Osa talo­yhtiöistä yrittää poistaa hiekoitu­shiekkaa lehti­puhaltimella, vaikka se on kielletty – Olli Auvinen välttelee keväisin ulkona liikkumista katu­pölyn takia

Keväisin katupölyt heikentävät ilmanlaatua monin paikoin. Hiekoitushiekka tulisi kerätä kaduilta niin, että hiekka ei pölise turhaan.

Keväisin katupöly heikentää ilmanlaatua

30.3. 11:04 | Päivitetty 30.3. 15:35

Nyt on taas se aika vuodesta, kun katupöly piinaa ihmisiä ympäri Suomen. Järvenpääläiselle Olli Auviselle kaduilla pölisevä pöly saa aikaan oireita, kuten hengenahdistusta, silmien valumista, räkäistä nenää ja päänsärkyä.

”Ainoa toimiva konsti on, että en kulje ulkona. Onhan se julmaa, kun keuhkosairauksien takia pitäisi liikkua paljon, mutta nyt ei voi liikkua”, Auvinen kertoo.

Katupölyn pölinää aiheuttaa Auvisen havaintojen mukaan erityisesti se, kun hiekoitushiekkaa yritetään poistaa lehtipuhaltimella. Auvinen on havainnut tänä keväänäkin, kuinka muutaman taloyhtiön pihalla on käytetty lehtipuhallinta.

”Ne ovat tietysti ihmisten kannalta pahimpia paikkoja, sillä taloyhtiöiden alueilla ihmiset liikkuvat”, Auvinen sanoo.

Järvenpään kaupungin ympäristömääräysten mukaan asemakaava-alueilla lehtipuhaltimen käyttö hiekoitushiekan poistamiseen on kuitenkin kielletty maalis-, huhti- ja toukokuussa.

Samanlainen kielto on voimassa keväisin myös monissa muissakin kunnissa.

Järvenpään kaupunkitekniikan johtajan Mikko Autereen mukaan katupölyn nostattamiseen liittyviä toimenpiteitä tulee välttää.

Hiekanpoisto kaupungissa tapahtuu Autereen mukaan niin, että hiekka kastellaan ensin. Käytetty hiekoitushiekka Järvenpäässä kerätään jälleenrakennusta varten maankäsittelyalueelle.

Valvontavastuu lehtipuhaltimien käytöstä hiekoitushiekan poistamiseen Järvenpäässä kuuluu Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle.

Ympäristötarkastaja Katja Kolin mukaan ympäristökeskuksella ei kuitenkaan ole resursseja valvoa määräystä aktiivisesti.

”Asiaa on valvottu saapuneiden haittailmoitusten ja kirjallisten vireillepanojen perusteella”, Koli kertoo.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntija Katariina Ijäs kertoo, että katupöly voi aiheuttaa ongelmia erityisesti hengityselinsairauksista kärsiville.

Muita riskiryhmiä, joille katupöly aiheuttaa suuria terveyshaittoja, ovat pienet lapset, sydän- ja verisuonisairauksista kärsivät henkilöt sekä iäkkäät vanhukset.

Ijäksen mukaan katupölyssä on kaksi tekijää, jotka aiheuttavat ongelmia. Isommat hiukkaset aiheuttavat suoraan ärsytystä limakalvoilla. Pienhiukkaset taas saattavat kulkeutua keuhkoihin tai jopa verenkiertoon saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan ulkoilman pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

Pienhiukkasiin lasketaan katupölyn lisäksi muun muassa ilmansaasteet. Lievempien haittojen määrä on moninkertainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat