Kerava    |   HS Kerava

Kerava oli 1970-luvun lopulla Suomen rockkulttuurin kuumin piste – nyt ”Sherwoodin” keskusta täyttyy taas rock ’n’ rollista ja jenkkiautoista

Amerikkaista rockkulttuuria ihannoineiden nuorten suussa Kerava, ruotsiksi Kervo, vääntyi Sherwoodiksi. Nimi elää yhä, ja sen kultakauteen palataan lauantaina Kerava Car Show’ssa ja Sherwood Tribute Festivaaleilla.Keravan keskustassa soi lauantaina rock and roll ja näytillä on noin 60–70 jenkkiautoa. Kyseessä on neljäs Kerava Car Show ja Aurinkomäellä pidettävä Sherwood Tribute Festival, jossa esiintyy viisi keravalaista tai keravalaistaustaista yhtyettä ja kokoonpanoa.

Tapahtumia on järjestämässä keravalainen kaveriporukka, jota yhdistää rakkaus fiftarimenoon ja musiikkiin.

Keravalla rockkulttuuri ei ole vain kaiku menneisyydestä, vaan se elää tapahtuman järjestelytiimiin kuuluvan, Teddy & Tigers -yhtyeessä soittaneen A-P Niemen mukaan kaupungissa edelleen.

”1950-luvun amerikkalaisen kulttuurin ihannointi oli maailmanlaajuinen juttu 1970-luvulla. Kerava oli silloin Suomen kuumin piste ja on yhä. Kyse ei ole vain musiikista vaan elämäntavasta”, Niemi sanoo.

1970-luvun lopulla Keravalla torilla ajettiin rinkiä amerikanraudoilla ”luu pihalla” ja tukka kammattiin taakse. 1980-luvun taitteessa keravalainen Teddy & Tigers oli suomalaisen rockabillyn kuumin nimi, joka teki parhaimmillaan 200 keikkaa vuodessa.

”Kerava ei oikein maistunut amerikkalaista kulttuuria ihannoivien nuorten suussa, joten Keravan ruotsinkielinen nimi Kervo vääntyi Sherwoodiksi. Teddy & Tigersin fanisanomien myötä nimitys levisi ympäri maan, ja se osataan liittää ikäistemme keskuudessa yhä Keravaan”, Niemi kertoo.

Nyt nelikymppinen Sami Salmi istui jenkkiautossaan Keravan torilla räntäsateessa keväällä 2012 ja totesi, että jotakin on tehtävä. Meno kaupungilla ei ollut enää kuin ennen.

Huomiosta syntyi Kerava Car Show ja Sherwood Tribute Festival, joita juhlitaan nyt neljättä kertaa.

”Cruisingeille oli täällä selvä tilaus. Keväällä 2014 kylällä oli niin paljon Amerikan-autoja, että ihan pelotti, että jos jotakin sattuu, kun autoja halutaan esillä. Mitään ei onneksi käynyt.”

Autonäyttely ja festivaali on keravalaisten keravalaisille tekemä tapahtumaduo, joka on aikaisempina vuosina saanut liikkeelle kaikenikäistä väkeä. Monelle liikkeelle lähdön syyksi riittää mahdollisuus päästä ihastelemaan laitettuja jenkkiautoja.

”Jokainen, joka tuo autonsa näytille, tekee ison duunin yhteisön eteen. Voisihan sen auton pitää kotona omassa tallissakin”, Samuli Isola sanoo.

Salmi kertoo, että tänä vuonna näytillä saattaa olla myös Sherwood MC:n jäsenten moottoripyöriä, mikäli sää sallii.

Edellinen Sherwood Tribute Festival pidettiin kesällä 2016. Sen jälkeen keskusta oli myllerryksessä uuden kauppakeskuksen rakentamisen takia, mutta tänä vuonna tapahtuma oli mahdollista järjestää jälleen tutuilla paikoilla – ihan konkreettisestikin.

Tapahtuman jatkot pidetään nimittäin New Sherwood -ravintolassa, joka on tismalleen samalla kohdalla, jossa rokki soi kesällä 2016.

”Se oli iso tapahtuma, sisällä oli 1 300 ihmistä. Silloin meillä oli yksi bändi Ruotsista saakka, mutta nyt jokaisella päivätapahtuman bändillä on vähintään jokin kytkös Keravaan”, Isola kertoo.

Jatkoilla kuullaan New Sherwoodin yrittäjän Kamu Mannerheimon mukaan kahta bändiä, joista toinen edustaa raskaampaa rokkia.

 

”Keravalta on tullut posketon määrä musiikkialan ammattilaisia.”

Ilmaisessa koko perheen päivätapahtumassa Aurinkorinteen lavalle nousee niin paikallisen musiikkiopiston nuoria kuin meritoituneita musiikin ammattilaisia. Isola odottaa menestystä Albert Laine Goupin esityksestä, sillä kokoonpano edellisestä julkisesta keikasta on vuosia.

Talkoilla tapahtumaa puuhaavat miehet kiittävät yrittäjä Kari Puustista, jonka rahallinen tuki mahdollistaa muun muassa bändien esiintymisen Aurinkomäellä yleisölle ilmaiseksi. Keskustan alueella luvassa on myös kesäjuhliin kuuluvaa arvontaa ja katuruoan myyntiä.

Sherwood Tribute Festivalin puuhamiehet nostavat keravalaisen elämäntavan ja kulttuurin vahvaksi inspiroijaksi nuoren musiikinopettajan Liisa Kivekkään, joka toi 1970-luvun alussa ”vanhojen miesten hallitsemaan” yhteiskouluun ihan uutta sykettä.

Kivekäs kannusti nuoria soittamaan koulun bändissä ja hankki koululle sähköiset soittimet.

”Muistan, kun Lissu oli ostanut Pink Floydin levyn, jota hän sitten soitti meille. Olimme ihmeissämme, mitä tämä on?” Pasi Puolakka kertoo.

Myöhemmin Puolakka oli perustamassa ja muutaman vuoden johtajamassakin Keravan elävän musiikin yhdistystä Kermua, joka täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

”Keravalta on tullut posketon määrä musiikkialan ammattilaisia, ja yhdessä vaiheessa Kerava oli kulttimestan maineessa. Tänne tuli väkeä Helsinkiä myöten”, Puolakka kertoo.

Keravalaistaustaisia musiikkivaikuttajia ovat muun muassa tuottaja Mikko Karmila, elokuvasäveltäjä Janne Huttunen, rumpali Mikko Siren, kosketinsoittaja ja toimittaja Aki Räty.

Keravalainen kulttuurielämä vietti kultakauttaan vuosina 1975–1995. Sitten musiikkialaan iski lama ja keravalaisilta tapahtumajärjestäjiltä loppuivat voimat.

”Keravalla oli laman taitteen jälkeen hiljaista joka suhteessa noin 15 vuotta, mutta nyt 2010-luvulla on alkanut tapahtua uudelleen”, kaupunginhallituksen puheenjohtajanakin toimiva Isola (sd.) sanoo.

Hänen mukaansa Kerava kaupunkina on ”self made man”, joten on luontevaa, että sen tapahtumia ja ohjelmaa niihin tekevät keravalaiset.

”Nämä tapahtumat nousevat yhteisöstä itsestään.”

Oikaisu 8.8.2019 kello 15.21: Kuvatekstistä korjattu nimivirhe. Tapahtuman puuhamiehiin kuuluu Pasi Puolakka, ei Pasi Porokka.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Trump myönsi puhuneensa Joe Bidenistä Ukrainan presidentin kanssa

  4. 4

   ”Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton” – Heli on pohjanmaalainen nainen, joka sai kolme lasta tunnetun Isis-terroristin kanssa, eikä kadu lähtöään Syyriaan

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  6. 6

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  7. 7

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään vähemmän

  8. 8

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomelta puuttui poliittinen pelote, ja siksi moni maa teki Suomelle oharit äänestyksessä YK:n turvallisuusneuvostoon

  10. 10

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  8. 8

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää