Kerava    |   HS Kerava

Hiukset suomenlampaasta, varpaat herneistä ja kroppa täynnä parittomia sukkia – ihmisen kokoinen Nikolai syntyy Keravan kartanolla

Taiteilija Anu Pensola ja entisöijä Jenna Seppänen tekevät tilaustyönä nukkea, joka juhlistaa Sinebrychoffin 200-vuotista taivalta ilmestymällä eri paikkoihin.Keravan keskustan kupeessa oleva Keravan kartano näyttää uinuvan talviuntaan, mutta kartanon toisessa kerroksessa käy hurina ja surina.

Toimittajanakin tunnettu kuvataiteilija Anu Pensola ja ikkunaentisöijä ja perinneosaaja Jenna Seppänen hääräävät kiikkutuolissa istuvan tilaustyön ja työpöydän välillä. Kyseessä on ihmisen kokoinen nukke, jolle he mallaavat tupeemaista hiusten aihiota ja pohtivat takamuksen koostumusta; laitetaanko sukkia vai jotakin pehmeämpää?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on hieno projekti. Olemme innoissamme, sillä olemme historiafriikkejä, tässä on luovaa ongelmanratkaisua ja meille tärkeää kiertotalousideaa”, Pensola kertoo.

Poskien muotoa, korvien paikkaa ja hiusten laineita tutkitaan jälleen kerran rintakuvasta, siitä ainokaisesta Wikipediassakin olevasta muotokuvasta, joka nuken esikuvasta on olemassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on Suomessa asunut venäläinen liikemies Nikolai Petrovitš Sinebrychoff.

”Suhde muuttui välittömästi, kun sen pää valmistui tällä viikolla. Siitä tuli Nikolai. Siihen asti se oli ollut vain torso. Pää ja kasvot ovat tärkeät. Olemme nyt tyytyväisiä, vaikka se tulee tästä vielä muuttumaan”, Pensola sanoo.


Hän kääntelee pahviputken päässä olevaa suurta päätä. Tukeva putki on aiemmin pitänyt kasassa kangasrullaa kangaskaupassa, nyt se jatkaa elämäänsä noin 170-senttisen nuken selkärankana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On tärkeää, että saamme oikeat linjat, esimerkiksi korvat asemoitua oikealle kohdalle, jotta Nikolai näyttää itseltään.”

Kauppaneuvos Nikolai Sinebrychoff perusti Sinebrychoffin panimon, jonka pääpaikka on nykyisin Keravalla. Idea tilaustyönä teetettävästä Nikolai-nukesta tulikin panimolta.

”Helsingin Sanomat kirjoitti viime vuonna Keravalta kaupunkiaktivismista ja (kiertotalousyhteisö) Jalotuksesta. Luin jutun ja sain idean, että teetetään siellä Nikolaista räsyherra, kun meillä on nyt 200-vuotisjuhla”, Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weckström kertoi työpaikallaan ”hullusta ideastaan” ja hänen tiiminsä innostui siitä. Niinpä hän esitteli ideansa kestävän elämäntapaa kannattavan Jalotuksen toimijoille, joihin Pensola ja Seppänen kuuluvat, ja vastaanotto oli hyvä.

”Olen juristi, joten kysyin monta kertaa, että onko tämä ok. Uskon pieniin, ihmisenkokoisiin tarinoihin, mutta mietin, voiko suku kokea tällaisen makaaberina. Kyse on kuitenkin kunnianosoituksesta.”

Nikolain tekijät saivat täyden taiteellisen vapauden, mutta Sinebrychoffille tärkeinä teemoina esiin tuotiin Weckströmin mukaan kierrätys ja käsityöläisyys.


Sipoossa yhteisöllisissä taidetapahtumissa mukana olleelle Jenna Seppäselle osallistaminen on tärkeää. Niinpä hän ehdotti, että sinebrychoffilaisilta pyydettäisiin nukkeen parittomiksi jääneitä tai reikäisiä mutta puhtaaksi pestyjä sukkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihanaa, että he innostuivat ideasta. Saimme kolme jätesäkillistä sukkia. Se oli uskomatonta”, Seppänen iloitsee.

Weckströmin mukaan sukkia lähetettiin Tamperetta myöten. Niistä on rakennettu Nikolain runko: vanhasta lakanakankaasta ommeltujen osien täytteenä on pääasiassa sukkia, jopa Nikolain kaksoisleukana on vanha tennissukka.

Pensola ja Seppänen dokumentoivat Nikolain syntyä. Tarkoitus on lopuksi valmistaa nukesta kartta, joka kertoo, mistä mikin osa on peräisin. Tässä voidaan jo paljastaa, että hiukset ovat ruskean suomenlampaan villasta.

”Väri on ihan täydellinen”, Pensola riemuitsee.

Seppälä on kehrännyt osan villasta langaksi, josta hän on virkannut pohjan. Siihen on kiinnitetty jo villaa ommeltuina suikaleina, mutta lopullisen, laineilla olevan muotonsa hiukset saavat neulahuovuttamalla.


Varpaat Seppänen teki herneistä – sukkasäkeistä kun sattui löytymään varvassukat. Seppäsen naapurin mummon vintiltä nukelle puolestaan löytyi säärystimet, jotka ovat 1800-luvulta. Nahkakengät räsyherralle tehdään käsityönä.

Hartioita tulee tukemaan vaateripustin, jotta yleisilme säilyy ryhdikkäänä ja se mahdollistaa myös nuken ripustamisen. Taiteen ja käsityön välimaastoon sijoittuva räsyherraa ei nimittäin sijoiteta vitriiniin, vaan sitä saa koskettaa, kun sen kohtaa.

”Tarkoitus on, että ihmiset saavat ottaa selfieitä Nikolain kanssa, joten meidän pitää tehdä siitä myös koskettelun kestävä. Sen on kuitenkin oltava myös helposti kuljetettavissa, joten nukesta ei voi tehdä liian raskasta”, Pensola kertoo.

Nikolai-nuken vaatteet löytyivät helsinkiläisen Play it again Sam -vintageliikkeen varastosta. Esimerkiksi paksusta villasta tehty takki on 1920-luvulta.

Nukke on pitkälti käsin ommeltu. Sen kasvot kirjotaan käsin, mutta silmät Pensola todennäköisesti tekee lakatusta massasta.

”Me kokeillaan. Jos jokin ei toimi, se tehdään uudelleen.”

”Massapalloilla saa elävämmän katseen kuin kirjomalla. Pitää kuitenkin miettiä, miten rakennetaan luomet, että ilme säilyy lempeänä. Nyt alkaa näperrysvaihe, ja meille ehtii tulla vielä kiire”, Pensola pohtii.

Anu Pensolalle Nikolai on jo sielullinen olento.

”Vuoropuhelu on teoksen kanssa on tärkeää; keskustelen maalaustenikin kanssa. Työ kyllä sitten kertoo, kun se on valmis.”

Nikolai tekee ensiesiintymisensä Sinebrychoffin museolla Helsingissä, jossa se osallistuu näyttelyn avajaisiin maaliskuun puolivälissä.


”Taide on vahvasti läsnä yrityksemme perinteessä ja käsityöläisyys vahvasti esillä tässä ajassa. Niinpä nukke sopii juhlavuoteen kuin luomi Nikolain poskeen. Emme tee ilotulituksia vaan vietämme juhlavuotta tekemällä enemmän pieniä asioita”, Weckström sanoo.

Ajatus on, että ensiesiintymisensä jälkeen Nikolai-nukke ilmestyy aika ajoin eri paikkoihin, vaikkapa Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin.

”Orkesterin juurethan on Sinebrychoffin perheen kulttuuritoiminnassa”, Weckström kertoo.

Nikolaita kerros kerrokselta luovat Pensola ja Seppänen toivovat, että valmiiseen nukkeen suhtaudutaan lempeän ystävällisesti.


”Sen on tarkoitus olla helposti lähestyttävä ja halattava. Siksi kädetkin tehdään pehmoisesta alpakasta, että koskettaessa tulee oikeanlainen fiilis, Jenna Seppänen sanoo.

Sitä, mihin Nikolai-nukke päätyy kierrettyään eri paikoissa, ei ole vielä päätetty.

”Ehkä se tulee istumaan meidän aulan sohvalle Keravalle. Ideoita otetaan vastaan”, Weckström sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  4. 4

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  9. 9

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan” Tilaajille
  3. Asiat paranevat äänestämällä, eivät Twitterin kautta
  4. Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu
  5. Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”
  6. Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla
  7. Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita
  8. Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta Tilaajille
  9. Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene
  10. Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon
  11. Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan Tilaajille
  12. Näytä lisää