Päivystyksen työntekijät alkoivat pitää tukkimiehen kirjanpitoa – Pian potkulauta­onnettomuuksien määrä romahti

Joukko Husin työntekijöitä palkittiin sähköpotkulauta­onnettomuuksien laskemisesta, joka johti osaltaan potkulautojen käytön rajoittamiseen.

Tällä hetkellä sähköpotku­lautaillessa itsensä loukanneita tulee päivystykseen melko saman verran kuin pyörällä kaatuneita.

Joukko Husin työntekijöitä palkittiin keskiviikkona liikenneturvallisuus­stipendillä. Palkinnon suuruus on 3 000 euroa, ja se jaettiin Järvenpään Aino Areenalla.

Palkittavat työntekijät alkoivat kesällä 2021 pitää tukkimiehen kirjanpitoa sähköpotkulauta­onnettomuuksista. Yksi palkittavista on osastonlääkäri Kustaa Lehtonen.

Lehtonen kertoo, että kaksi vuotta sitten kesällä erityisesti viikonloppujen yövuorot olivat Meilahden yhteispäivystyksessä hyvin kiireisiä, raskaita ja kuormittavia. Syytä alettiin selvittää.

”Sähköpotkulautaonnettomuudet alkoivat olla epidemia, ja vammoja tuli ovista ja ikkunoista.”

Lehtonen kertoo, että hän on yrittänyt saada selville, kuka alun perin kiinnitti lapun osaston seinään. Siihen alettiin nimittäin merkata kaikki sähköpotku­lautaillessa itsensä loukanneet potilaat.

Tapauksien määrää verrattiin pyöräilytapaturmiin. Sähköpotkulauta­tapaturmien määrä oli Lehtosen mukaan ”ihan älytön”.

Hus julkaisi asiasta mediatiedotteen, minkä jälkeen tiedotusvälineet ja Helsingin kaupunki kiinnostuivat tapaturmasumasta.

”Olen yllättynyt, että homma eteni loppupeleissä aika vauhdilla. Voisihan olla, että vedettäisiin edelleen rakseja seinään.”

Helsingin kaupunki alkoi rajoittaa sähköpotku­lautojen käyttöä syyskuussa 2021. Viikonloppuöinä lautojen vuokraaminen estettiin ja arkiöisin niiden enimmäis­nopeutta alennettiin.

Lehtonen arvioi, että tällä hetkellä sähköpotku­lautaillessa itsensä loukanneita tulee päivystykseen melko saman verran kuin pyörällä kaatuneita.

Rajoitusten aikaansaaminen oli alun perin tukkimiehen kirjaa pitäneen henkilökunnan ansiota, kertoo Auto- ja liikennegaalan järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka Suomela, joka oli mukana valitsemassa stipendin saajaa.

”He veivät asiaa eteenpäin, mikä johti siihen, että onnettomuudet vähenivät rajusti.”

Suomela kertoo, että palkittavat löytyivät HS:n jutun avulla. Hän törmäsi juttuun sähköpotkulauta­onnettomuuksista etsiessään tietoa siitä, ketkä loukkaantuneita hoitavat.

Jutun kautta löytyi Hus Akuutin osastonylilääkäri Arja Kobylin, joka osasi kertoa, että muutos sähköpotkulautojen rajoituksissa lähti työntekijöiden tukkimiehen kirjanpidosta.

Lue lisää: Ylilääkäri kertoo, millaista tuhoa sähköpotkulaudat tekevät – Onnettomuuteen joutuneen Mikko Kohosen kasvoihin piti asentaa titaanilevyt

Suomela harmittelee, että työtilanteen takia kukaan palkittavista hoitajista ei päässyt vastaanottamaan stipendiä. Lehtonen ja Kobylin vastaanottivat palkinnon keskiviikkona.

Kunnianosoitus otetaan kuitenkin ilolla vastaan.

”On tosi hyvä fiilis. Tämä on minullekin aika merkittävä juttu, että on pystynyt vaikuttamaan”, osastonlääkäri Lehtonen tiivistää.

Se, mihin stipendirahat laitetaan, on hänen mukaansa vielä auki. Työntekijöiden hyväksi summa halutaan kuitenkin käyttää tavalla tai toisella.

Fennian ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen (vas.) ja Basemarkin hallituksen puheenjohtaja Tero Sarkkinen luovuttivat stipendin osastonlääkäri Kustaa Lehtoselle ja osastonylilääkäri Arja Kobylinille keskiviikkona.

Auto- ja liikennegaala järjestetään vuosittain. Liikenneteko-palkinnon sai viime vuonna ohjelmointiyritys Basemark Oy innovaatiostaan, joka lisää autojen ajoturvallisuutta. Osana palkintoa yhtiö sai luovuttaa edelleen Fennian 3 000 euron stipendin haluamalleen kohteelle.

Stipendi luovutettiin Husin työntekijöille keskiviikkona Auto- ja liikennetoimittajat ry:n koeajopäivässä.

Stipendillä palkittiin Meilahden yhteispäivystyksen immobilisaatio­hoidon toteuttajia eli kipsareita: Tanja Petroff, Eric Lahti, Jesse Pajunen, Päivi Ahola, Eero Kokoi, Hannu Reinikainen, Viljami Vähäsarja, Fredrik Haglund, Marika Korhonen, Minna Kanerva, Maija Linnavirta ja Venla Viita.

Lisäksi palkittavia ovat osastonlääkäri Kustaa Lehtonen, erikoistuva lääkäri Henri Vasara, lääketieteen opiskelija Linda Toppari sekä osastonylilääkäri Arja Kobylin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat