Arimo Manninen on kunnossa, josta moni eläkeläinen unelmoi: Hän kävelee noin 20 kilometriä päivässä, mutta se on vähän verrattuna viime kesän holtittomaan tahtiin - Järvenpää | HS.fi

Arimo Manninen on kunnossa, josta moni eläkeläinen unelmoi: Hän kävelee noin 20 kilometriä päivässä, mutta se on vähän verrattuna viime kesän holtittomaan tahtiin

Arimo Manninen voitti tänä vuonna Helsingin seudun liikenne HSL:n ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämän Kävelykilometrikisan. Kisassa kilpailtiin siitä, kuka käveli eniten kilometrejä toukokuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana.

Arimo Manninen kävelyllä Järvenpään Rantapuistossa.

17.11.2021 9:58

Sää on poutainen, aurinko näyttäytyy hetkittäin marraskuun puolivälin maanantaina aamupäivällä Järvenpään Rantapuistossa Tuusulanjärven rannalla.

Maa on hieman kuurassa, Tuusulanjärveltä avautuvat maisemat sopisivat hyvin matkailumainokseen.

Sään puolesta kävelykeli on loistava. Kesäkuussa 68 vuotta täyttänyt järvenpääläinen eläkeläinen Arimo Manninen on aloittanut maanantaiaamunsa tekemällä seitsemän kilometrin mittaisen kävelylenkin.

Hän käveli Järvenpään keskustasta radan vartta Helsinkiin päin runsaat kolme kilometriä, teki sitten Ristinummen alueella olevalla kuntoradalla kilometrin lenkin ja palasi takaisin keskustaan.

Mannisen kävelyharrastukselle säällä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, hän on päivittäin liikkeellä pitkiä matkoja kävellen.

Manninen nimittäin voitti tänä vuonna Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämän valtakunnallisen Kävelykilometrikisan. Kisassa kilpailtiin siitä, kuka käveli eniten kilometrejä toukokuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana.

Manninen käveli 181 vuorokauden aikana 6259,4 kilometriä eli keskimäärin 34,5 kilometriä päivässä. Manninen voitti Kävelykilometrikisan myös viime vuonna.

HS tapasi Mannisen Rantapuistossa hänen aamulenkkinsä jälkeen ja kysyi hänen kävelyharrastuksestaan ja sen taustoista.

Arimo Manninen kertoo aina liikkuneensa aktiivisesti.

Arimo Manninen kertoo olleensa aina aktiivinen liikkuja. Juniorina hän pelasi jalkapalloa Mikkelin Palloilijoissa, ikämiehissä puolestaan muun muassa Helsingin Jalkapalloklubissa.

Vuonna 2013 täytettyään 60 vuotta Manninen innostui liikunnasta kunnolla. Vuonna 2015 hän otti tavoitteekseen kävellä kahdeksassa vuodessa maapallon ympärysmitan eli 40 000 kilometriä.

Tavoite täyttyi kuudessa vuodessa ja noin kahdeksassa kuukaudessa, Manninen summaa.

Tämän vuoden Kävelykilometrikisan aikana Manninen jakoi kävelyurakkansa osiin päivän aikana.

”Tein pisimmän aamulenkin aamulla. Sen jälkeen kävelin uudestaan kello yhdeksän ja kahdentoista välillä, sitten kello 12–15 välillä ja viimein kello 15–18 välillä. Mukaan mahtui myös hyötyliikuntaa, kuten esimerkiksi kaupassa käyntiä. Kävelykilometrikisan päätyttyä kävelen nyt hieman vähemmän päivässä, noin 15–20 kilometriä.”

Manninen kertoo mittaavansa kävelylenkkinsä askelmittarilla, jonka hän kalibroi säännöllisesti.

”Olen myös varmistanut etäisyyksiä karttapalvelun avulla."

Mannisen kävelyurakka oli vähällä keskeytyä tämän vuoden toukokuussa, kun hän joutui kolmeksi päiväksi sairaalaan aivoverenkierron häiriöiden vuoksi.

”Päästessäni pois sairaalasta maanantaina kysyin, voinko aloittaa kävelyharrastuksen heti. Saatuani myöntävän vastauksen aloitin varovasti. Kävelin tiistaina neljä kilometriä ja keskiviikkona kahdeksan kilometriä. Siitä lenkit alkoivat taas pidentyä.”

Kuuma kesä aiheutti myös haasteita aktiivikävelijälle. Manninen lähtee yleensä seitsemältä aamulenkille, kuumalla säällä oli kuitenkin lähdettävä jo aamuviideltä.

”Viiden aikaan näki hyvin aamukasteen, jäniksiäkin tuli vastaan”, Manninen muistaa.

Kävely on Järvenpään keskustassa asuvan Mannisen mielestä hyvä tapa tuntemaan kaupungin eri osat.

”Vaihtelen paljon lenkkien reittejä. En ole kuitenkaan kaukana kotoa, koska rollaattorilla kulkeva vaimoni saattaa tarvita apua.”

Aktiivinen kävelyharrastus vaatii myös lihashuoltoa. Manninen kertoo jalkapohjien olevan kovilla ja käyvänsä hierojalla joka toinen viikko.

”Kysymys ei ole vain kävelystä, vaan myös ympäristön havainnoinnista. Kävely ei ole pakkotahtista, vaan on aikaa jutustella, jos vastaan tulee tuttu. Olen myös kuvannut paljon kävelylenkillä näkemääni. Rankkasateeseen tai ukonilmaan en lähde kävelemään”, Manninen summaa.

Arimo Mannisen mielestä Rantapuisto on hyvä kohde aamulenkille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat