Kerava    |   HS Kerava

Helsingin kupeeseen aletaan rakentaa uutta 22 miljoonan euron vankilaa – Vangit pannaan hoitamaan Nuuksiota ja Sipoonkorpea

Iso osa Keravan vanhasta vankila-alueesta vapautuu Rikosseuraamuslaitokselta ensi vuonna.Keravan uusi avovankila alkaa nousta paikalleen alkukesästä. Vanhalta Lahdentieltä katsottuna uusi avovankila tulee vanhan päärakennuksen vasemmalle puolelle, paritalokujan eli niin kutsutun puutteenkujan ja nykyisten avovankilarakennusten väliin.

Vankilarakennusten pohjatyöt ovat jo hyvällä mallilla, ja kun uudet rakennukset tulevat pääosin moduuleina, alue rakentuu varsin nopeasti.

”Ensimmäisen vankien asuintalon on tarkoitus saapua kesäkuussa. Ainostaan palvelukeskus rakennetaan paikan päällä, joten sen valmistuminen vie pisimpään”, vankilanjohtaja Minna Saukko kertoo.

Senaatti-kiinteistöt on budjetoinut rakennushankkeeseen lähes 22 miljoonaa euroa. Uusi avovankila on tarkoitus ottaa käyttöön 1. huhtikuuta 2020, mutta Rikosseuraamuslaitos luopuu jo vuodenvaihteessa valtaosasta alueen vanhaa rakennuskantaa.

Rakennukset ja maa-alueen omistava Senaatti-kiinteistöt valmistelee parhaillaan vapautuvan alueen jatkokäyttöä.

Rikosseuraamuslaitokselta vapautuvat vanha päärakennus, johtajan villa, apulaisjohtajan ja talousjohtajan talot, puutarha-alue kasvihuoneineen, kirkko, puusepän verstas, puiset paritalot sekä pellot vankila-alueen ympäriltä.

Luomuviljelyssä olevia peltoja vankila viljelee vielä tämän kesän.

”Tämä on ihana paikka, mutta senkin täytyy kehittyä, mikä on vähän surullistakin. Mielelläni pitäisin ympäristön maaseutumaisena jatkossakin, sillä rauhalla ja vehreydellä on myös kuntouttava vaikutus”, Saukko pohtii.

Muutoksen myötä myös vankien liikuntapaikat pitää miettiä uusiksi, sillä esimerkiksi nykyinen jalkapallokenttä ja pururata jäävät uuden vankila-alueen ulkopuolelle. Keravanjoen ranta vapautuu vankilalta Haukkavuoren alueella osin kaupungin virkistyskäyttöön jo ennen alueiden kokonaisluovutusta.

Uusi avovankila on kokonaisuudessaan noin 4 500 neliömetrin suuruinen rakennushanke. Sille tehdään uusi tieliittymä, joka tulee Vanhalle Lahdentielle Ylikeravantietä vastapäätä.

Vanha lehmuskuja on suojeltu, eikä tie välttämättä kestäisi raskasta työmaaliikennettä. Uuden liittymän pohjatyöt tehdään sen tähden jo nyt, ja rekkaliikenne uudelle työmaalle tulee sen kautta.


”Uuden vankila-alueen raja menee Kiilintiessä. Vankilan henkilökunnan asuntolana toiminut Kuusilinna jää uudelle vankila-alueelle, mutta se puretaan jollakin aikataululla”, Saukko kertoo.

Minna Saukko odottaa uutta vankilaa etenkin modernien tilojen paremman toiminnallisuuden mutta myös vankipaikkamäärän lisääntymisen vuoksi. Uudessa avovankilassa on runsaat 40 vankipaikkaa nykyistä enemmän, yhteensä 136 paikkaa.

”Etelä-Suomen alueelle vankilamme mitoitus on ollut pieni.”

Nuorisopainotus jatkuu myös uusissa tiloissa: Keravalle pyritään sijoittamaan jatkossakin Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen nuoret avovangit.

”Meillä on siihen oma osaamisemme. Toinen selkeä ryhmä on liikuntaesteiset ja aistivammaiset, joille ei ole tällä hetkellä oikein tiloja avovankiloissa. Uusissa tiloissa erilaiset esteettömyyteen liittyvät asiat on huomioitu.”

Nykyinen vankiprofiili on Saukon mukaan enenevässä määrin enemmän tukea tarvitsevaa: avovankilaan tulevat ovat usein lyhyttuomioisia ja päihdeongelmaisia.

Vankilan kuntoutus- ja työtoiminnan tavoite on mahdollistaa taitoja, joilla vanki pärjää siviilissä. Muuttunut maailma vaatii muutoksia myös vuonna 1891 toimintansa aloittaneen Keravan vankilan työtoiminnalta.

”Meillä vahvoina olleet puutarha- ja maatalousala eivät suuntauksina enää anna eväitä vankien työllistymiseen heidän vapauduttuaan. Muun muassa Helsingin kaupungin ja Metsähallituksen kanssa tehty yhteistyö sen sijaan jatkuu. Avovankilan vangit pitävät huolta esimerkiksi lähialueen kansallispuistoista”, Saukko kertoo.

Yhteistyökumppanina jatkaa myös Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda.

”Uutta on se, että kartoitamme mahdollisuuksia opinnollistaa vankien työtoimintoja, mikä mahdollistaisi vangeille opintosuorituksia.”

Saukko aloitti Keravan vankilan apulaisjohtajana elokuussa 2016 ja johtajana joulukuussa 2016. Virkapaikaltaan Vantaan vankilasta Keravalle ”vähän avuksi” tullut Saukko myöntää, että jakso on ollut aikamoinen rypistys.

”Tämä on mieletön projekti, kun luodaan ihan uutta, kuntouttavampaa ja tukevampaa avovankilaa. Ennen tämä oli avovankilalle tyypilliseen tapaan työsiirtola, mutta jatkossa tukitoimia siviiliin koetetaan luoda kuntoutuksen kautta ja toiminta on enemmän sosiaalista selviytymistä tukevaa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Leijonat ja Venäjä pelaavat huippuottelua, tilanne toisessa erässä 0–0, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  4. 4

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  5. 5

   Peltosirkut ovat katoamassa Suomesta, ja yksi syy on ranskalaisten syysherkku

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Valtteri Bottaksen paalupaikkaputki katkesi – jäi viime hetkillä toiseksi Monacon gp:n aika-ajoissa

  8. 8

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  9. 9

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  10. 10

   Neuvostoliitto aloitti suomalaisten aivopesun heti sodan jälkeen – Näin länsi iski takaisin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää