Tanssiopettaja ei ollut uskoa näkemäänsä, kun esitteli uudenlaisia liikkeitä sairaille: ”Yhtäkkiä joka ikinen lähti kävelemään ihan normaalimittaisin askelin” - Järvenpää | HS.fi

Tanssiopettaja ei ollut uskoa näkemäänsä, kun esitteli uudenlaisia liikkeitä sairaille: ”Yhtäkkiä joka ikinen lähti kävelemään ihan normaali­mittaisin askelin”

Keski-Uudenmaan alueella kehitetty tanssi auttaa Parkinson-potilaita saamaan oireet hallintaan turvallisessa ympäristössä.

Keski-Uudenmaan Parkinson-kerhon jäsenet pääsivät kokeilemaan Neuro Latino-tuntia. Järvenpääläinen Tero Laakso ohjasi tuntia.

23.12.2021 12:55 | Päivitetty 23.12.2021 13:27

Järvenpääläinen tanssinopettaja Tero Laakso seurasi lähes hämmästyneenä muutosta Neuro Latinon ensimmäisen koetunnin osallistujissa.

”Jos yhdellä tunnilla saa tämän aikaiseksi, mitä voikaan saavuttaa viikkojen harjoituksilla?” hän pohti.

Hetkeä aiemmin hän oli seurannut mietteliäänä, kun Keski-Uudenmaan Parkinson-kerhon jäseniä saapui kokeilemaan uutta, heille suunnattua tanssituotetta.

”Vähän jännitti, kun monet tulivat sellaisilla kahden senttimetrin askeleilla sisään saliin. Ajattelin, että no, tästä se lähtee. Laitoin musiikin soimaan ja yhtäkkiä joka ikinen lähti kävelemään ihan normaalimittaisin askelin.”

”Tanssiin on salakavalasti ujutettu mukaan paljon samantyyppisiä liikkeitä, kuin mitä joutuu tekemään arjessa.”

Parkinsonin tauti on etenevä liikehäiriösairaus, johon ei nykyisellään löydy parannuskeinoa.

Diagnoosi saadaan tyypillisesti 50–70 vuoden ikäisenä, eikä sen tarkkaa syntymekanismia tunneta. Oireisiin liittyy muun muassa lepovapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hitautta.

Neuro Latino -tunnin tanssijoita Järvenpäässä.

Vaikka parannuskeinoa ei vielä ole löydetty, muun muassa lääkehoidolla ja liikunnalla pyritään saamaan oireet hallintaan ja näin parantamaan potilaan elämänlaatua.

Neuro Latinon avulla on tarkoitus muun muassa auttaa potilaita ylläpitämään liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Liikkeet ja musiikki on suunniteltu tarkkaan juuri tähän tarkoitukseen.

”Tanssiin on salakavalasti ujutettu mukaan paljon samantyyppisiä liikkeitä, kuin mitä joutuu tekemään arjessa. Esimerkiksi yksin kotona pitää kurottaa tavara hyllyltä, nousta tuolilta ja muita käytännön asioita”, sanoo Laakso.

Parkinsonia sairastavalla tulee usein haasteita tasapainon kanssa, joten kehonkuvan ja -kaavan hahmottaminen on tärkeää. Siksi mukana on myös erilaisia taaksepäin askelluksia ja sivuille kurottamista.

Kipinä tanssituotteelle syttyi, kun porvoolainen Peppi Haapala oli koulutusmatkalla Yhdysvalloissa. Tanssia harrastava Haapala on työskennellyt aikuisneurologisena puheterapeuttina ja tehnyt paljon kuntoutustyötä muun muassa Parkinson-potilaiden kanssa.

”Siinä koulutuksessa minulta kysyttiin, että enkö minä voisi tanssia harrastavana kehittää Parkinson-ihmisille lattaritanssia. Se osui ja upposi, sillä olin jo aiemmin miettinyt vastaanotollani, että pitäisi olla laajempi näkemys kuntoutukseen”, hän kertoo.

Innostuneena Haapala ryhtyi etsimään tutkimuksia aiheesta Parkinson ja tanssi.

”Se oli aikamoinen bingo – niitä löytyi vaikka kuinka paljon! Tajusin, että tässä on nyt juttu.”

Mukaan kehitykseen lähti tanssinopettaja Tero Laakso.

”He kokivat, että oli turvallinen olo tulla, kun ei tarvinnut selittää oireita, esimerkiksi miksi käsi vapisee.”

Palaute ensimmäisten koetuntien jälkeen oli positiivista. Etenkin siitä, että tunti oli suunnattu nimenomaan Parkinson-potilaille keräsi kiitosta.

”He kokivat, että oli turvallinen olo tulla, kun ei tarvinnut selittää oireita, esimerkiksi miksi käsi vapisee. Osa oli harrastanut tanssia aiemmin, mutta jättänyt sen kun omat oireet alkoivat näkyä. Yksi osallistuja sanoi tunnin jälkeen, että nyt hän on taas vapaa. Sellaiset kommentit ovat itselle suurimpia ajureita”, sanoo Laakso.

Jo yksi tunti voi Laakson ja Haapalan mukaan palauttaa muistiin unohtuneita liikkeitä.

”Yksi rouva lähti esimerkiksi yhtäkkiä terhakkaasti kävelemään rollaattorin kanssa pois kesken tunnin. Ajattelin, että hänelle tuli paha olo, mutta hän olikin yhtäkkiä kokenut, ettei rollaattorille ole tarvetta. Hänen puoliso liikuttui kyyneliin, kun näytin hänelle videota vaimosta tanssimassa”, kertoo Haapala.

Vaikka Neuro Latino suunniteltiin alun perin Parkinson-diagnoosin saaneille, tanssin kohderyhmää laajennettiin myöhemmin. Laakso ja Haapala suosittelevat Neuro Latinoa erilaisista neurologisista sairauksista ja muistisairauksista kärsiville sekä ikäihmisille.

Sitten koronavirus laittoi kapuloita rattaisiin. Laakso ja Haapala olivat suunnitelleet ohjaajakoulutuksia ja koetunteja, ja tarkoitus oli satsata ensin live-tunteihin. Vasta myöhemmässä vaiheessa oli määrä kehittää verkkoversio kotikäyttöä varten.

Nyt he tekevätkin toisin päin. Varat tuotekehitykseen saatiin joukkorahoituksella kasaan, ja Neuro Latinon uudistetut verkkosivut lanseerataan vuodenvaihteen jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat