Kerava    |   HS Kerava

Essi Toivari, 21, opettaa käsityötaitoja, joita Suomessa osaa vain harva: ”Kukaan ei opettanut minua silloin, kun aloitin”

Manga- ja anime-buumi on tehnyt cosplaysta entistä yleisemmän harrastuksen.Vanhan puutalon yläkerrassa on ompelukoneita, joissa yhdessä palaa jo valo. Ovi on auki viereiseen huoneeseen, jossa Essi Toivari, 21, selittää lattialla istuville tytöille peruukin käytön hyötyjä ja muotoilua. Kyse ei ole tavallisista peruukeista, kuten pian käy ilmi, vaan erityisistä cosplay-peruukeista.

”Anime esimerkiksi vaatii peruukin. Sillä saa ihan eri fiiliksen, sillä meillä suomalaisilla on usein ohut tukka”, Toivari toteaa ja hänen taustallaan opetusmateriaalissa näkyy runsastukkaisia japanilaisia animaatiohahmoja.

”Cosplay-peruukille pitää ensimmäiseksi tehdä peruskorjaus, sillä se on tarkoitus muokata se omien kasvojen mukaan. Peruukin muokkaus on yksi työläimpiä hommia, ja siihen pitää olla valmis käyttämään useita päiviä”, hän lisää.

Meneillään on Toivarin ideoima ja vetämä nelipäiväinen cosplay-paja, jossa cossausta eli anime-, manga-, peli- tai elokuvahahmoiksi pukeutumista harrastavat nuoret oppivat tekemään ja huoltamaan asuja ja asusteita.

”Asuja voi tilata valmiinakin, mutta Suomessa cosplay on käsityöpainotteista. Se on hyväkin, sillä jos lähtee kilpailemaan, asun on oltava käsin tehty. Kilpailla voi maailmanmestaruustasolle saakka”, Toivari sanoo.

Hänen mukaansa harrastus on Suomessa vielä nuori, mutta uusia cossaajia tulee koko ajan lisää.

”Cosplaysta on tullut liike, ja minusta se on ihanaa. Mitä enemmän harrastajia on, sitä suurempia tapahtumatkin ovat”, Toivari sanoo.


Keravan Vekarateatterin puvustajana työskentelevä, vaatetusompelijaksi opiskeleva Toivari on harrastanut cosplayta kahdeksan vuotta, 13-vuotiaasta lähtien.

”Päädyin vaatetusalallekin sen takia. Cosplayssa yhdistyy kaksi asiaa, joista pidän: käsityöt ja anime. Olen kilpaillutkin, joten koen, että pystyn jotakin opettamaan nuoremmille ja antamaan heille vinkkejä.”

”Kukaan ei opettanut minua silloin, kun aloitin, eikä moni tiedä, mistä aloittaa. Äiti voi osata ommella, mutta cosplay-vaatteiden ompelu on erilaista kuin tavallisten vaatteiden, eikä äidiltä ehkä saa kaikkia oppeja peruukkien ja muun kanssa”, Toivari sanoo.

Omat kokemukset – onnistumiset ja epäonnistumiset – harrastuksen alkutaipaleelta motivoivat cosplay-tapahtumissa eli coneissa kilpaillutta Toivaria ehdottamaan Vekarateatterille cosplayn opettamista nuorille.

Idea sai vihreää valoa, ja heinäkuun ensimmäisellä viikolla pidettiin neljäs Toivarin cosplay-paja. Tällä kertaa kurssille osallistui kuusi 12–17-vuotiasta tyttöä.

”Se on tyypillinen ikähaarukka, jossa kiinnostutaan ensin animesta ja sitten sen avaamista mahdollisuuksista. Harva kurssilaisista kiinnostuisi käsitöistä ilman cosplayta”, Toivari sanoo.

Kurssilaiset vahvistavat havainnon:

”En hirveästi ompele kotona, enkä tee koulussakaan käsitöitä. Kurssilla tulee aina jotakin uutta, sillä cosplayssa pitää osata ommella ja tehdä sataa eri juttua, Minea Puskala, 17, sanoo.

Kurssille tullaan myös tapaamaan toisia samanhenkisiä nuoria; vaikka harrastus yleistyy, moni voi olla yhä luokkansa ainoa cossaaja.


”Täällä pääsee puhumaan omasta intohimostaan toisten kanssa. Jos kurssilaiset hengaavat yhdessä kurssin jälkeenkin ja saavat täältä uusia kavereita, niin se on minulle paras juttu”, Toivari sanoo.

Puskalan mukaan harrastus on nimenomaan ihmisiä yhdistävä. Hän kokoontuu välillä cossaajakavereidensa kanssa tekemään asuja yhdessä. Tärkeä osa harrastusta ovat conit, joissa voi mennä juttelemaan toisten samaa sarjaa tai peliä fanittavien kanssa kanssa.

Toivarin mukaan vanhemmat voivat yhä olla hieman hämmentyneitä, mikä harrastus cosplay oikein on, mutta on myös vanhempia, jotka katsovat lastensa kanssa animea.

”Animesta tulee koko ajan sallitumpaa. Sitä katsovat myös pojat, ja ilmapiiri muuttuu niin, että nuoret kyselevät toisiltaan sarjasuosituksia. Siksi uskon, että cosplay harrastuksena kasvaa edelleen.”

Toivari huomauttaa, että cosplay ei ole mitään puuhastelua vaan ihan oikea harrastus. Se ei kuitenkaan ole teatteria tai performanssia, kuten jotkut luulevat, eikä siinä tarvitse mitenkään esiintyä, jos ei halua.

”Cosplay on fanittamisen muoto, ja sitä tehdään toisille harrastajille, ei kaikelle kansalle. Tapahtumat ovat maailmansa, jossa kaikki tietävät, mistä on kyse. Asut kertovat suosikkisarjoista ja peleistä ja viestivät, että tykätään samoista asioista.”

Asujen osia ei voi juuri kierrättää hahmolta toiselle, sillä asut ovat yleensä todella spesifejä. Kilpailuissa huomio on asun mahdollisimman tarkan yhdennäköisyyden lisäksi ompelujäljessä.


”Vaikkei kurssilla olekaan poikia, niin pojatkin harrastavat cosplayta ja heillä on samanalainen tarve tietää ompeluvinkkejä. Suomen parhaissa cossaajissa on miehiä, ja ainoa uran cosplaysta luonut suomalainen on mies.”

Toivarin kurssilla opetellaan muun muassa vaatteiden kaavojen tekemistä ja sitä, missä järjestyksessä osat kannattaa ommella yhteen.

”Harrastus ei kaadu siihen, ettei osaa ommella. Osan hahmoista voi koota kaupan vaatteilla, mutta itse tehty on aina tarkempi ja itse ommellut vaatteet istuvat päällä paremmin. Ompelu ei ole kuitenkaan vaikeaa, kun sitä on kerran kokeillut.”

Teoriatunneilla käsitellään esimerkiksi peruukin hoitoa ja muokkausta, sillä Kiinasta tilattavat tai käytettynä harrastajaryhmistä ostettavat muoviset peruukit ovat ainoa pakollinen valmiina ostettava osa.

”Ne ovat ihan eri asia kuin jotkin pilailupuodin peruukit.”

Keravalle vantaalainen Toivari päätyi pitämään kursseja työnsä kautta. Hän iloitsee siitä, että Keravan kaupunki arvostaa hänen Vekariteatterin tekemää nuorisotyötä.

”Toivoisin, että cosplayta opetettasiin muuallakin, mutta tietääkseni olen ainoa harrastaja, joka opettaa cosplayta Suomessa.”

Kun ompelukoneet ovat surisseet aikansa, tikkejä on purettu ja kaavoja piirretty, kurssilaiset pitävät lounastauon.

”Ja ruoan jälkeen katsotaan yhdessä animea.”

Kerava - luetuimmat

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää