Piilokamera paljasti: Suuri osa käveli näytellyn kiusaamis­tilanteen ohitse

Järvenpääläisnuoret tekivät kokeen, jossa he näyttelivät kiusaamistilanteita julkisilla paikoilla. ”Halusimme nähdä, että onko tässä maailmassa enää mitään toivoa"

Nuoret esittivät kiusaamistilanteita julkisilla paikoilla, kuten juna-asemilla ja kauppojen edessä.

14.11. 13:44

Videolla kaksi nuorta pilkkaa kolmatta julkisella paikalla. Sanat on selvästi valittu satuttamaan, ja rasistinen ilkkuminen jatkuu uhrin yrittäessä puolustautua.

Muutaman metrin päässä seisoo mies polttamassa itsekseen tupakkaa. Hän selvästi kuulee nuorten keskustelun ja jää hetkeksi seuraamaan sitä. Pian hän onkin jo ottamassa askelia nuorten luo ja käskee kiusaajia jättämään uhrin rauhaan.

Video on osa järvenpääläisnuorten koetta, jossa he näyttelivät kiusaamistilanteita julkisilla paikoilla testatakseen kuinka moni tuntematon puuttuisi kiusaamiseen. Nuoret vaihtelivat rooleja testikertojen välillä.

”Halusimme nähdä, että onko tässä maailmassa enää mitään toivoa”, sanoo yhdessä testissä uhria näytellyt Sitang Kärki.

Tällä kertaa kävi hyvin. Kärjellä on samasta paikasta myös hyvin toisenlaisia kokemuksia. Sellaisia, joissa aikuiset miehet huutelevat rasistisia solvauksia, eikä kukaan muu sano mitään.

Video on osa Järvenpään Gutsy-viikkoa, johon osallistui kahdeksankymmentä kasiluokkalaista Järvenpään yhteiskoulusta. Vastaavanlainen video on tehty myös Sipoossa, jossa nuoret tekivät piilokameratestin viime vuonna.

Gutsy-viikko on osa maanlajuista Gutsy Go -menetelmää, jossa nuoret ideoivat keinoja lisätä yhteisöllisyyttä ja rauhaa ympärillään.

Koko videon näet alta.

Ennen varsinaista testiä nuoret tekivät lyhyen katugallupin. Vastaajista kaikki olivat sitä mieltä, että puuttuisivat kiusaamistilanteeseen. Testissä tulokset olivat huomattavasti laimeammat.

Testejä tehtiin noin kymmenen, joista neljä näkyy videolla. Kaikkiaan vain kolmella testikerralla ohikulkija puuttui tilanteeseen. Silloin nuoret tunsivat helpotusta. Että onneksi joku välittää.

Vaikka videolla kiusaaminen on näyteltyä ja nuoret oikeasti kavereita keskenään, voisivat tilanteet yhtä hyvin olla totta. Tilanteet ja kiusaamisaiheet ovat nuorten omasta elämästä: noloksi haukkumista, rasismia, ilkkumista.

Kiusaajan esittäminen oli vaikeinta, kaverin kiusaaminen oli ihan kauheaa, osaa näytellyt Ella Ukkonen kuvailee.

”Joutui puhumaan tosi kovalla äänellä, ja kukaan ei siltikään huomannut. Tai ainakin yritti esittää ettei huomaa.”

Kärki muistaa etenkin yhden tapauksen, jossa ohi kävellyt katsoi häntä useamman kerran suoraan silmiin. Ja jatkoi matkaansa.

Kärki ja Ukkonen tietävät, miltä tuntuu tulla kiusatuksi julkisella paikalla ja nähdä muiden kävelevän vain ohi.

”Tekee mieli vaan huutaa, että please, puutu tähän”, Kärki sanoo.

Ukkonen muistaa tapauksen, jossa häntä ja kaveria heiteltiin kivillä.

”Ja kukaan ei puuttunut siihen.”

Kiusaaminen on hyvin henkilökohtaista, mutta aran aiheen käsittely kannatti. Nuoret iloitsevat projektin lopputuloksesta.

Korulausekampanjan sijaan nuoret saivat tehdä jotain juuri omalla tavallaan, puhua itselleen tärkeistä asioista ja mahdollisuuden vaikuttaa. Kärki sanoo huomanneensa rasististen kommenttien vähentyneen koulussa.

Nuoret toivovat videon lisäävän ymmärrystä kiusaamisesta ja rohkaisevan puuttumaan. Aina kiusaaminen ei ole selkeää huutamista tai tönimistä, ja ulkopuoliselle tilanne voi näyttää rauhalliselta nuorten porukassa seisoskelulta.

Epäselvässäkin tilanteessa on silti parempi puuttua.

”Kysyisi et hei, onko sulla kaikki hyvin, onko nää sun kavereita”, Ukkonen ehdottaa.

Pieni ele voi auttaa kiusatun pois tilanteesta ja lähettää kiusaajille viestin, että heidän tekonsa on huomattu ja niitä ei hyväksytä. Ja ennen kaikkea osoittaa kiusatulle, että joku on hänen puolellaan.

Lue lisää: Luotettavan terveystiedon ja nuorten eteen tehty työ palkittiin tiedon­julkistamisen valtion­palkinnoilla

Lue lisää: Kahdeksasluokkalaiset majoittivat asunnottomia Selloon – ”Kauppakeskukset ovat tyhjiä, lämmitettyjä tiloja, jotka ovat tyhjäkäytöllä yöllä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat