Kerava    |   HS Kerava

Hiukset suomenlampaasta, varpaat herneistä ja kroppa täynnä parittomia sukkia – ihmisen kokoinen Nikolai syntyy Keravan kartanolla

Taiteilija Anu Pensola ja entisöijä Jenna Seppänen tekevät tilaustyönä nukkea, joka juhlistaa Sinebrychoffin 200-vuotista taivalta ilmestymällä eri paikkoihin.Keravan keskustan kupeessa oleva Keravan kartano näyttää uinuvan talviuntaan, mutta kartanon toisessa kerroksessa käy hurina ja surina.

Toimittajanakin tunnettu kuvataiteilija Anu Pensola ja ikkunaentisöijä ja perinneosaaja Jenna Seppänen hääräävät kiikkutuolissa istuvan tilaustyön ja työpöydän välillä. Kyseessä on ihmisen kokoinen nukke, jolle he mallaavat tupeemaista hiusten aihiota ja pohtivat takamuksen koostumusta; laitetaanko sukkia vai jotakin pehmeämpää?

”Tämä on hieno projekti. Olemme innoissamme, sillä olemme historiafriikkejä, tässä on luovaa ongelmanratkaisua ja meille tärkeää kiertotalousideaa”, Pensola kertoo.

Poskien muotoa, korvien paikkaa ja hiusten laineita tutkitaan jälleen kerran rintakuvasta, siitä ainokaisesta Wikipediassakin olevasta muotokuvasta, joka nuken esikuvasta on olemassa.

Hän on Suomessa asunut venäläinen liikemies Nikolai Petrovitš Sinebrychoff.

”Suhde muuttui välittömästi, kun sen pää valmistui tällä viikolla. Siitä tuli Nikolai. Siihen asti se oli ollut vain torso. Pää ja kasvot ovat tärkeät. Olemme nyt tyytyväisiä, vaikka se tulee tästä vielä muuttumaan”, Pensola sanoo.


Hän kääntelee pahviputken päässä olevaa suurta päätä. Tukeva putki on aiemmin pitänyt kasassa kangasrullaa kangaskaupassa, nyt se jatkaa elämäänsä noin 170-senttisen nuken selkärankana.

”On tärkeää, että saamme oikeat linjat, esimerkiksi korvat asemoitua oikealle kohdalle, jotta Nikolai näyttää itseltään.”

Kauppaneuvos Nikolai Sinebrychoff perusti Sinebrychoffin panimon, jonka pääpaikka on nykyisin Keravalla. Idea tilaustyönä teetettävästä Nikolai-nukesta tulikin panimolta.

”Helsingin Sanomat kirjoitti viime vuonna Keravalta kaupunkiaktivismista ja (kiertotalousyhteisö) Jalotuksesta. Luin jutun ja sain idean, että teetetään siellä Nikolaista räsyherra, kun meillä on nyt 200-vuotisjuhla”, Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström muistelee.

Weckström kertoi työpaikallaan ”hullusta ideastaan” ja hänen tiiminsä innostui siitä. Niinpä hän esitteli ideansa kestävän elämäntapaa kannattavan Jalotuksen toimijoille, joihin Pensola ja Seppänen kuuluvat, ja vastaanotto oli hyvä.

”Olen juristi, joten kysyin monta kertaa, että onko tämä ok. Uskon pieniin, ihmisenkokoisiin tarinoihin, mutta mietin, voiko suku kokea tällaisen makaaberina. Kyse on kuitenkin kunnianosoituksesta.”

Nikolain tekijät saivat täyden taiteellisen vapauden, mutta Sinebrychoffille tärkeinä teemoina esiin tuotiin Weckströmin mukaan kierrätys ja käsityöläisyys.


Sipoossa yhteisöllisissä taidetapahtumissa mukana olleelle Jenna Seppäselle osallistaminen on tärkeää. Niinpä hän ehdotti, että sinebrychoffilaisilta pyydettäisiin nukkeen parittomiksi jääneitä tai reikäisiä mutta puhtaaksi pestyjä sukkia.

”Ihanaa, että he innostuivat ideasta. Saimme kolme jätesäkillistä sukkia. Se oli uskomatonta”, Seppänen iloitsee.

Weckströmin mukaan sukkia lähetettiin Tamperetta myöten. Niistä on rakennettu Nikolain runko: vanhasta lakanakankaasta ommeltujen osien täytteenä on pääasiassa sukkia, jopa Nikolain kaksoisleukana on vanha tennissukka.

Pensola ja Seppänen dokumentoivat Nikolain syntyä. Tarkoitus on lopuksi valmistaa nukesta kartta, joka kertoo, mistä mikin osa on peräisin. Tässä voidaan jo paljastaa, että hiukset ovat ruskean suomenlampaan villasta.

”Väri on ihan täydellinen”, Pensola riemuitsee.

Seppälä on kehrännyt osan villasta langaksi, josta hän on virkannut pohjan. Siihen on kiinnitetty jo villaa ommeltuina suikaleina, mutta lopullisen, laineilla olevan muotonsa hiukset saavat neulahuovuttamalla.


Varpaat Seppänen teki herneistä – sukkasäkeistä kun sattui löytymään varvassukat. Seppäsen naapurin mummon vintiltä nukelle puolestaan löytyi säärystimet, jotka ovat 1800-luvulta. Nahkakengät räsyherralle tehdään käsityönä.

Hartioita tulee tukemaan vaateripustin, jotta yleisilme säilyy ryhdikkäänä ja se mahdollistaa myös nuken ripustamisen. Taiteen ja käsityön välimaastoon sijoittuva räsyherraa ei nimittäin sijoiteta vitriiniin, vaan sitä saa koskettaa, kun sen kohtaa.

”Tarkoitus on, että ihmiset saavat ottaa selfieitä Nikolain kanssa, joten meidän pitää tehdä siitä myös koskettelun kestävä. Sen on kuitenkin oltava myös helposti kuljetettavissa, joten nukesta ei voi tehdä liian raskasta”, Pensola kertoo.

Nikolai-nuken vaatteet löytyivät helsinkiläisen Play it again Sam -vintageliikkeen varastosta. Esimerkiksi paksusta villasta tehty takki on 1920-luvulta.

Nukke on pitkälti käsin ommeltu. Sen kasvot kirjotaan käsin, mutta silmät Pensola todennäköisesti tekee lakatusta massasta.

”Me kokeillaan. Jos jokin ei toimi, se tehdään uudelleen.”

”Massapalloilla saa elävämmän katseen kuin kirjomalla. Pitää kuitenkin miettiä, miten rakennetaan luomet, että ilme säilyy lempeänä. Nyt alkaa näperrysvaihe, ja meille ehtii tulla vielä kiire”, Pensola pohtii.

Anu Pensolalle Nikolai on jo sielullinen olento.

”Vuoropuhelu on teoksen kanssa on tärkeää; keskustelen maalaustenikin kanssa. Työ kyllä sitten kertoo, kun se on valmis.”

Nikolai tekee ensiesiintymisensä Sinebrychoffin museolla Helsingissä, jossa se osallistuu näyttelyn avajaisiin maaliskuun puolivälissä.


”Taide on vahvasti läsnä yrityksemme perinteessä ja käsityöläisyys vahvasti esillä tässä ajassa. Niinpä nukke sopii juhlavuoteen kuin luomi Nikolain poskeen. Emme tee ilotulituksia vaan vietämme juhlavuotta tekemällä enemmän pieniä asioita”, Weckström sanoo.

Ajatus on, että ensiesiintymisensä jälkeen Nikolai-nukke ilmestyy aika ajoin eri paikkoihin, vaikkapa Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin.

”Orkesterin juurethan on Sinebrychoffin perheen kulttuuritoiminnassa”, Weckström kertoo.

Nikolaita kerros kerrokselta luovat Pensola ja Seppänen toivovat, että valmiiseen nukkeen suhtaudutaan lempeän ystävällisesti.


”Sen on tarkoitus olla helposti lähestyttävä ja halattava. Siksi kädetkin tehdään pehmoisesta alpakasta, että koskettaessa tulee oikeanlainen fiilis, Jenna Seppänen sanoo.

Sitä, mihin Nikolai-nukke päätyy kierrettyään eri paikoissa, ei ole vielä päätetty.

”Ehkä se tulee istumaan meidän aulan sohvalle Keravalle. Ideoita otetaan vastaan”, Weckström sanoo.

Kerava - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Muistatko AltaVistan, Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikois­artikkeli kurkistaa verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  8. 8

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja läksi lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  9. 9

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  10. 10

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  9. 9

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  10. 10

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää