Kerava

Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

HS kirjoitti koululaisten tempauksesta ja kestokassivinkeistä, ja se kuumensi tunteita sosiaalisessa mediassa. Facebookissa on jo pidempään keskustelu värikkäästi Keravan pyrkimyksestä olla muovipussiton kaupunki.Keravalla koululaiset ovat ommelleet ja lahjoittaneet kaupunkilaisille 130 kestokassia, jotta tarve ostaa muovipusseja vähenisi ja muovijätettä tulisi himpun vähemmän.

HS kirjoitti koululaisten tempauksesta ja kestokassivinkeistä, ja se kuumensi tunteita sosiaalisessa mediassa. Facebookissa koululaisten tempausta kehuttiin, mutta se myös tuomittiin kovin sanoin. Uusin keskustelu on osa jo pidempään jatkunutta kiistelyä Keravalla, joka alkoi, kun kaupunki julisti hankkiutuvansa eroon muovipusseista.

Osa kommentoijista ei näe muovipussien käytössä mitään ongelmaa, kun muovipussit menevät roskapusseina jätteenpolttolaitoksiin, joissa niistä syntyy energiaa. Kestokassien pelätään päätyvän roskapusseiksi, kun kaikilla on niitä nurkat täynnä.

Yhden mielestä ”muovipussi on kuin pieru Saharassa”, kun sitä verrataan ostoskassiin päätyvien tuotteiden muovin määrään. ”Täytyypi vissiin alkaa käymään loputkin kaupat sitten naapurikunnissa”, toinen kommentoi, jos keravalaisista kaupoista ei saa enää muovipusseja.

Kuitenkin myös kauppojen etujärjestö Kaupan liitto on sitoutunut vähentämään muovipussien käyttöä. Taustalla on EU-direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovijätteen syntymistä ja muovin päätymistä meriin. Tavoitteena on vähentää muovikassien määrää vuoden 2025 loppuun mennessä enintään 40 muovikassiin suomalaista kohden vuodessa nykyisestä noin 55:stä.

”Muovikassista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta kauppakassinsa käyttötapoihin pitää kiinnittää huomiota. Olipa käytössä kangas-, kesto tai muovikassi, ajatus on, että sitä on järkevä käyttää uudelleen”, sanoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola.

Muovipussikeskustelua on käyty sosiaalisessa mediassa siitä lähtien, kun Muovipussiton Kerava -hanke alkoi viime keväänä. Kinaa syntyy usein siitä, miksi muovipussi pitäisi korvata, ovatko merten muovit suomalaisen ongelma ja miten ekologisia kestokassit ovat.

Yksi HS:n tavoittama keskustelija on kiinteistöalan yrittäjä Arto Jaatinen. Hän kertoo pitäneensä viime keväänä tukkimiehen kirjanpitoa kauppojen kestokassien, kuten Pirkka-kassien, kestävyydestä, eikä ole vakuuttunut.

”Yksi kassi kesti 89 käyttökertaa, toiset noin 50–60 kertaa. Yhdestä irtosi kahva, toisesta ratkesi sauma. Niiden kestävyys ei ole riittävä.”

Jaatisen mukaan hänen käyttämiensä tapaisia kestokasseja pitäisi käyttää 120 kertaa ennen kuin niiden ekologinen jälki olisi samoissa muovipussin kanssa.

Hänen mukaansa hanke onkin keskittynyt väärään asiaan, sillä muovipussia isompia ongelmia ovatkin esimerkiksi tupakantumpit ja elintarvikkeiden monikerrospakkaukset.

”Muovijätteestä 0,05 prosenttia on muovikasseja. Ruokapakkauksista syntyy moninkertainen määrä jätettä. Esimerkiksi jauheliharasiassa on kolme kertaa muovipussin verran muovia painossa mitattuna”, Tilastokeskuksen lukemia tutkinut Jaatinen sanoo.

Kestokassien ompelun sijaan hänen mukaansa olisi järkevämpää tutustua kaupassa pakkauksiin ja selvittää vaihtoehtoja monikerrospakkauksille. Elintarviketeollisuuden muovin käyttöön vetoaa moni muukin muovikassien vähentämisestä tulistunut Facebook-keskustelija.

”Olisi hyvä ymmärtää, ettei teollisuus ja kauppa pakkaa suotta, sillä se maksaa. Pakkauksella on monta tehtävää, kuten suojata tuotetta, helpottaa tuotteen käsittelyä ja kuljetusta, informoida tuotteesta ja parantaa sen säilyvyyttä”, ympäristöasioihin erikoistunut Marja Ola kertoo.

Hänen mukaansa elintarvikehävikki on haitallisempaa ilmastolle kuin pakkaaminen. Pakkausten osuus elintarvikkeiden koko elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta on vain parin prosentin luokkaa.

Olan mukaan elintarviketeollisuus ja päivittäistavarakauppa ovat kuitenkin tehneet töitä pakkausmateriaalin vähentämiseksi. Konkreettinen osoitus tästä on pari viikkoa sitten solmittu elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus.

Sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–21. Esimerkiksi päivittäistavarakauppa on sitoutunut vähentämään ruokahävikkiään vuoden 2016 tasosta 13 prosenttia vuoden 2021 loppuun mennessä.

Facebook-ryhmissä Muovipussiton Kerava -hanketta on kritisoinut myös kaupunginvaltuutettu (kok) ja viestintäyrittäjä Jukka Nissinen. Hänen mukaansa muovi on hyödyllinen raaka-aine, mutta huomioita pitää kiinnittää siihen, että sen käytöstä on mahdollisimman vähän haittaa.

”Toisaalta näen, että tässä on reagoitu siihen, että maailman merissä on muovia. Meillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Se ei liity millään tasolla Suomeen. On hassua reagoida siihen täällä”, Nissinen sanoo.

Nissisen mukaan jätteet pitäisi lajitella nykyistä huolellisemmin, mutta lajittelussakin muovipussilla on paikkansa: jätteet lajitellaan pusseihin ja kannetaan niissä jäteastioihin.

Hän kertoo yhä muistavansa 15 vuotta sitten HS:ssa julkaistun vertailun, jonka mukaan muovikassi on ekologisin kauppakassi.

”Moni käyttää muovikassia vielä uudelleen, joten sen ekologisuus on ihan omaa luokkaansa.”

Yksi kestokiistelyn aihe on se, päätyykö Suomessa muovipusseja luontoon. Nissinen ei usko, että muovipusseja päätyisi meillä luontoon ongelmaksi asti, kuten muualla maailmassa.

Kaupan liiton ja ympäristöministeriön muovikassisopimuksessa keskeinen asia on Marja Olan mukaan maa- ja vesialueiden roskaantumisen vähentäminen ja estäminen.

”Yksi muovikassi ei tunnu paljolta, mutta jos jokaiselta suomalaiselta päätyy luontoon yksi muovipussi vuodessa, vaikutus on jo ihan eri luokkaa.”

Kaupan liiton tavoitteena on roskaantumisen vähentäminen muovipussia laajemmassa viitekehyksessä.

”Kyllä tuolla kävellessä näkee, että meillä on roskia ympäristössä. Se, että roskaamiseen kiinnitetään enemmän huomiota on palvelus meille kaikille, ei vain luonnolle.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  6. 6

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  7. 7

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  8. 8

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  9. 9

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  10. 10

   Verta vuotava raskaansarjan nyrkkeilijä suuteli tv-haastattelijaa suulle, ”Noloa ja outoa”, nainen kommentoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  8. 8

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää