Kerava    |   HS Kerava

Matti Eklund tietää, miksi suomalaiset talot kärsivät kosteus­vaurioista: ”Tekemisessä pitää olla moraalia”

Suurin osa kosteusvaurioista on lähtöisin perustuksista.Kun heinolalainen Matti Eklund lähti tienaamaan moottoripyörärahoja sähkölinjan rakennustyömaalle 16-vuotiaana nuorukaisena, hän tuskin arvasi, että rakennusala työllistäisi häntä sen jälkeen yli puoli vuosisataa.

Keravalla nykyisin asuva rakennusmestari Matti Eklund, 77, on tehnyt mittavan uran rakennusalan tavarantarkastajana ja kosteusvaurioiden asiantuntijana Suomessa.

Hän on tehnyt yli tuhat tavarantarkastustoimeksiantoa, joista 70 prosenttia on ollut kosteusvauriokohteita, sekä noin 1 500 muuta asiantuntijakatselmusta tai -lausuntoa.

”Alapohjissa konttaamistahan tämä työ on”, hän naurahtaa.

Vuosien varrella hänelle on syntynyt käsitys siitä, miksi suomalaisia rakennuksia riivaa kosteusvauriot, ja nyt hän haluaa kertoa siitä ja taipaleestaan yrittäjänä.

Imatran Voiman sähkölinjatyömaan kenttävalimossa betonilaboranttiharjoittelijana uransa aloittanut Eklund jatkoi rakennusalalla heti kesäpestinsä jälkeen, kun hän suivaantui moottoripyörät kieltäneelle isälleen. Hän karkasi tutun urakoitsijan perässä rakentamaan Pamilon voimalaitosta Joensuun seudulle.

Hän ajoi työmaalla sorakuljetusautoa ja jatkoi koulunsa loppuun seuraavana syksynä. Kokemus elementtirakentamisesta johdatti hänet elementtirakentamisen pariin. Teknistä koulua käydessään hän oli jo kolmen pienen lapsen isä.

”Vein lapset aamulla hoitoon, kun heidän äitinsä meni jo seitsemään töihin, ja siitä menin sitten kouluun. Yöt ajoin rekkaa.”

Elementtitehtaan työnjohtoharjoittelija Eklund hoiti rekkojen lastaukset, ajoi itse kuormat perille ja purki ne.

”Olen aina halunnut kehittää ammattitaitoani. Nostinkuljettana olin tekemässä Espoon kaupungintaloa ja nyt se puretaan. Huomaa, miten helkkarin vanha olen.”

Elementtitehtaalle Keravalle asennus- ja kuljetuspuolen päälliköksi pestattu Eklund päätti pian, että pitkää päivää voi tehdä itselleenkin.

”Otin lopputilin perjantaina ja maanantaina minulla oli töissä jo yhdeksän miestä. Perustin yritykseni 20.6.1969, eli siitä tuli nyt juhannuksena 50 vuotta.”

Nuorena yrittäjänä meno oli Eklundin sanoin reipasta. Vuonna 1971 hän osti yhtiökumppaninsa kanssa ensimmäisen autonosturin miljoonalla markalla.

”Päätimme mennä harjakaiskahveille, mutta kummallakaan ei ollut rahaa niin paljon, että olisi saanut edes pienen kupin kahvia. Vahvaa taloudellista suunnittelua”, Eklund sanoo hymyillen ja puistelee päätään muistolle.

 

”Usein esimerkiksi taloyhtiöissä voi oireilla vain perhe tai kaksi, ja muiden voi olla vaikea tajuta kallista remonttia.”

Ero lasten äidistä tuli vuonna 1972, ja se oli kova paikka. Eklund muutti Tampereelle, jossa hän aloitti yhteistyön elementtiasennus- ja nosturiliikkeen kanssa.

Yritykselle piti saada halli, joka päätettiin sijoittaa uudesta yritystoiminnasta kiinnostuneeseen Järvenpään kuntaan. Pankkireissulla Eklund tutustui nykyiseen vaimoonsa ja Matti Eklund Oy:n toimisto- ja laskutusasioita yhä hoitavaan Sirpa Eklundiin.

Kosteusvauriot tulivat Eklundin työlistalle vuonna 1985, kun Helsingin kauppakamari perusti rakennusalan tavarantarkastuksen työryhmän ja hänestä tuli yksi hyväksytyistä tavarantarkastajista.

”Tieto piti hankkia kantapään kautta, sitä ei ollut missään valmiina saatavilla. Heti ensimmäisinä töinä tuli Järvenpäästä talo, jonka asukkaat oireilivat, mutta ei tiedetty, mistä se johtuu. Alapohjassa haisi ja sinne oli jätetty rakentamisvaiheessa vanhat laudoitukset.”

Alkoi langanpäiden kerintä, joka on jatkunut oppimisprosessina näihin päiviin saakka. Matkan varrella Eklund on ollut kirjaamassa kuntotarkastusten toimintaohjeita ja perustamassa muun muassa rakennusterveysasiantuntijan koulutusta Suomeen.

”Rakennusalalla on paljon ongelmia ja kaikenlaista yrittäjää. Meillä on valitettavasti myös korjauksia tekeviä yrityksiä ja tilaajia, jotka säästävät asiantuntijoiden käytössä ja epäonnistuvat korjauksissaan. ”

Kuntotarkastuslausunnot pitäisi hänen mukaansa kirjoittaa niin, että tavallinen ihminen ymmärtää sisällön ilman ammattilaisen tulkkausapua. Siinä auttaisi, jos toimenpiteiden yhteyteen kirjattaisiin, paljonko riskirakenteen tai elinkaarensa lopussa oleva osan korjaus tulee maksamaan.

”Asiantuntijan työ on paljon myös asioiden kertomista niin, että ihmiset ymmärtävät, miksi korjauksia on tehtävä. Usein esimerkiksi taloyhtiöissä voi oireilla vain perhe tai kaksi, ja muiden voi olla vaikea tajuta kallista remonttia.”

Kokemuksensa perusteella Matti Eklund sanoo, että kosteusvaurioissa pitää lähteä ensimmäisenä liikkeelle syystä:

”Miten materiaalit ovat päässeet vaurioitumaan? Sitten pitää selvittää, onko epäpuhtauksien mahdollista päästä sisäilmaan esimerkiksi savukokeilla tai merkkiaineilla. ”

”Vasta kun syy on poistettu, materiaaleja voidaan käydä vaihtamaan, jos se on mahdollista. Vaurion syyn poistamiseen ei kiinnitetä vieläkään riittävästi huomiota.”

Eklundin tarkastamista kohteista 60–70 prosentissa ongelma on perustuksissa.


”Rakentaja haluaa päästä lopputulokseen halvalla, ja perustamistavassa ei sen takia aina huomioida rakennuspaikan vaatimuksia. Tämä on yksi syy kosteusvaurioille. ”

Perustusten viereen, alle metrin päähän seinästä, ei Eklundin mukaan pitäisi laittaa kukkapenkkejä tai istuttaa pensaita, sillä istutukset muuttavat maan kaatoja ja perustukset alkavat saada ylimääräistä kosteutta sen takia.

”Sokkelin pitäisi olla vähintään 30 senttimetriä korkea, ja sadevedet pitäisi johtaa pois sokkelin vierestä. ”

Toinen klassinen kosteusvauriokohde on yläpohja.

”Kun käyttöullakoille rakennetaan huoneita, niin halutaan mahdollisimman paljon yli 160-senttimetriä korkeaa tilaa. Kun muutoksia tehdään alhaalta päin, ilma ei pääse enää kiertämään lämmönerityskerroksen ja vesikatteen välissä.”

Kolmas merkittävä syy on Eklundin mukaan rakenteiden ikääntyminen. Esimerkiksi yli 20 vuotta sitten tehtyjen märkätilojen eristykset ovat erilaisia kuin nykyiset.

 

”Rakentamiseen pitää tuoda ammattiylpeyttä jopa oman leivän kustannuksella.”

”Ne ovat ikääntyneet ja tiivistykset voivat kovettua, jolloin vesi pääsee rakenteisiin. Mikrobit voivat muodostua jo kahdessa kolmessa viikossa, lahovauriot puolessa vuodessa. Nykyisin vettä käytetään sisällä paljon enemmän kuin ennen, jolloin pyykit pestiin ja kuivattiin ulkosaunassa.”

Yksi Eklundia harmittava juttu on se, että myytävien asuntojen hinnat määrittyvät usein alueen hintatason mukaan.

”Asunnonvälittäjää ei kiinnosta, onko edellinen omistaja tehnyt kaikki huoltotyöt vai ei. Samanikäisissä kohteissa samalla kadulla voi siten olla todella suuri ero rakennusten kunnossa.”

Hänen mukaansa ihmiset tajuavat yleensä satatuhatta kilometriä ajetun auton ostaessaan, että siihen pitää tehdä huoltoja tai kohta tulee kallis remontti, mutta talon kanssa samaa ei tajuta.

Uusissa rakennuskohteissa kosteusvaurioille altistavat aikataulut.

”Ei noudateta riittäviä kuivumisaikoja eikä mitata luotettavasti peittoon jääviä rakenteita ennen seuraavaa vaihetta. Materiaaliselosteissa voidaan ilmoittaa kuivumisaikoja, jotka eivät ole mahdollisia. ”

Eklundin mukaan rakennustyömailla ongelmille voi altistaa yhteisen kielen riittävän osaamisen puute ja se, että työmailta puuttuu kokenut työnjohto. Yksi syy siihen on rakennusmestarikoulutuksen lakkautus vuonna 1995. Se aloitettiin uudelleen vuonna 2006.

Eklund harmittelee sitä, että nykyisin työmaata johtavilla on niin paljon työtä kustannusten seurannassa ja muissa hallinnollisissa tehtävissä, ettei aikaa käytännön työn johtamiselle jää.

”Rakennusalalla on vasta nyt alettu kiinnittää näihin ongelmiin huomiota. Työnlaatu kärsii niiden takia ja muun muassa kosteusvauriot lisääntyvät. ”

Yritys ei tee nykyisinkään pelkkiä asiantuntijaselvityksiä vaan puolet töistä on korjauksia ja niiden valvontaa.

”Oman oppimisen takia niin on pakko tehdä. Yhteistyökumppaneina korjautuksissa käytämme pieniä ja tuttuja yrityksiä, jotka ongelman eteen tullessa eivät tee ratkaisuja omin päin vaan kysyvät meiltä asiantuntijoilta. Meillä on kuitenkin töitä johtaessa iso vastuu.”

Eklund kertoo, että ongelmia havaittaessa ensimmäisenä ei oteta yhteyttä häneen tai muihin yrityksen asiantuntijoihin, vaan vasta sitten, kun yksi tai kaksi korjausyritystä on jo mennyt pieleen.

”Aina mekään emme onnistu kerralla, mutta pyrimme antamaan rahalle vastinetta. Epäonnistumisia on sattunut kuitenkin onneksi vähän.”

Hänen mukaansa yksi askel kohti parempaa rakentamista on ryhdin palautus alalle.

”Rakentamiseen pitää tuoda ammattiylpeyttä jopa oman leivän kustannuksella. Tekemisessä pitää olla moraalia.”

Koska kukaan Eklundien lapsista ei ollut kiinnostunut jatkamaan yritystä, Matti Eklund aloitti omistajavaihdoksen 12 vuotta sitten rakennusmestari Marit Sivénin kanssa.

Vuonna 2008 Sivénistä tuli yrityksen toimitusjohtaja ja nyt hän omistaa sen kokonaan. Yrityksen toiminnan painopiste pysyy jatkossakin samana kuin nyt.

”Kyllä me on tultu valovuosi eteenpäin kiinteistöjen home- ja sisäilmaongelmien tutkimuksessa viimeisen 20 vuoden aikana. On tullut uusia ammattiryhmiäkin”, Sivén sanoo.

Eklund iloitsee siitä, että isot toimijat ovat päätyneet samoihin suosituksiin ja korjausohjeisin ajan myötä kuin he. Vaikka synttärijuhlat ja harrikkakerhon 15-vuotisjuhlat odottavat elokuussa, Eklund ei vielä keskity vain niihin.

”Seuraan vielä mielenkiinnolla yrityksen töitä sivusta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi kuolleena Kangasniemellä

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Etna-tulivuori purkautui Sisiliassa, kaksi lentokenttää suljettu

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  10. 10

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  10. 10

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää