Torneilla koristeltu ”jugend-linna” myydään helsinkiläisen keskustayksiön hinnalla – Ostaja saa niskaansa tiukat ehdot ja täysremontin - Järvenpää | HS.fi

Torneilla koristeltu ”jugend-linna” myydään helsinkiläisen keskustayksiön hinnalla – Ostaja saa niskaansa tiukat ehdot ja täysremontin

Jugend-henkinen Taidetalo ilmestyi myyntiin Järvenpäässä. Se on huonossa kunnossa, mutta omaa historian rakettitehtailijan talona.

Hirsilinna valmistui vuonna 1925 rakettitehtailija Nils Dahlin perheen kodiksi.­

27.1. 12:43 | Päivitetty 27.1. 13:19

Järvenpään Loutissa sijaitseva vuonna 1925 rakennettu jugend-henkinen Taidetalo on myynnissä. Kohdetta myy rakennusliike Cubesta, ja sitä esitellään Oikotie- ja Etuovi-sivustoilla.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Keski-Uusimaa.

Tietyllä tapaa pienen linnan näköisen ja 246 neliön suuruisen talon myyntihinta on 249 000 euroa. Ilmoituksen mukaan rakennuksen kunto on huono. Ostajaa odottaa täysremontti.

Keski-Uudenmaan alueellisen vastuumuseon tutkija Juha Vuorinen kertoo, että rakennus on suojeltu sr-5 -merkinnällä.

”Merkintä tarkoittaa, että rakennusta ei saa purkaa ja siinä tehtävien laajennus- ja korjaustöiden tulee olla sellaiset, että rakennuksen historiallisesti arvokas luonne säilyy”, Vuorinen sanoo.

Museo antaa ohjausta ja neuvontaa rakennuksen korjaamiseen. Mahdollisten muutosten reunaehdoista keskustellaan museon kanssa.

Talo rakennettiin alun perin rakettitehtailija Nils Dahlin ja hänen perheensä kodiksi. Talon alustavat luonnokset piirsi rouva Eva Dahl, ja ne viimeisteli Väinö Salokanto.

Rakennus toimi pitkään näyttelykäytössä Taidetalona sekä osin asuinkäytössä. Tontilla asuinrakennuksen vieressä on lisäksi vanha autotalli ja maakellari.

Huvila on hirsirunkoinen, ja sen julkisivut ovat oranssiksi maalattua pysty- ja vaakapaneelia.

Vuorisen mukaan rakennuksessa on useita yksityiskohtia, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen. Sellaisia ovat esimerkiksi eteläjulkisivua reunustavat pyöreät, keilakattoiset tornit.

”Arkkitehti ei välttämättä olisi 1920-luvulla suunnitellut tämän näköistä rakennusta. Tässä on käytetty hyvin villejä suunnitelmia, ja rakennus on ainutlaatuinen sekä Järvenpään osalta että laajemminkin.”

Vuorista kiehtoo etenkin rakennuksessa toistuva erityinen muotokieli.

”Talon torniaihelmat muistuttavat muodoltaan rakettia, ja sama muoto toistuu sisätilojen yksityiskohdissa. En tiedä, onko rakettiaihe innoittanut Eva Dahlia, mutta kyllä ne kiinnittävät huomiota. Kyseessä on tavanomaista koristeellisempi puinen jugend-tyyliä tavoitteleva rakennus, josta tornit tekevät erityisen.”

Lue myös: Asunto, joka on lasikuutio – Katajanokalla tuli myyntiin arvotalon ullakolle piilotettu ainutlaatuinen miljoonakämppä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat