Kerava    |   HS Kerava

Keravalaissuutarit paneutuivat kirpputorien ongelmaan ja keksivät menestyvän sivubisneksen: ”Siellä kama ei välttämättä liiku, kun ihmiset tuijottavat vain hintaa”

Kirpputoreilla laadukkaat vaatteet eivät välttämättä liiku, kun ostajat katsovat vain hintaa, sanoo Kenkäkingin yrittäjä Petri Jantunen.On aurinkoinen kesäaamu, mutta tilavan liiketilan ovi käy vähän väliä. Yksi tuo tarjolle käyttämättömän näköisiä farkkuja, toinen kaipaa uutta lenkkiä nahkavyöhönsä ja kolmas katselee tarjontaa: kenkiä, laukkuja, hattuja, vaatteita, koriste-esineitä.

Keravan keskustassa sijaitseva suutari- ja second hand -liike Kenkäkingi on runsaudessaan visuaalisesti herkullinen elämys. Vaikka tavaraa on paljon, ne on järjestetty tuotteiden mukaan siististi erilaisiksi näkymiksi.

Myytäviä tuotteita on aseteltu muun muassa vanhaan matkalaukkuun ja öljytynnyrin päälle, yhtä pöydän kulmaa koristaa kahvimylly ja toista kirjoituskone. Keskellä tilaa istahtamaan kutsuu ruskea nahkasohva, jolta avautuu jälleen uusia näkymiä kaupan tarjontaan.

Valtaosa tuotteista on huolella poimittuja yksilöitä, jonkun jo kertaalleen käyttämiä ja tarvittaessa korjattuja tuotteita. Tuotteita, joita tullaan hakemaan Keravalta kivijalkakaupasta Lahtea, Helsinkiä ja Kirkkonummea myöten.

”Second hand -tavaran puoli kasvaa meillä koko ajan, se on kasvanut trendiksi”, sanoo Kenkäkingin toinen yrittäjä Petri Jantunen, 45.

Second hand -tuotteet ovat olleet osa vuonna 2015 perustetun Kengäkingin tarjontaa alusta alkaen. Jantusen mukaan jokainen suutari tarvitsee jonkin lisäansion, mutta monille se tulee avainten teosta.

”Ensimmäinen liiketila Sampolassa oli aivan liian iso pelkille suutarin töille. Minulla oli jemmassa hyvää käytettyä tavaraa, joten second hand tuli luontevasti toiseksi osaksi. Korjaajana voin poimia tuotteita myyntiin eri tavalla kuin moni muu”, Jantunen kertoo.

Sampolan tilat vaihtuivat Puuvalonaukion kupeessa olevaan Anttilan taloon pari vuotta sitten. Tänä keväänä Jantunen ja hänen aviopuolisonsa ja yrityskumppaninsa Marina ”Mimmi” Backman, 48, päättivät vastata laadukkaiden käytettyjen vaatteiden kysyntään aloittamalla niiden tuonnin Isosta-Britanniasta.


Valikoiman laajentamisen mahdollisti se, kun ennen saman liiketilan jakanut, yrittäjää vaihtanut Levyikkuna muutti seinän takana vapaaseen olleeseen liiketilaan.

”Ensimmäisenä tuli iso lasti hyvälaatuista perusvaatetta: paitoja, huppareita ja paljon farkkua. Tässä tilassa on joskus toiminut farkkuliikekin, niin se oli jotenkin sopivaa”, Jantunen kertoo.

Laadukasta second hand -vaatetta on Jantusen mukaan Suomessa melko vähän myynnissä, sillä valtaosan tarjonnasta muodostaa halpa pikamuoti, jota myydään paljon muutenkin.

”Osa asiakkaistamme tuo meille myyntiin omia helmiään, joita ei halua viedä kirppikselle. Siellä parempi kama ei välttämättä liiku, kun ihmiset tuijottavat vain hintaa. Tavaralla on kuitenkin eroa, olipa se uutta tai käytettyä.”

Jantusen mukaan keravalaiset ovat harmitelleet vaatekauppojen puutetta, joten valikoimien laajentamisella on pyritty vastaamaan myös paikalliseen kysyntään.

”Koetamme tarjota vaihtoehtoja ja kohtalaisen moni meidät onkin jo bongannut.”


Tuotteita myyntiin tarkalla seulalla poimivat Jantunen ja Backman kierrättävät satunnaiset, heille myyntiin sopimattomat tuotteet eteenpäin lahjoituksina ja Facebookin roskalava-ryhmien kautta.

”Aina ei voi myöskään ennustaa, mikä tuote liikkuu. Joskus käy niinkin, että tavaraa myyntiin tuovan asiakkaan takana oleva seuraava asiakas haluaa ostaa tavarat suoraan itselleen”, Backman kertoo.

”Joskus taas jokin tuote on vuosia hyllyssä, kunnes tulee se oikea ostaja. Meillä saattaa olla vielä muutama takki jäljillä Sampolan-liikkeeltä”, Jantunen jatkaa.

Kenkäkingin liiketoiminta perustuu kivijalkakauppaan, vaikka yrityksellä on myös verkkokauppa. Siellä esillä on lähinnä uutena myytäviä tuotteita, kuten hattuja ja englantilaisia käsityönä valmistettuja kenkiä.

”Verkkokauppa on näyteikkuna liikkeeseemme. Suurin osa tuotteista on kuitenkin yksilöllisiä, joten jokainen niistä pitäisi kuvata erikseen. Myös Instagram on tehokas väline: Sitä kautta meitä seuraa ihmisiä eri puolelta Suomea. Se ja puskaradio tuovat asiakkaita muualta Suomesta”, Jantunen kertoo.

Yrityksen suutaripalveluille on ollut kysyntää koko ajan, ja Jantusen mukaan asiakkaat ovat jo valmiita satsaamaan myös tuotteiden korjaamiseen.

Jantunen aloitti suutarintyöt oppisopimuskoulutuksella vuonna 2008, Backman valmistui suutariksi vuosi sitten. Samalla hän siirtyi täysipäiväisesti yrittäjäksi ja vastaa nyt suurimmasta osasta liikkeen suutarin töitä.


”Eilen korjasin vanhoja suksisauvoja ja nahkaista pyöränsatulaa, äsken korjasin kenkää käsin. Suutarille tuodaan yleensä kaikki tavara, jolle ei keksitä muuta korjaajaa”, Backman kertoo.

Vetoketjun vaihtoja hän tekee paljon, mutta niiden lomassa jää aikaa tehdä myös pieniä nahkatöitä, kuten koruja ja laukkuja asiakkaiden tilauksesta.

”Kenkiä teen vain omaksi ilokseni, ne vievät niin paljon aikaa.”

Yritys sai vuonna 2016 Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon erityisesti materiaalien kierrättämisestä, mistä Jantunen ja Backman ovat iloisia.

”Se tuo hyvää mieltä itsellekin, kun roskiskamasta keksiikin jotakin uutta ja käyttökelpoista”, Backman sanoo.

Jantunen kertoo suosineensa aina käytettyjä vaihtoehtoja, mutta Backman sanoo, että yritystoiminta ja alanvaihto ovat muuttaneet hänen omaa ostokäyttäytymistään selvästi.

”Vaatteita ja kenkiä ostaessa nykyisin on tärkeää, että materiaali mahdollistaa myös korjaamisen. En katso tuotetta hintalappu edellä vaan elinkaari edellä.”

Liikkeessä on käynyt jos jonkinlaista tavaraa korjattavana, mutta erityisesti yksi projekti on jäänyt Jantusen mieleen.

”Vuosia sitten eräs nainen toi entisöitäväksi 1950-luvun lelun, isällään lapsena olleen peltisen poliisiauton. Se oli löytynyt huonossa kunnossa ja mielenkiintoinen entisöintiprojekti. Se päätyi entisöitynä lahjaksi naisen isälle.”

Vaikka Jantunen ja Backman taikoivat vaikka pohjistaan hajonneista kengistä jotakin uutta, ihan kaikkea hekään eivät tee.

”Verhoilu-urakat ohjataan suosiolla verhoilijalle. Ja jos jotakin ei kannata korjata, sekin sanotaan asiakkaalle.”

Kerava - luetuimmat

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  2. 2

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  5. 5

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  6. 6

   Poliisilla on kiinniotettuna kolme miestä Ruoholahden puukotukseen liittyen

  7. 7

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  8. 8

   HJK:n tuskien taival jatkui Tapiolassa – pettynyt Forsell rehellisenä: ”olen ollut huono omasta mielestäni ja näköjään valmentajankin mielestä”

  9. 9

   Triplan kauppakeskukseen tulee Suomen ensimmäinen pyörähotelli

  10. 10

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  10. 10

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää