Kerava

Kerava julistaa hankkiutuvansa eroon muovipusseista

”Kestokassin muistaa, kun sen vie heti takaisin autoon” – koululaisten vinkeillä voit vähentää muovijätteen määrää.Keravan pyrkimys muovipussittomaksi kaupungiksi näkyy jo kaupoissa, joissa muovipussille on entistä enemmän vaihtoehtoja. Kehityksen voi kuitenkin huomata laajemminkin koko paikkakunnalla.

Esimerkiksi Ahjon koulussa kuudesluokkalaiset viettivät tammikuussa muoviviikkoa. Muovipussien vähentämiseksi oppilaat ompelivat sarjatyönä kestokasseja keravalaisissa kaupoissa jaettavaksi.

Monen oppilaan kotona kestokassit ovat olleet jo entuudestaan säännöllisessä käytössä. Osassa kodeista on kuitenkin huomattu, että välillä kassi unohtuu matkasta. Oppilailla onkin ratkaisuja tähän ikiongelmaan.

”Meillä on autossa aina kaksi kestokassia. Kun ostokset on purettu, kassit viedään takaisin autoon tai isä vie ne aamulla, kun lähtee töihin”, kertoo Saara Okkonen.

Jotta kestokassin muistaisi ottaa matkaansa vielä aamulla, se kannattaa Peppina Heikkilän mukaan jättää näkyvälle paikalle avainten lähelle.

”Kestokassin voi myös laittaa valmiiksi käsilaukkuun tai reppuun mukaan”, hän vinkkaa.

Keravalaisissa kaupoissa on tartuttu tähän arjen ongelmaan.

”Lähikaupassamme on laari, johon voi tuoda ylimääräiset kestokassit. Siitä saa lainata kassia, jonka voi palauttaa takaisin seuraavalla kauppareissulla”, sanoo Tea Rantamäki iloisena.

Osa vierastaa kestokassia, koska se maksaa selvästi enemmän kuin muovipussi. Okkonen kuitenkin muistuttaa, että kestokassi maksaa itsensä takaisin, sillä sitä voi käyttää monta kertaa.

Muovipussiton Kerava -hankkeen sivuilla kerrotaan, että suomalaiset ostavat 300 miljoonaa muovikassia vuodessa. Se tekee vuodessa noin 55 muovipussia henkeä kohden eli enemmän kuin yhden muovipussin viikossa.

Kaupan liitto ja ympäristöministeriö tekivät vuonna 2016 muovikassisopimuksen, jolla pyritään vuoden 2025 loppuun mennessä vähentämään vuodessa käytettyjen muovipussien määrä enintään 40:een henkeä kohden.

Kestokasseja käyttämällä muovipussien määrää – samoin kuin niistä jätteenpolttolaitoksissa syntyvää kuonaa – voi vähentää merkittävästi.

Täysin muovipussittomiksi Ahjon koululaiset eivät ole vielä valmiita heittäytymään, sillä kodeissa tarvitaan heidän mukaansa yhä roskapusseja.

”Muovipussit ovat niin kestäviä, että ne ovat hyviä roskapusseja. Vaihtoehtoja ei ole riittävästi”, huomauttaa Minni Saarnio.

”Maatuvat pussit menevät niin helposti rikki”, Okkonen harmittelee.

Muovilaatuihin, muovin haittoihin ja kierrätykseen opettajansa Soile Kinnusen kanssa perehtyneet oppilaat nostavat muovipussia suuremmaksi ongelmaksi koko muovin.

”Seurasimme kotona tukkimiehen kirjapidolla, paljonko muovia menee roskiin. Se avasi silmiä”, kertoo Emmi Morottaja.

Tea Rantamäki toteaa, että kaupassa on vaikea olla muoviton, kun moni tuote tuoreista vihanneksista lähtien on pakattu muoviin. Eniten kodeissa kertyi oppilaiden mukaan lihapakkauksia, leikkelepakkauksia, leipäpusseja ja muita kääreitä.

Yhdeksi ratkaisuksi oppilaat esittävät ostettavien pakkausten valikoimista.

”Meillä ostetaan jogurtti litran purkeissa eikä pienissä muovipikareissa. Leipä pyritään ostamaan mahdollisimman isoissa pakkauksissa, että pusseja tulee vähemmän”, Saarnio kertoo.

Hän pitää ongelmallisena, että muovia tarvitaan esimerkiksi kalan, lihan tai rasvaisten elintarvikkeiden pakkaamiseen.

”Muoville pitää löytää korvaava vaihtoehto.”


Suomalaiset kantavat kotiinsa 900 miljoonaa ohutta hedelmäpussia vuodessa. Pussit voi korvata monella tapaa. Osa tytöistä suosii paperipusseja, osa nakkaa hintalapun suoraan esimerkiksi banaaniterttuun tai kaalinpäähän.

”Niistähän kuoritaan päällys joka tapauksessa pois”, Saara Okkonen huomauttaa.

Nelli Rytilän perheessä muovipussittomuuteen lähdettiin mukaan jo ennen koulun teemaviikkoa. Tämä näkyy kotona muun muassa siinä, että perheessä käytetään myös kestohedelmäpusseja.

”Ne ovat pitsisestä kankaasta mutta tosi kestäviä, vaikka kangas onkin ohutta.”

Tytöt toivovat, että pakkausjätettä voisi vähentää myös esimerkiksi pesuaineissa. Kaupoissa voisi olla enemmän täyttöpisteitä, joissa vaikkapa nestesaippuapulloon saisi ostaa pelkän sisuksen.

Nestesaippuan sijasta voisi myös tarttua paperiin pakattuun palasaippuaan.

”On hyvä miettiä, tarvitsetko muovituotetta, jonka aiot ostaa. Kaikkea ostamista yleensäkin on hyvä miettiä, onko se tarpeen”, Emmi Morottaja sanoo.

Hän ja Rantamäki huomauttavat, että muovinkeräyksessä olisi vielä parantamisen varaa. He toivovat muovin kierrätyspisteitä kauppojen pihalle, jotta muovit voisi kierrättää kauppareissulla.

Nyt esimerkiksi Rantamäen perheellä on lähimmälle muovinkierrätyspisteelle matkaa pari kilometriä.

”Jos niitä olisi monessa paikassa, muovit voisi viedä kävellen eikä autolla”, Minni Saarnio lisää.

Tyttöjen mieltä painaa tieto siitä, että ellei muutoksia saada aikaan seuraavien yhdeksän vuoden kuluessa, maailma ei enää kestä roskakuormaa.

”Se on sitten varma maailmanloppu”, Okkonen huokaa.

Päälle painaa myös ilmastonmuutos.

”Kyllä tässä miettii myös, millaisessa maailmassa meidän jälkeläisemme elävät”, Morottaja pohtii.

He huomauttavat, että Suomi on loppujen lopuksi kovin pieni maa mutta ehkä muutkin voisivat lähteä mukaan muovin vähentämiseen yhden edelläkävijämaan jälkeen.

Joissakin maissa, kuten Keniassa, muovipussit on jo kielletty. Tytöistä se on kannatettava suuntaus.

”Yksi ihminen ei voi muuttaa koko maailmaa, siihen tarvitaan muiden tuki. Eikä voi ajatella, että minun ei tarvitse tehdä mitään, jos muut hoitavat homman”, kuudennen luokan tytöt summaavat teemaviikon tärkeintä antia.

Kestokassiprojektia he pitävät tärkeänä kokemuksena.

”Oli mukava olla mukana, kun tiesi, että voi vaikuttaa.”

Fakta

Muovipussiton Kerava


 Viime vuonna käynnistynyt pilottiprojekti, jolla pyritään vähentämään muovipussien käyttöä ja näyttämään mallia muille kaupungeille.

 Hankkeen on ideoinut kaupunkiaktiivi ja kemian tohtori Mari Granström, jonka tavoite on tehdä Keravasta Euroopan ensimmäinen muovipussiton kaupunki.

 Mukana hankkeessa on Keravalla toimivia isoja ketjuja, kuten Kesko, HOK-Elanto, Neste, Alko sekä Musti ja Mirri, ja liuta paikallisia yrityksiä ja muita toimijoita, kuten seurakunta.

 Keravan kaupunki on sitoutunut vähentämään muovipussien kulutusta 50 prosenttia aiemmasta tämän vuoden aikana.

 WWF Suomen tukema hanke muun muassa järjestää tietoiskuja kouluissa ja kauppakeskuksissa sekä ilmaisia kestokassien ompelupajoja, joista seuraava on maaliskuussa.

 Keravan kirjastossa pidetään maanantaina 18. helmikuuta Vähennä muovia viisaasti -luento. Pentinkulma-salissa järjestettävä tilaisuus alkaa kello 18.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentin kanslia selittää, miksi Sauli Niinistön taskusta pilkotti kahvitilaisuudessa seteli

  2. 2

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  3. 3

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  4. 4

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  6. 6

   The Washington Post: Pohjois-Korea vaati Yhdysvalloilta kahta miljoonaa dollaria Otto Warmbierin hoidosta

  7. 7

   Sihteeriopisto-sivuston sulkeminen hiljensi Suomen seksikauppaa hetkellisesti, mutta toiminta siirtyi nopeasti muualle

  8. 8

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  9. 9

   Yhä useampi haluaa maksaa auton käytöstä, muttei autosta – Yhdysvalloissa tämä sai autokauppiaat raivoihinsa

  10. 10

   Johtuvatko Nokian vaikeudet huonoista tuotteista? – ”Aggressiivinen tulkinta”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  2. 2

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  3. 3

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  4. 4

   Helsingissä yksiöt viedään käsistä, ja nyt ihmisiä houkutellaan muuttamaan ”hotelliin” yksiön hinnalla

  5. 5

   Keksintö 1700-luvulta on parantanut hetkessä miljoonien etiopialaisten elämää, ja se on Suomen ansiota

  6. 6

   Vuosia sitten tyhjäksi jäänyt Kaivopuiston palatsi myytiin kuudella miljoonalla eurolla Helsingissä

  7. 7

   Annika Saarikon päätös pani miettimään, pitäisikö suomalais­naisten oppia olemaan huonompia äitejä

  8. 8

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  9. 9

   Kamera puhelimella – HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittivät jopa ammattilaiskamerat

   Tilaajille
  10. 10

   Suuruudenhullu nettikauppa yritti mullistaa vaatebisneksen 1990-luvulla, mutta päätyi polttamaan alle kahdessa vuodessa 185 miljoonaa dollaria – ”Ei oltu köyhiä eikä kipeitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  11. Näytä lisää