Kerava    |   HS Kerava

Valoisa, tilava ja avara – Vesipinta-alaltaan Keski-Uudenmaan suurin uimahalli sai testaajilta kehuja, vaikka pari toivetta nousikin vielä ilmoille

Maauimala sulkeutuu 25. elokuuta. Toiveissa on, että halli avaa ovensa jo elokuun lopussa.Mittavan peruskorjauksen läpikäyneen, 90-prosenttisesti uudelleen rakennetun ja laajennetun Keravan uimahallin avajaiset lähestyvät vihdoin. Virallinen avajaispäivä ei ole vielä tiedossa, mutta toiveissa on saada halli auki elokuun lopulla.

”Todennäköisesti avajaiset yleisölle ovat kuun lopulla, mutta se ei ole varmaa, sillä viimeisteltävää vielä riittää”, sanoo Keravan kaupungin liikuntaesimies Arja Vakkila.

Remonttiin budjetoitiin alustavasti 14 miljoonaa euroa. Lopullinen summa ei ole vielä selvillä, sillä remontin aloittanut pääurakoitsija teki konkurssin ja rakennustyöt ovat yhä kesken.

Torstaina ja perjantaina allasosaston ja saunatilojen toimivuutta ja säätöjä pääsivät testaamaan kaupungin työntekijät ja päättäjät. Heiltä sateli kiitosta etenkin uusien tilojen valoisuudesta ja avaruudesta.

Allasosaston väliseinät ovat lasia, mikä tuo avaruuden tunnetta ja helpottaa näkemistä eri altaisiin. Tilan tuntua lisäävät myös 25 metrin allasta yhdeltä seinustalta reunustavat valtavat, maauimalalle päin avautuvat ikkunat.


”Vanhan hallin ison altaan paikalla on nyt hieronta-allas ja monitoimiallas, jossa pidetään esimerkiksi vesijumppia. Lisäosaan rakennetussa uudessa 25 metrin altaassa on kauttaaltaan kaksi metriä vettä ja kuusi virallisen mitat täyttävää rataa, joten siinä voidaan pitää uimakisojakin”, liikunnanohjaaja Jarkko Vilhunen kertoo.

Allasta reunustavat ikkunat tuovat runsaasti valoa ja pihan mäntyjen ja viheralueen ansioista myös luonnon osaksi uutta allasmiljöötä. Puu näkyy sisustuksessa muun muassa seinien ja pylväiden rimoituksena, joka vähentää kaikua ja tuo lämpöä muuten vaaleisiin tiloihin.

Vesipinta-alaa uimahallissa on 800 neliömetriä, mikä on Vakkilan mukaan enemmän kuin missään toisessa Keski-Uudenmaan alueen uimahallissa.

”Olemme saaneet hienon ja toiminnallisesti monipuolisen hallin. Esimerkiksi monitoimialtaassa veden pintaa voidaan säädellä jumpparyhmien tarpeiden mukaan, ja uutta on myös höyrysaunat”, Vakkila kertoo.

Uusista uimahallitiloista tulee myös pääsy maauimalalle, minkä ansioista senkin lipunmyynti voidaan jatkossa hoitaa uimahallilta.

”Maauimalalla on talvella avanto, joten yhteys sinne on hyvä juttu”, Vakkila sanoo.

Peruskorjattu uimahalli on lähes tuhat kerrosneliömetriä suurempi kuin vanha, yli 3 000 kerrosneliömetriä, mikä on mahdollistanut niin uima-altaiden kuin kellarissa olevien liikuntatilojen määrän lisäämisen.


Tämä puolestaan on vaikuttanut tarvittavan henkilökunnan määrään. Esimerkiksi uimavalvoja tarvitaan jatkossa koko ajan kaksi, joita toinen kiertää allasosastolla ja toinen seuraa valvomosta kameroiden välittämää kuvaa.

Lisää työntekijöitä tarvitaan myös liikunnan ohjauksessa, sillä uuden hallin avaamisen myötä esimerkiksi uimakoulua ei osteta ulkoa vaan se tuotetaan kaupungin omana palveluna. Tarjolle tulee myös elintapaneuvontaa.

”Liikuntasaleja oli ennen kolme, nyt niitä on viisi. Ne on nimetty keravalaisen olympiaurheilijoiden mukaan”, Vakkila esittelee.

Salien nimet ovat Keijo (Tahvanainen, voimannostaja), Joona (Puhakka, uimahyppääjä), Hanna-Maria (Seppälä, uimari), Olavi (Rinteenpää, yleisurheilija) ja Toivo (Sariola, juoksija).


Keravan nuorisopalveluiden johtaja Jari Päkkilä oli yksi kaupungin tarjoamaan uimahallin testausmahdollisuuteen torstaina tarttunut uimari.

”Kokonaisuutena tämä on hyvä: valoisa, tilava ja avara. Pesu- ja pukuhuonetilat voisivat olla vähän isommat, sillä jos halli saa suuren suosion, siellä voi tulla ahdasta. Toiminnan kannalta allasosasto on kuitenkin tärkein”, Päkkilä arvioi.

Päkkilä käy uimassa melkein joka viikko. Keravan uimahallin sulkeuduttua vappuna 2016 hän on käynyt nyt uimassa Helsingissä Mäkelänrinteen uimahallissa ja välillä naapurikuntien uimahalleissa.


Hän myös auditoi vanhan uimahallin ennen sen remonttia ja kyseli niin vesijumpassa kuin saunassakin asiakkaiden toiveita uudelle hallille, joten hänellä on hyvässä muistissa vielä vanhankin hallin tilat.

Päkkilä harrastaa Euroopan-matkoillaan kylpylöissä käymistä, joten tuntumaa on myös niiden palveluista.

”Pulikoin nyt 1,5 tuntia. Pikkuhuomioita tein, kuten sen, että hieronta-altaassa ei ole päätukea, joten niskaa joutuu jännittämään. Joissakin hierontapisteissä on vielä säätövaraa, mutta tiedän, että ne korjaantuu ennen avajaisia. ”

50 metrin allas olisi ollut kivempi matkaa uidessa, mutta tiedän, että se oli rahakysymys, ja näillä mennään.”

Palautelappua täyttäessään Päkkilä esittääkin, että kun remonttivuorossa olevan, vuonna 1957 rakennetun maauimalan uudistuksen aika tulee, sinne tehdään 50 metrin allas. Nyt siellä on 33-metrinen allas.

”Eihän toista alle 50-metristä kannata hallin altaan viereen enää tehdä”, Päkkilä sanoo hymyillen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  4. 4

   ”Hyvätuloiset ystävättäret” asuvat puoli-ilmaiseksi kaupungin vuokra-asunnoissa – Tulo­rajat eivät saa kannatusta Helsingin isoissa valtuusto­ryhmissä

  5. 5

   Töölön 1960-luvun toimisto­kolossi remontoidaan luksus­asunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  6. 6

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  7. 7

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  8. 8

   Kommentti: Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyys­toimet ovat jäämässä vaimeiksi

  9. 9

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  10. 10

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpi­lahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  4. 4

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  5. 5

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  6. 6

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää