Kerava    |   HS Kerava

Marko Kärkkäinen, 52, kiertää kaato­paikkoja Aasiassa: ”Täällä haisee raha”

Jätealalle lähes 30 vuotta sitten päätynyt Marko Kärkkäinen käy yhä viikoittain kaatopaikoilla ja kulkee sen takia kotonaan Singaporessa ruokakauppaan kestokassiensa kanssa.Kun indonesialaisen kaupungin päättäjät menivät tutustumaan paikalliselle kaatopaikalle, valtaosa heistä jäi kohteessa istumaan linja-autoon. Ulos lähti vain kourallinen päättäjiä – ja seurueen matkassa ollut suomalainen pukumies Marko Kärkkäinen.

Kun hän palasi linja-autoon, sinne jääneet naiset päivittelivät, miten hän oli voinut olla siellä hajussa.

”Vastasin, että täällä haisee raha”, hän sanoo ja virnistää.

Viimeiset kolme vuotta biokaasujärjestelmiä Aasian ja Tyynenmeren alueella myynyt, lähes 30 vuotta jätealalla ollut Kärkkäinen sanoo pelastavansa maailmaa kaatopaikka ja kanala kerrallaan. Sitä, voimmeko vielä pelastaa maapallon, ei hänen mukaansa kukaan tiedä.

”Mutta jos ei yritetä, niin ei se pelastukaan.”

Keravalta kotoisin oleva Kärkkäinen, 52, päätyi jätealalle sattuman kautta. Markkinointia ja kauppatieteitä opiskellut, urheilutarvikkeita pääkaupunkiseudulla myynyt Kärkkäinen päätti hakea jätepuristimia myyvään firmaan töihin, vaikkei tiennyt alasta mitään.


Hän sai pestin. Seuraavaksi hän perusti kavereidensa kanssa jäteyrityksen, myi sen ja siirtyi Lassila & Tikanojalle tuotepäälliköksi.

”Siellä työnkuvaani tulivat mukaan suurasiakkaat ja jätteenkäsittelylaitteiden hankinta. Minulla oli hyvä esimies ja tiimi, hyvä työ vaikka loppuelämäkseni, mutta oli myös kaipuu jonnekin muualle.”

Halu nähdä maailmaa oli herännyt jo nuorena, kun Kärkkäinen kiersi jalkapallojoukkueensa kanssa Pohjoismaissa, eivätkä vuodet vähentäneet paloa. Niinpä hän lähti mukaan suomalaiseen startup-yritykseen, jonka palveluksessa tapasi ihmisiä eri puolilta maailmaa.

”Yhden projektin kautta löysin itseni lopulta Kiinasta. Kun se projekti onnistui, he palkkasivat minut yritykseensä.”

Palkkaus- ja lupaprosessi vei yhdeksän kuukautta, mutta lopulta vuonna 2010 hän muutti Kaakkois-Kiinassa sijaitsevaan Yangzhoun kaupunkiin. Pianisti-vaimoPäivi Aalto seurasi perässä vuotta myöhemmin.

”Yangzhou on sellainen perinteinen kiinalainen kaupunki: 4,5 miljoonaa asukasta, eikä kukaan puhu englantia.”

”Olimme puhuneet, että minulla on aluksi toimitusjohtaja tukenani. Kun perjantaina menin sinne, lauantaina olin avaamassa toimistoa ja sunnuntaina televisiohaastattelussa. Maanantaina minut lähetettiin yksin avustajani kanssa työmatkalle sisä-Mongoliaan. Se oli sellainen pehmeä laskeutuminen kiinalaiseen työkulttuuriin.”

Yritys lähetti hänet milloin mihinkin, muun muassa Luoteis-Iraniin Tabriziin, jossa kaupungin kaatopaikat olivat ylhäällä vuorilla.

”Missä tahansa muualla se paikka olisi ollut matkailukohde, mutta siellä se oli kaatopaikka. Siellä pääsin puristamaan afgaanimafian pomon kättä, sillä paikan muovinkierrätyksestä vastasi mafia.”

Muutto Kiinaan opetti Kärkkäiselle paljon heti kättelyssä. Hänen mukaansa ulkomaalainen pomo ei voi näyttää alaisilleen kiukkua, vaikka kiinalaisjohtajat heille huutavatkin. Aiemmin helposti syttyvän miehen piti rauhoittua.

”Kun vaimoni tuli ensimmäisen kerran Yangzhouhun, hän sanoi, että olen kuin eri mies.”

Kärkkäisen mukaan kiinalaiseen työkulttuuriin kuuluu voimakas epäonnistumisen pelko. Kukaan ei esimerkiksi uskalla sanoa pomolleen, jos eteen tulee jokin ongelma.


”Hommat voivat seisoa, jos ei koko ajan kysele perään. Meni vuosi ennen kuin työntekijäni uskalsivat kertoa ongelmista tai pyytää apua. Sitten kun he oppivat sen, he kysyivät neuvoja myös lastenhoitoon ja rakkauselämään.”

Myös hierarkia voi asettaa esteitä. Kerran sihteeri oli kirjannut Kärkkäisen tittelin väärin, joten sovitulle illalliselle ei saapunut ketään, koska häntä ei pidetty tarpeeksi tärkeänä tavattavaksi. Kun tyhjässä pöydässä istunut Kärkkäinen sai sihteerinsä kiinni, asia korjattiin ja korkea-arvoiset kiinalaiset virkamiehet ilmaantuivat paikalle.

Kuusi vuotta sitten Singaporeen muuttaneen Kärkkäisen mukaan hän on pärjännyt maailmalla, koska on ollut valmis omaksumaan erilaisia kulttuureja. Siniset silmät ja vaaleat hiukset antavat jonkin verran anteeksi, pisteitä tuovat pienet, kulttuuriin kuuluvat eleet ja oikean ajoituksen tunnistaminen.

”Tärkeintä on kuunnella. Ei Aasiaan voi mennä sanomaan, mitä he tekevät väärin, vaan miten tehdä asiat paremmin ja välttää virheet, joita muut ovat jo tehneet. Se, että yrittää puhua esimerkiksi kiinalaisille vähän kiinaa, auttaa pitkälle.”

Avoin asenne toimiston ulkopuolellakin voi johtaa isoihinkin kauppoihin, kuten Kärkkäiselle kävi, kun 11 tuntia myöhässä ollut lento vei hänet venäläisen oligarkin ja malesialaisen liikemiehen kanssa samaan pöytään. Kuukautta myöhemmin tuli tilaus Malesiasta.

Työurastaan puhuessa Kärkkäinen sanoo, että on tehnyt kasvihuonepäästöjen suhteen enemmän hyvää maapallolle kuin yksikään poliittinen puolue. Hänen nykyisin edustamansa Ductor-kiertotalousyritys on kehittänyt teknologian, jonka avulla biokaasulaitokset tuottavat sähkön sivutuotteena lannoitteita.

”Keski-Aasiassa kanoja piisaa, joten lantaakin on. Esimerkiksi Vietnamissa lanta haudataan tai pahimmillaan syötetään takaisin kanoille, kun se voitaisiin hyödyntää biokaasulaitoksissa. Tässä ollaan ison äärellä.”

Kärkkäinen on asunut vaimonsa kanssa pian 10 vuotta Aasiassa. Suomeen paluuta he eivät aktiivisesti suunnittele, vaikka lukevatkin digi-Hesaria yhä joka päivä.


”Jos kaikki menee hyvin, vietämme eläkepäivät Alpeilla. Jos ei niin hyvin, niin sitten Espanjassa. Jos kaikki menee perseelleen, muutamme Helsingin Haagaan, jossa meillä on yhä asunto.”

Vuodet ulkomailla ovat muuttaneet Kärkkäisen katsantokantoja. Moni muualla asuva suomalainen pitää helsinkiläisten elämää kiireisenä, mutta häntä Suomen rauha lähes naurattaa.

”Elämä Aasiassa on niin hektistä, että aina kun kone laskeutuu Helsinkiin, mietin, onko tämä maa lakkautettu? Ketään ei näy missään. Aasiassa tapahtuu koko ajan, ja asiat voivat muuttua vuorokaudessa.”

Toinen huomio yksilön mahdollisuuksiin vaikuttaa omilla valinnoillaan.

”Suomessa en olisi voinut kuvitellakaan olevani vegaani, mutta nykyisin syön enää harvoin punaista lihaa. Kasvisruoka Aasiassa on mausteiden ansiosta niin hyvää.”


Hänen mukaansa Suomesta pitäisi tehdä enemmän matkoja Aasiaan, että entistä useampi ymmärtäisi, että pienetkin teot maapallon hyväksi ovat hyvästä.

”Muovipusseista eroon pääseminen ei ole helppoa, mutta esimerkiksi Singaporessa pakkaamisen määrä on käsittämätöntä. Jos käyt ruokakaupassa, poistut sieltä seitsemäntoista ohuen pussin kanssa. Siksi viemme vaimoni kanssa kauppaan omat kassit, sen verran ’ilmastovouhotetaan’ mekin”, Kärkkäinen sanoo.

Hänestä jonkun on näytettävä muulle maailmalle esimerkkiä, ja suomalaisille esimerkkinä oleminen on korkean koulutuksen ja tiedon ansiosta monia muita helpompaa. Lisäksi Suomi tunnetaan maailmalla puhtaudestaan.

”Ei indonesialaiselta kylän ihmiseltä voi vaatia samaa ympäristötietoisuutta kuin keravalaiselta. Monelle tärkein prioriteetti on selvitä hengistä, ei siinä kierrättämistä ensimmäisenä mietitä.”

Kärkkäisen mukaan Aasiassa muutokseen on herätty valtioiden tasolla ja kaatopaikoilla kierrätetään.

”Sitä ei olisi tapahtunut, jos kukaan ei olisi näyttänyt mallia.”

Kerava - luetuimmat

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  4. 4

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  5. 5

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  8. 8

   Muutamalla tuhannella eurolla voi aiheuttaa maailmanlaajuisen kriisin: lennokeista on tullut halpa ase

  9. 9

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  10. 10

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

  7. 7

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  8. 8

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  9. 9

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  10. 10

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  11. Näytä lisää