Kerrostalon rakennustyöt keskeytyivät, kun maan alta paljastui omituista nestettä sisältäviä säiliöitä Järvenpäässä - Järvenpää | HS.fi

Kerrostalon rakennustyöt keskeytyivät, kun maan alta paljastui omituista nestettä sisältäviä säiliöitä Järvenpäässä

Alueelta löytyi maanalaisia säiliöitä, joissa oli haitallisia kemikaaleja. Säiliöt sekä saastunut maa-aines kuljetettiin pois ja töitä jatkettiin.

Kaivinkoneen työskentely paljasti kemikaalilöydön rakennustyömaalla Järvenpäässä.

22.12.2021 14:06

Kerrostalon rakennustyöt pysähtyivät Järvenpäässä, kun rakennusalueelta löytyi maanalaisia säiliöitä, joissa oli haitallisia kemikaaleja. Asiasta kertoo ympäristön suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowise tiedotteessaan.

”Projekti alkoi arkisesti: sain tarjouspyynnön maaperän kunnostukseen liittyvästä valvontatyöstä ja siihen tarvittavasta yleissuunnitelmasta sekä viranomaiselle laadittavasta ilmoituksesta”, Sitowisen ryhmäpäällikkö Juha Kallio kertoo tiedotteessa viime vuonna alkaneen hankkeen alkuvaiheista.

Kohde oli Järvenpäässä sijaitseva kiinteistö, jonka omisti kukkakauppa. Kukkakaupan toiminta oli siirtymässä muihin tiloihin ja kasvihuoneen, varastorakennusten sekä asuinrakennuksen purkaminen tuli ajankohtaiseksi. Paikalle on tarkoitus rakentaa kerrostalo.

Urakan alussa alueella sijaitsevat rakennukset purettiin. Sen jälkeen alkoivat maaperän kunnostustyöt.

Kunnostustyöt jouduttiin kuitenkin pysäyttämään, kun kaivinkoneen työskentely paljasti maanalaisia säiliöitä, joissa oli kellertävää nestettä sisällä.

Laboratorion tutkimuksissa nesteessä todettiin korkeita arseeni- ja kromipitoisuuksia.

”Kyseessä oli CCA-kyllästeneste, jota on käytetty aikaisemmin puunjalostustoiminnassa. CCA tarkoittaa painekyllästeprosessin kromi- kupari- ja arseenisuoloja, jotka ovat olleet vuodesta 2004 asti kiellettyjä”, Kallio kertoo.

Terässäiliöt todettiin ehjiksi ja haita-ainepitoiset nesteet saatiin hallitusti poistettua.

Alueelta kuljetettiin myös pois noin 90 yhdistelmäkuormaa pilaantunutta maata, puu- ja sekajätekuorma sekä kaksi imuautollista haitta-ainepitoista nestettä.

Tilalle tuotiin puhdasta maata ja paikalle valmistuu vuonna 2023 kerrostalo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat