Jari Mäkisen perheyrityksen desinfiointiaineet vietiin käsistä pandemian alussa – Nyt kaupaksi menee toisenlainen neste - Järvenpää | HS.fi

Jari Mäkisen perheyrityksen desinfiointiaineet vietiin käsistä pandemian alussa – Nyt kaupaksi menee toisenlainen neste

Järvenpääläinen yrittäjä Jari Mäkinen meinasi hukkua viime vuonna desinfiointiaineen kysyntään. Nyt pandemian alusta on kulunut noin vuosi, ja käsidesejä on laajasti saatavilla kaikkialla. HS selvitti, miten Mäkisen yrityksellä menee uudessa tilanteessa.

Pentisolin toimitusjohtaja Jari Mäkinen työskenteli itsekin viime vuonna tuotannossa, sillä desinfiointiaineen kysyntä oli niin kova.­

9.3. 11:56 | Päivitetty 9.3. 12:15

Vuosi sitten keväällä järvenpääläisen Jari Mäkisen Pentisol-yritys oli ennennäkemättömässä tilanteessa. Tilauksia desinfiointiaineesta tuli enemmän kuin kukaan olisi osannut unelmoida.

”Minulla paukkuu viestejä Whatsappiin, Linkediniin, sähköpostiin. Kun puhun puhelimessa, linjoilla odottaa viisi muuta puhelua. Asiakkaat käyttävät kaikkia mahdollisia väyliä, joita pitkin voi saada minuun yhteyttä”, kertoi Mäkinen HS:lle viime keväänä.

Vuoden jälkeen ihmiset ovat jo toipuneet koronaviruspandemian aiheuttamasta pahimmasta alkujärkytyksestä. Tämä on vaikuttanut myös Mäkisen yrityksen toimintaan.

”Desinfiointiaineen kysyntä tasoittui vuoden aikana. Nyt ei ole sellaista paniikkia, kuin viime vuonna tilanteen ryöpsähtäessä silmille”, hän sanoo nyt.

Suurin kysyntäpiikki ajoittui viime kevääseen, mutta kysyntä on edelleen normaaliaikaa korkeammalla tasolla.

Aina vain jatkuva pandemiatilanne on kohdellut yrityksiä eri tavoin. Vientiyritykset, kuten Pentisol, ovat pärjänneet paljon paremmin kuin esimerkiksi ravintola- ja tapahtuma-alan yritykset.

”Meillä on bisnes mennyt ihan hyvin, mutta isolle osalle yrittäjistä tilanne on katastrofaalinen.”

Lue lisää: Pienellä perheyrityksellä menee nyt niin kovaa, että puhelimeen ehditään juuri ja juuri vastata – ”Tavaraa tilataan niin suuria määriä, ettei sitä millään saa tuutista ulos kerralla”

Desinfiointiaineen lisäksi aivan erilainen Pentisolin valmistama tuotekategoria tekee nyt kauppansa.

Kyseessä ovat niin sanotut elintarvike-sprayt. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset ruoanlaittoon käytettävät suihkutettavat öljyt.

Yrityksen elintarvikesektorin päätuote on suihkutettava vuokaspray, jota voi käyttää leivontavuokien öljyämiseen. Mäkinen uskoo, että koronaviruksella on osansa näidenkin tuotteiden kysynnän kasvattamisessa.

”Euroopassa ulkonaliikkumiskiellot ovat aivan erilaisessa mittakaavassa kuin Suomessa, joten ihmiset laittavat paljon ruokaa kotona.”

Hänen tehtaaltaan sprayt menevät isoille brändeille myytäväksi, joiden jakeluverkostoja pitkin tuotteet päätyvät lopulta kuluttajille ympäri maailmaa.

Pentisol on vuonna 1981 perustettu perheyritys, jota Mäkinen vetää yhdessä vaimonsa Sanna Mäkisen kanssa. Yritys valmistaa erilaisia tuotteita niin elintarvike- kuin teollisuuspuolelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat