavat koronaepidemian vuoksi Kuuma-kunnissa”, Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen havainnollistaa.

Jotta Kuuma-kunnat selviäisivät koronakriisin jälkeen talousvaikeuksistaan, ne haluaisivat neuvotella valtion kanssa oman uudenlaisen tukipakettimallin. Suunniteltu malli, jossa valtio jakaa rahaa ministeriöittäin, pitäisi Kuuma-kuntien mielestä korvata mallilla, jossa tukipaketissa olisivat mukana useat ministeriöt.

”Suunnitellussa mallissa sosiaali- ja terveysministeriö maksaa koronakriisin aiheuttamia kuluja sairaanhoitopiireille. Ministeriö korvaa sairaanhoitopiireille niiden alijäämää, joka syntyy tehohoidon lisäkustannusten vuoksi. Kun koulut jälleen avaavat ovensa, tunnistamme puolestaan joidenkin nuorten syrjäytyneen. Siinä vaiheessa opetus- ja kulttuuriministeriö antaa rahaa syrjäytyneiden nuorten kehittämishankkeille”, Naukkarinen havainnollistaa suunniteltua mallia.

Kuuma-kuntien mielestä koronakriisistä selviämiseen tavittaisiin tukimalli, jossa on mukana useita eri ministeriöitä.

”Valtion ja Kuuma-kuntien tulisi kokoontua saman pöydän ääreen ja luoda erillinen rahoituspaketti Kuuma-kuntien auttamiseksi. Korona-exitissä tärkeintä on elinkeinopolitiikka, jotta veropohja saadaan kuntoon. Lähivuosina tulisi myös sopia sotessa, kuinka patoutunut hoitokysyntä ratkaistaan ja kuinka syrjäytyneitä nuoria autetaan.”

Naukkarinen painottaa, ettei tukipaketista ole tarkoitus tulla pysyvä, vaan muutaman vuoden kestävä tukimalli.

”Kuuma-kunnille ei voi tehdä omaa pakettia. Jos tällainen halutaan tehdä, niin sen pitäisi laajemmin koskea Uuttamaata.”

Naukkarinen muistuttaa Uudenmaan alueen olevan Suomen talouden veturi.

”Jos pääkaupunkiseudun ja Kuuma-kuntien talous sakkaa, muutkin alueet Suomessa kärsivät seuraavassa vaiheessa.”

Järvenpää - luetuimmat

Luitko jo nämä?