Kerava    |   HS Kerava

”Miettisin varmaan sillalta hyppäämistä, jos asiat eivät olisi järjestyneet näin hyvin” – Keravalla on paikka, josta saa apua, vaikkei kertoisi omaa nimeään

Syrjäytymisestä on tullut ylisukupolvinen ilmiö Suomessa.Ovi käy maanantaiaamuna yhdeksän jälkeen tiheään. Jokaista tulijaa tervehditään ja vinkataan hakemaan kahvia tai teetä. Ruokapöydän päällä on vahakangas, lattioilla mattoja ja sohvalla pehmeitä tyynyjä. Akvaariossa uiskentelee Hannu ja Kerttu -kultakalat.

Ollaan Polun tiloissa, Keravan Asemansillan lähistöllä olevassa palveluohjaus- ja kohtaamispaikassa. Sen tarkoitus on ehkäistä ja vähentää syrjäytymistä ja siitä aiheutuvia lieveilmiöitä, kuten mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Paikka on maksuton ja anonyymi kohtaamispaikka työikäisille keravalaisille: paikka, jossa kaikki ovat yhdenvertaisia ja ainoa vaatimus on asiallinen käytös.

Yksi sisääntulijoista on viisikymppinen Esa Vastamäki. Hän on saanut Polun kautta vuokra-asunnon, tavarat uuteen kotiinsa, vapaaehtoispuuhaa ja uusia tuttavia.

”Keravalle annan korkean arvosanan tästä. Jos olisin yhä Stadissa tai Vantaalla... miettisin varmaan sillalta hyppäämistä, jos asiat eivät olisi järjestyneet näin hyvin”, hän sanoo.

Nyt vajaan kaksi vuotta toiminut Polku on katkaissut noin 30 keravalaisen kodittomuuden – myös viisikymppisen Juhan, joka ehti asua kadulla.

”On kiva tulla himaan, se on minun oma kotini, eikä kenenkään muun. Oma nimi ovessa, se on tärkeää.”

Kirjoja Polkuun palauttamaan tullut, kauan Keravalla asunut Juha ei halua esiintyä julkisuudessa koko nimellään. Vastamäen tavoin hän kuitenkin haluaa kertoa asunnottomuudesta ja yhdistyksen ylläpitämästä Polusta, keravalaisesta mallista ratkoa yksilön elämää repiviä isoja kysymyksiä.

”Suurin osa asunnottomista ei ole vapaaehtoisesti asunnottomia, vaikka niin puhutaan ja sanotaan, että se on oma vika”, Juha sanoo.


Hän ehti olla kahdeksan vuotta putkeen ilman omaa asuntoa tai paikkaa, jossa hän olisi ollut virallisesti kirjoilla. Hänen elämäntarinassaan on samanlaisia piirteitä, kuin monella muullakin Polussa käyvällä: ”nuorena tuli tehtyä tyhmyyksiä”, ”parisuhteessa tuli välirikko” ja ”elämä on potkinut kovasti”.

Kun vuokra-asunto meni alta myyntiin, Juha asui kaverin luona, naisystävällä, asuntolassa ja päätyi lopulta kadulle. Siinä saumassa loppuivat voimat jatkaa töitä kaupungin työllistämisyksikössä.

”Olisin päässyt kaverin luokse, mutta en kehdannut häiritä. Se oli onneksi kevättä. Olin asemalla ja päivisin kaupoissa. Sitten kaveri neuvoi menemään ensisuojaan.”

Ensisuoja on asunnottomille tarkoitettu yöpymispaikka Keravalla, jota on ylläpitänyt Keski-Uudenmaan nuorisoasuntoyhdistys. Juha sai sieltä apua ja on kiitollinen työntekijöiden ystävällisyydestä ja arvokkaasta kohtaamisesta.

Hän alkoi käydä Polussa, joka on ollut nuorisoasuntoyhdistyksen kiinteä yhteistyökumppani.

Päivi [Wilén] hommasi minulle asunnon. Siitä on nyt yli vuosi, kun sain sen. Vuokra on rasvainen, mutta pakkohan se on maksaa. On niinkin, että jotkut päätyvät uudelleen asunnottomaksi, kun rahat eivät riitä loputtomiin kalliisiin vuokriin.”

Juha käy taas töissä. Työllistämisjakso loppuu vuodenvaihteessa, mutta elämään on tullut Polun myötä toivoa.

”Toivo on tärkeää. Polku on auttanut ja antanut mahdollisuuksia, nyt koetan auttaa takaisin. Kaupungin asuntotoimistossa vain hoettiin, ettei ole asuntoja, vaikka tiesin, että niitä on. Pidettiin vain työttömänä retkuna, vaikken ole mikään alko tai narkki.”

Nojatuolissa istuva, jokaista sisääntulijaa tervehtivä psykoterapeutti ja palveluohjaaja, Polun toiminnanjohtaja Päivi Wilén on yksi naisista, joiden ansiosta Polku on olemassa.

Päivin nimi toistuu miesten puheissa: he eivät ole olleet vain numeroita asunto- tai palvelujonossa vaan ihmisiä, jotka on kohdattu ihmisinä. Ajanvarausta ei tarvitse, vaan puhumaan pääsee, kun on tarve tulla kuulluksi.


Kynnys on matala ja henkilökunta ammattitaitoista, ja se on päihdeterapeutti ja sosiaalipedagogi Kent Nymanin mukaan yksi Polun vahvuus.

”Täällä kartoitetaan haastattelussa ihmisen koko tilanne: asunnottomuus, yksinäisyys, kaikki kuviot. Ne ovat suuria asioita, jotka ovat monella yhtä aikaa päällä elämässä. Usein kun asunto löytyy, rupeavat muutkin asiat korjaantumaan”, Tukholmassa jalkautuvaa työtä vuosia tehnyt Nyman sanoo.

Apua haetaan asunnottomuuden lisäksi mielenterveys- ja päihdeongelmiin, köyhyyteen, väkivallan kokemuksiin ja vankilasta vapautumisen jälkeiseen elämään. Päihteiden vuoksi Polussa sivutaan myös prostituutioon, elimellisiin sairauksiin ja kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemiseen liittyviä asioita.

”Olen ollut alalla 30 vuotta. Se, mikä näkyy, on köyhyys, alhainen koulutustaso ja ylisukupolvinen syrjäytyminen. Syrjäytyminen näkyy jo kolmannessa tai neljännessä sukupolvessa. Inhimillisen kärsimyksen määrä mietityttää, kun olemme olevinaan hyvinvointiyhteiskunta”, Wilén sanoo.

Polkuun tulevalle ei anneta lappua kouraan, minne mennä, vaan tarvittaessa joku työntekijöistä lähtee avunhakijan mukaan tutustumaan mielenterveyspalveluihin tai ajaa katkolle, jos tämän rahat ei riitä bussilippuun.

Paikan ovi avataan usein jonkun apua sieltä jo saaneen suosituksesta. Aluksi moni tulee vain kahvittelemaan ja kuuntelemaan, mikä on meininki. Monelle on tärkeää, että Polussa voi asioida nimettömästi ja ilman merkintöjä johonkin rekisteriin.

”Koetamme ohjata niihin palveluihin, jotka ihmiselle kuuluisivat muutenkin. Osalla kävijöistä voi olla huonoja kokemuksia viranomaisista, osalla jo lapsuudesta tai nuoruuden kasvatuslaitoksista, eikä apua haluta välttämättä siksi hakea”, Wilén kertoo.

Tämän vuoden tammi-syyskuussa Polussa on ollut 3 200 asiakaskäyntiä, yksittäisiä asiakkaita on ollut noin 150. Heistä 85 prosenttia on miehiä ja suurin ikäryhmä on 35–55-vuotiaat. Nuorin on ollut 18-vuotias ja vanhin 84-vuotias.

”Tiistain aamiaisella käy 35 henkilöä, torstain Kokkikartanon tarjoamalla lounaalla 45–55 kävijää. Tilat alkavat käydä ahtaiksi.”

Työntekijöitä on yhteensä kolme ja puoli, joista yhden, Nymanin, palkan maksaa Keravan kaupunki. Wilén on kaupungin kädenojennuksesta iloinen, sillä avuntarve on suuri.

Polkua pyörittää vuonna 2016 perustettu Hannu ja Kerttu -yhdistys, joka saa rahoituksensa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA). Idea paikasta lähti sairaanhoitajana aikuisten psykiatrisella osastolla ja päihdepuolella työskennelleen kehittämispäällikkö Nina Zettermanin arkisista havainnoista.


”Kun haetaan apua, ollaan jo aikamoisessa suossa, ja sitten vastaus voi olla ”ei oota” tai palveluita tarjotaan niin suppeasti, ettei se auta. Ihmiset joutuvat vääntämään ja tappelemaan oikeuksistaan, kun mentaliteettina on, että aikuiset kyllä pärjäävät itse.”

Zettermanin mukaan etenkin päihde- ja mielenterveyspalveluihin hakeutumisessa yksi este on se, että ajatellaan liian pitkään, ettei tilanne ole vielä niin paha, että tarvitsisi ulkopuolista apua. Polun avoin ilmapiiri ja muiden tarinat voi olla ratkaiseva rohkaisija pyytää apua.

Polku on saanut STEAlta periaatepäätöksen hankerahoituksesta kolmeksi vuodeksi. Toiminnan ydinpaikaksi valikoitui keravalaisille tuttu avunpaikka: talo, jossa on toiminut aiemmin päihdepysäkki ja nuorten pysäkki.

Ovet avautuivat maaliskuussa 2018 ja toiminta jatkuu ainakin vuoden 2020 loppuun.

”Hankkeen tarkoitus on tavoittaa moniongelmaiset erityistukea tarvitsevat ja todentaa, että tällaiselle palvelulle on tarvetta ja siitä on ihmisille hyötyä. Me ollaan asiakkaan silta, tulkki ja puskuri. Kun asiakas voimaantuu hoitamaan asioitaan, me työntekijät otamme askeleen taaksepäin”, Zetterman sanoo.

Esa Vastamäki on esimerkki siitä, miten apu yhteen ongelmaan voi alkaa löysyttää muitakin elämän solmuja. Pääkaupunkiseudulla asuneen Vastamäen nuoruudessa hauskanpitoa riitti ja laskuja kertyi ulosottoon, mutta hän sai elämänsä jo kertaalleen kuntoon.

”Ajoin taksia ja maksoin sillä velkani. Sitten hankin oman taksiluvan, mikä oli virhe. Hullu työnteko ei ole välttämättä terveellistä.”

Vastamäki sairastui ja masentui, ja laskut jäivät maksamatta. Koti muuttui liian kalliiksi, ja hän muutti alivuokralaiseksi Keravalle.

”Se oli kymmenen neliön huone toisen ihmisen kotona. Ei se ollut koti, ja sekin tilanne alkoi ahdistaa.”

Hän sai oman asunnon Polun kautta Keravan kaupungilta kolmessa viikossa.

”Keravalla myös terveydenhuolto pelaa tosi hyvin Vantaaseen ja Helsinkiin verrattuna, täällä olen saanut hoitoakin. Minulle on ainakin käynyt hyvin”, Vastamäki sanoo.

Edelleen sairauslomalla oleva Vastamäki ei tuntenut Keravalta ketään ennen kuin muutti paikkakunnalle, mutta nyt tilanne on toinen.

”Tunnen vaikka ketä, ja elämässäni on paljon muutakin kuin silloin, kun ajoin taksia. Ihminen tarvitsee jossakin mittakaavassa toisia ihmisiä tai muuten tulee hulluksi.”

Vastamäki työskentelee voimiensa mukaan vapaaehtoisena Keski-Uudenmaan nuorisoasuntoyhdistyksen ylläpitämässä kirpputori Kirsikassa parina kolmena päivänä viikossa. Sinne tavarat tulevat lahjoituksina tavallisilta keravalaisilta. Asunnon saaneet, avun tarpeessa olevat saavat valita niistä kotiinsa itselleen mieluisat tavarat.

”Minulla ei ollut kuin vaatteet, kun muutin, mutta Kirsikasta sain kaiken pesukonetta ja sänkyä myöten.”Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  6. 6

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  7. 7

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  8. 8

   Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

  9. 9

   Sveitsiläinen lentoyhtiö keskeytti uuden Airbus-koneensa käytön, kun sen moottorit hajosivat kolmesti Ranskan yllä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää