Nuori mies nappasi 53 sormusta kultakaupasta ja ryntäsi ulos – Selitti oikeudessa syyksi maksamattomat velat - Järvenpää | HS.fi

Nuori mies nappasi 53 sormusta kultakaupasta ja ryntäsi ulos – Selitti oikeudessa syyksi maksamattomat velat

Sormuslevyllisen anastanut mies tuomittiin 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus määräsi miehen lisäksi vuoden ja kolmen kuukauden ajan kestävään valvontaan.

15.7. 14:01

Järvenpääläinen nuori mies anasti yli 6 000 euron arvosta sormuksia paikallisesta kultaliikkeestä. Mies kertoi oikeudelle, että hänet pakotettiin uhkailemalla tekemään varkaus maksamattomien velkojen vuoksi.

Anastus tapahtui vuoden 2018 syyskuussa. Mies oli tekohetkellä 19-vuotias.

Mies oli mennyt järvenpääläiseen kultakauppaan ja pyytänyt myyjältä nähtäväkseen naisten sormuksia. Kun myyjä näytti miehelle sormuslevyä, tämä riuhtaisi sen itselleen ja juoksi ulos myymälästä.

Myyjä sai miehen kiinni kaupan ulkopuolella. Mies onnistui kuitenkin pakenemaan myyjän otteesta.

Mies luovutti sormuslevyn sovitusti henkilölle, jolle hän oli velkaa. Tämä piilotti varastetut sormukset järvenpääläisen asunnon keittiön kaapiston sokkeliin.

Sormuslevyssä oli 53 sormusta, joiden arvo oli yhteensä yli 6 000 euroa.

Korukaupan sormukset anastanut mies oli aiemmin samana vuonna murtautunut järvenpääläisen kerrostalon kellarivarastoon.

Hän oli yhdessä toisen miehen kanssa vääntänyt auki 14 varastohäkin ovet ja anastanut erilaista omaisuutta, kuten elektroniikkaa, autotarvikkeita, kankaita, joulukoristeita ja hiihtotarvikkeita.

Osan omaisuudesta mies ehti viedä asunnolleen, mutta osa oli jäänyt varaston lattialle poliisin saavuttua paikalle.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiossa teon ei kuvailtu olleen erityisen suunnitelmallinen, vaan ”päihtyneenä syntynyt älytön päähänpisto”.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen varkaudesta, joka koski korukaupan sormuksien anastamista sekä varkaudesta, joka koski kellarivarastoon murtautumista.

Tapaus eteni Helsingin hovioikeuteen, jossa mies tuomittiin ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan yhden vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi.

Alle 21-vuotiaana rikoksen tehnyt henkilö voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan, jos sen katsotaan edistävän tekijän sosiaalista selviytymistä ja ehkäisevän uusia rikoksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat