Kerava    |   HS Kerava

Valepoliisit varastivat ex-kansan­edustajan Corvetten ja kaahasivat päin oikeaa poliisiautoa: Oikeus tuomitsi vankeutta vaarallisesta pakomatkasta

Kaksi miestä varasti Eero Lehden Corvetten Sipoossa syyskuussa 2017. Sipoosta miehet ajoivat Järvenpäähän, jossa alkoi vaarallinen takaa-ajo.Entisen kansanedustajan Eero Lehden Corvetten varastanut ja kolaroinut mies on tuomittu hovioikeudessa puoleksi vuodeksi vankeuteen. Oikeus alensi Tuusulan käräjäoikeuden vuosi sitten antamaa vankeusrangaistusta kymmenellä päivällä.

Tuomion saanut mies ja toinen mies varastivat Lehden Corvetten syyskuussa 2017 Sipoossa. Keravalainen Lehti toimi tuolloin kansanedustajana. Hovioikeudessa tuomion saanut mies ajoi autoa ja toinen mies istui kyydissä.

Miehet ottivat auton luvattomasti käyttöönsä käynnistämällä auton sen omilla avaimilla. Savon Sanomien mukaan kyseessä ovat samat miehet, jotka esiintyivät ympäri Suomea valepoliiseina.

Sipoosta miehet ajoivat Järvenpäähän, jossa alkoi vaarallinen takaa-ajo.

Oikeuden mukaan kuljettaja ajoi poliisia pakoon huomattavaa ylinopeutta. Kuljettaja oli muun muassa ajanut Alhotietä pitkin ainakin sataa kilometriä tunnissa, vaikka nopeusrajoitus tiellä on 40 kilometriä tunnissa.

Kuljettaja oli lisäksi juonut alkoholia siten, että ajon jälkeen hänen verensä alkoholipitoisuus oli 1,43 promillea.

Poliisit yrittivät partioauton avulla pysäyttää auton Pohjoisväylällä Poikkitien liikenneympyrässä, jolloin pakenevan auton perä osui poliisiauton etukulmaan. Kuljettaja ei pysähtynyt vaan jatkoi pakoa.

Järvenpäästä miesten pakomatka jatkui Lahden moottoritielle, jossa kuljettaja ajoi 160 kilometriä tunnissa. Tämän jälkeen auto jatkoi Keravan liittymään.

Liittymässä poliisit yrittävät jälleen pysäyttää autoa, jolloin auto kääntyi poliisiauton keulan eteen liukuen poliisiauton edessä ja jatkoi pakoaan.

Liittymän jälkeen auto suuntasi Keravantielle ja sieltä jälleen moottoritielle. Kuljettaja ajoi moottoritien liittymää pitkin pohjoisen suuntaan kiellettyyn ajosuuntaan.

Miehet ajoivat Lahden moottoritietä etelään, kunnes auto vian vuoksi pysähtyi ja poliisit tavoittivat auton Nelosetapin liittymässä. Autossa oli miesten lisäksi kyydissä kolmaskin ihminen.

Miehet tunnustivat tekonsa käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus tuomitsi kyydissä olleen miehen moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta kahdeksi viikoksi vankeuteen.

Kuljettajan oikeus tuomitsi moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus otti kantaa muun muassa siihen, onko miehellä velvollisuus korvata poliisin pysäyttämistoimista aiheutuneet vahingot autolle. Mies tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan vakuutusyhtiölle yli 5 400 euroa, ja hän vaati korvausvaatimuksen hylkäämistä.

Hovioikeuden mukaan miehen menettelyä on pidettävä vaarallisena tämän päihtymystilan, ylinopeuden ja ajollaan aiheuttamien vaaratilanteiden vuoksi.

Oikeus katsoo, että mies oli ajollaan aiheuttanut vaaraa muiden tienkäyttäjien ja ajoneuvonsa matkustajien hengelle ja terveydelle ajamalla huomattavaa ylinopeutta ja käyttämällä ajoittain vastaan tulevan liikenteen kaistaa.

Oikeuden mukaan miehen välitön pysäyttäminen oli tarpeellista tiellä liikkujien hengen ja terveyden turvaamiseksi. Oikeus katsoo, että poliisi turvautui siten tarpeelliseen voimakeinoihin eikä käräjäoikeuden tuomion muuttamiseen ole aihetta syyksilukemisen osalta.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.Oikaisu 1.7. kello 12.30: Jutun otsikossa kerrottiin virheellisesti, että Lehti on yhä kansanedustaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  5. 5

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää