Kerava    |   HS Kerava

Keravalla tehdään Suomen Coca-Colat: yksikään ihminen Suomessa ei tiedä klassikkojuoman reseptiä

Keravan tehtaalta Yhdysvaltoihin lähetettyä vesinäytettä pidettiin virheellisenä, sillä sen laatu oli liian hyvä.Lahden moottoritien kupeessa keravalaisella teollisuusalueella sijaitsee valtava rakennuskompleksi, jossa on Sinebrychoffin panimo- ja muut tuotantotilat. Noin 700 henkeä työllistävällä tehtaalla tehdään puolet ajasta olutta ja puolet ajasta muita juomia: siideriä, lonkeroa ja virvoitusjuomia.

Virvoitusjuomalinjastoilla on rullannut nyt jo 20 vuotta ikonisen The Coca-Cola Companyn tuotteita.

”Yhdessä yössä vaihtuivat tuotanto ja raaka-aineet, mutta muutos otettiin ilolla vastaan. Meillä oli kokemusta Pepsin kanssa toimimisesta, mutta ainahan yrityksillä on erilaisia toimintatapoja ja -kulttuureja”, sanoo Sinebrychoffin pääpanimomestari, virvoitusjuomistakin vastaava Tapio Kangas-Heiska.

Coca-Colan pullottajasopimuksen saaminen vaati investointeja, sillä tehtaalle piti hankkia juomabrändin vaatima ultrasuodatuslaitteisto.

”Meidän piti lähettää täältä Yhdysvaltoihin raakavesinäyte. Lähetimme sen ja saimme kiukkuisen vastauksen, että ei pitänyt lähettää suodatettua näytettä vaan raakanäyte. He eivät uskoneet, että meillä on näin puhdasta vettä”, hän muistelee.

Coca-Cola tehdään kaikkialla samalla tavalla ja samalla reseptillä, joten Keravan tehtaalla käytetty laadukas Päijänteen vesi käy ultrasuodatuslaitteiston läpi.

”Juoma tehdään standardien mukaan, ja tavoite on, ettei vesi anna juomalle makua vaan on mahdollisimman neutraali”, kertoo Coca-Cola viestintä- ja yhteiskuntasuhteista Suomessa vastaava päällikkö Théa Natri.

Juoman tarkka resepti on tarkoin varjeltu salaisuus, eikä sitä tiedä Keravan tehtaalla kukaan. Reseptin aromien selvittäminen laboratorion avulla on Natrin mukaan mahdotonta.

”Me saamme tehtaalle raaka-aineet ja tiedämme, missä suhteessa niitä pitää laittaa. Aromipohja tulee tehtaalle kahdessa osassa, joten vaikka joku saisi jotenkin käsiinsä ykkösosan, juoman salaisuus ei vielä paljastu”, Kangas-Heiska kertoo.

Suomessa juotavaan sokeriseen Coca-Colaan käytetään suomalaisen veden lisäksi suomalaista sokeria. Puolet kaikissa virvoitusjuomissa käytettävästä hiilidioksidista tulee Sinebrychoffin tehtaalla oluen tuotannon sivuvirtana.

Kangas-Heiskan mukaan pari muutakin virvoitusjuomia valmistavaa panimoa hyödyntää samaa menetelmää mutta maailmalla ei ole mitenkään tavallista, että yksi valmistaja tuottaa sekä olutta että virvoitusjuomia.

Natri iloitsee siitä, että kumppanuus Sinebrychoffin kanssa on ollut hedelmällistä myös pakkausten kehittymisessä. Kaikissa puolen litran virvoitusjuoma- ja vesipulloissa on 50 prosenttia kierrätysmuovia, minkä lisäksi Coca-Cola-pulloissa on 15 prosenttia kasvipohjaista muovia.

Kangas-Heiska kertoo, että tehtaalla on nyt otettu puolen litran pullojen kaulasta pois neljä millimetriä. Se vähentää Suomessa muovin käyttöä pakkauksissa 24 miljoonan pullon verran vuodessa.

”Pienilläkin asioilla on merkitystä, kun tuotanto on suurta”, Natri sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on syytä olla ylpeitä myös siitä, että palautuspullojärjestelmä toimii ja pullot kiertävät takaisin kauppoihin korkkeineen.

”Suomelle huono uudistus on se, että jatkossa korkin on oltava direktiivin mukaan pullossa kiinni. Siihen ei ole vielä ratkaisua, mutta se tulee pakosti lisäämään muovin käyttöä.”

Kun Coca-Cola Companyn juomien valmistus alkoi Keravalla, yhteisiä tuotteita oli kuusi. Nyt niitä on yli kolmekymmentä. Sokerillisten ja sokerittomien Coca-Cola-juomien lisäksi valikoimaan kuuluvat muun muassa Bonaqua-kivennäisvedet.

Terveystrendit näkyvät juomahyllyilläkin, mutta Natrin mukaan täyskäännöksiä ei tehdä sielläkään hetkessä. Hän korostaa tuotekehityksen merkitystä.

”Kukaan ei juo juomaa, joka maistuu pahalta. Vaikka nykyisistä juomista 70 prosenttia on vähäkalorisia tai kalorittomia, monet kaipaavat yhä vähän makeutta, jos eivät juo pelkkää vettä.”

Natrin mukaan virvoitusjuomissa on huomioitava kuluttajien mieltymykset tarkkaan. Maissa on eroja: esimerkiksi espanjalaiset tykkäävät mehumaisemmista hedelmävirvoitusjuomista kuin suomalaiset.

”Usein pitää miettiä, sopiiko muualla suosittu tuote Suomen markkinoille vai onko tehtävä lisätuotekehitystä. Meillä Suomessa ollaan muita edellä makuvesien kehittämisessä, mutta niistäkin tehdään monta versiota ennen kuin ne tulevat myyntiin.”

Coca-Cola on maailman arvostetuimpia tuotemerkkejä, ja sen punavalkoisella logolla varustetut kolajuomat ovat Suomen ja maailman ostetuin juomabrändi. Suomeen Coca-Cola tuli näyttävästi vuoden 1952 olympialaisten aikaan.

Vaikka virvoitusjuomat on liitetty niin ylipainoon kuin hampaiden reikiintymiseenkin, se ei näy kulutustilastoissa. Panimoliiton mukaan kaikkien virvoitusjuomien kulutus kasvoi vuonna 2018 kymmenen prosenttia vuodesta 2017. Kivennäisvesissä kasvua oli yli 20 prosenttia.

”Suomalaiset kuluttavat kuitenkin virvoitusjuomia toiseksi vähiten Euroopassa henkeä kohden. Tanskalaiset kuluttavat kaksinkertaisen määrän, norjalaiset nelinkertaisen”, Natri kertoo.

Vuosina 2000–2017 sokerillisten kolajuomien kulutus ei ole vähentynyt dramaattisesti, mutta sokerittomien kolajuomien kulutus on lähes kaksinkertaistunut. Silti sokerilla makeutettuja kolajuomia juodaan vielä hieman enemmän kuin sokerittomia, kun tarkastellaan koko Suomen kulutusta.

”Juoma-ala on innovatiivinen sektori, ja seuraavien 20 vuoden aikana ala muuttuu varmasti paljonkin. Raaka-aineet kehittyvät, ympäristökysymyksissä eteen voi tulla ilmaston muuttuessa hedelmien saatavuus, ja vastuullisuus korostuu entisestään.”

Entäpä nyt nousussa oleva juoma kombucha – tuleeko Keravalta kohta myös fermentoitua teejuomaa?

”Ei ainakaan tänä vuonna. Joskus on oltava edelläkävijä, mutta juoman on oltava myös hyvänmakuinen ja turvallinen, ja sille on oltava riittävästi kulutuspotentiaalia”, Natri sanoo.

”Jokainen uutuus on paitsi investointi tuotteen tekijälle myös aika- ja tilainvestointi kaupalle.”

Oikaisu 7. lokakuuta kello 15.37: Jutussa puhuttiin alun perin, että Coca-Colan valmitukseen käytetään suomalaista pohjavettä. Käytetty vesi on pohjavettä, joka on osaltaan Päijänteestä tulevaa, ruiskutettu hiekka- tai soraharjun päälle ja nostettu pohjavesikaivosta harjun alta. Osa vedestä on siis pohjavettä ja osa tekopohjavettä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää