Nainen joi nopeasti kuusi lonkeroa ja ajoi päin kaupan seinää – Väitti oikeudessa, ettei tuntenut kahden promillen humalatilaa - Järvenpää | HS.fi

Nainen joi nopeasti kuusi lonkeroa ja ajoi päin kaupan seinää – Väitti oikeudessa, ettei tuntenut kahden promillen humalatilaa

Humalassa ajanut nainen kolaroi kahteen autoon sekä lyhtypylvääseen. Tekohetkellä nainen oli kahden promillen humalassa.

11.3. 12:48 | Päivitetty 11.3. 12:57

Humalassa ollut 70-vuotias nainen kolhi kahta autoa Mäntsälän Lidlin parkkipaikalla viime vuoden helmikuussa.

Tapahtumat saivat alkunsa eräänä sunnuntaina, kun nainen joi nopeaan tahtiin viidestä kuuteen lonkeroa. Nainen kertoi oikeudelle, että päätti tämän jälkeen lähteä kauppaan, sillä hän ei vielä tuntenut juomien vaikutusta.

Suunnitelmana oli hakea vielä muutama lonkero, jotta hän saisi illalla paremmin nukuttua ja olisi taas työkykyinen maanantaina iltapäivällä.

Nainen kertoi, että oli kärsinyt univaikeuksista ja ahdistuksesta, jotka aiheutuivat pitkittyneestä uupumuksesta ja stressistä.

Nainen ajoi hiljaa pieniä teitä kohti kauppaa.

Yhtäkkiä hän tunsi tömähdyksen, jonka ajatteli johtuvan autonrenkaan törmäämisestä katukivetykseen. Todellisuudessa auto oli törmännyt lyhtypylvääseen.

Matka jatkui.

Lidlin pihaan saavuttuaan, nainen yritti pysäköidä autoaan.

Tästä ei kuitenkaan tullut mitään. Auto rysähti päin Lidlin seinää.

Siitä huolimatta nainen yritti jatkaa pysäköimistä ja lähti ajamaan kohti pysäköintialuetta.

Parkkeeraamista yrittäessään nainen kolhi autollaan kahta ympärillä olevaa autoa. Lopulta tuntematon mies keskeytti tilanteen ottamalla naiselta auton avaimet pois.

Tekohetkellä nainen oli ollut noin kahden promillen humalassa.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen törkeästä rattijuopumuksesta sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sataan päiväsakkoon. Lisäksi hän joutuu korvaamaan kolaroinnista aiheutuneet vahingot.

Käräjäoikeus katsoi, että naisen pitkittynyt uupumus ja stressi olivat omiaan heikentämään hänen arvostelukykyään tilanteessa. Käräjäoikeuden mukaan vankeusrangaistus olisi naisen kohdalla kohtuuton ja edesauttaisi hänen henkisen tilansa pahenemista.

Lieventäviä tekijöitä olivat naisen ensikertalaisuus ja korkea ikä.

Helsingin hovioikeus kuitenkin päätyi erilaiseen ratkaisuun ja kovensi rangaistusta.

Hovioikeus tuomitsi naisen 70 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 30 päiväsakkoon.

Vakiintuneen rangaistuskäytännön mukaan törkeästä rattijuopumuksesta tuomitaan 60–80 päivää vankeutta. Hovioikeuden mukaan naisen henkisen tilan mahdollista pahenemista ei voida pitää vankeusrangaistuksen esteenä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat