Mies peruutti varastetulla autolla päin poliisiauton keulaa, kun joutui umpikujaan uhkarohkean takaa-ajon päätteeksi - Järvenpää | HS.fi
Järvenpää|HS Järvenpää

Mies peruutti varastetulla autolla päin poliisiauton keulaa, kun joutui umpikujaan uhkarohkean takaa-ajon päätteeksi

Vuonna 1999 syntynyt mies varasti auton Järvenpäästä ja ajoi sen jälkeen poliisia pakoon viime syksynä Vantaalla. Miehen kaahaamisesta ja muista rikoksista saama yhdeksän kuukauden vankeustuomio säilyi hovioikeudessa.

Helsingin hovioikeus ei muuttanut Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden antamaa tuomiota, jossa poliisia pakoon ajanut mies sai yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen.

Julkaistu: 1.6. 14:17, Päivitetty 1.6. 14:28

Mies pakeni poliisia varastamallaan autolla ja umpikujaan jouduttuaan peruutti päin poliisiautoa viime syksynä Vantaalla.

Tapahtumat alkoivat viime vuoden syyskuussa, kun vuonna 1999 syntynyt mies varasti auton Järvenpäässä.

Poliisi yritti seuraavana päivänä pysäyttää miehen tämän ajaessa varastetulla autolla Vantaan Joukontiellä. Mies ei kuitenkaan noudattanut poliisin pysähtymismerkkiä, vaan ajoi poliisia karkuun huomattavalla ylinopeudella. Auton nopeus 30 kilometrin rajoitusalueella oli vähintään 95 kilometriä tunnissa.

Mies teki myös Joukontiellä tarpeettoman äkkijarrutuksen yrittääkseen saada aikaan peräänajo takana ajaneen poliisiauton kanssa. Poliisiauto joutui jarruttamaan voimakkaasti välttääkseen peräänajon.

Mies jatkoi pakoaan suurella ylinopeudella. Laurintiellä 40 kilometrin rajoitusalueella auton nopeus oli suurimmillaan 108 kilometriä tunnissa. Vanhalla Lahdentiellä auton nopeus oli puolestaan 60 ja 80 kilometrin alueilla noin 136 kilometriä tunnissa. Peltotiellä 30 kilometrin alueella auton nopeus oli 72 kilometriä tunnissa.

Lopulta mies ajoi umpikujaan Peltotien päässä, ja pysäytysvaloa näyttänyt poliisiauto seurasi perässä. Poliisiauto ajoi miehen kuljettaman auton taakse, eikä mies voinut jatkaa pakoaan. Tämän jälkeen mies yllättäen peruutti päin poliisiauton keulaa. Poliisiauto ja miehen kuljettama auto vaurioituivat törmäyksessä.

Mies oli samoihin aikoihin ennen takaa-ajoa syyllistynyt myös muihin rikoksiin. Hän oli muun muassa tehnyt kaksi muuta autovarkautta ja varastanut irtainta omaisuutta useasta eri autosta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen.

Tuomio tuli moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, varkaudesta, varkauden yrityksestä, näpistyksestä, huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja murtovälineen hallussapidosta.

Mies tuomittiin myös yhteensä 9061 euron korvauksiin.

Tuomiossa huomioitiin miehen aikaisemmin käräjäoikeudessa saama 40 päivän ehdollinen vankeustuomio. Sen hän oli saanut huumausaineiden käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Tuomiossa oli koeaika uusien rikosten tapahtuessa.

Mies valitti hovioikeuteen käräjäoikeuden tuomiosta.

Helsingin hovioikeus ei maanantaina 1. kesäkuuta antamallaan ratkaisulla muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeuden ratkaisusta voi hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Järvenpää - luetuimmat

Luitko jo nämä?