Kerava    |   HS Kerava

Moni pakenee vanhemmuutta lähtemällä esimerkiksi reissutöihin, sanoo isäbloggaaja Otto Kallioranta: ”Se on vastuutonta”

Lasten kautta vanhempi elää omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan läpi uudelleen, sanoo Otto Kallioranta. Hän pohtii vanhemmuutta Lapselliset miehet -blogissa ja Isälokero-podcastissa.Raitapaita, neuletakki ja huoleton tukka. Otto Kalliorannan, 37, olemuksessa on jotakin tunnistettavasti humanistia ja opettajaa – tai sitten vaikutelman luo ympäristö. Äidinkieltä ja kirjallisuutta opettava Kallioranta seisoo Keravan Sompion yhteiskoulun aulan laidalla valvomassa välituntia.

Kalliorannasta tuli isä 25-vuotiaana. Vanhemmuus oli toivottu asia, vaikka hänellä ja hänen vaimollaan Mirjam Kalliorannalla olivat opinnot vielä kesken. Nyt lapsia on kolme, ja vanhemmuus ja isyys ovat muuttuneet Kalliorannalle myös julkiseksi puheeksi Lapselliset miehet -blogin ja Isälokero-podcastin myötä.

Kun kello pirisee oppitunnin merkiksi, alkaa Kalliorannalla hyppytunti ja hän voi keskittyä juttelemaan vanhemmuudesta, koulumaailmasta ja niihin liittyvistä oivalluksistaan.

Torniossa suureen perheeseen syntyneen Otto Kalliorannan ensimmäinen lapsi kulki välillä vanhempiensa mukana yliopistolla tai vaihtoi lennosta toisen vanhemman matkaan. Kalliorannan gradu syntyi keskellä lapsen itkuista korvatulehduskierrettä.

”Koko työelämään valmistuminen ja siirtyminen tapahtui siinä samalla, joten asioita piti priorisoida. Enää lapset eivät ole ihan pieniä, mutta elämä on yhtä hektistä.”

Hän pitää perheen perustamista nuorena yhä hyvänä ratkaisuna, mutta hän ymmärtää myös niitä, jotka haluavat lykätä ajatusta.

”Pikkulapsivaihe on raskas ja kulttuurimme individualistinen, halutaan kokemuksia, joten lapset voidaan kokea hidasteeksi. Syyllistyn välillä itsekin ’olisipa aikaa ja saisipa olla hetken rauhassa’ -puheeseen.”

”Tuntuu, että ne, jotka ovat eläneet rauhassa aikuisuutta ja sitten saaneet lapsia, eivät haikaile muuta. Kaikki väsyvät heräilevän lapsen kanssa, mutta tuntuu, että vanhemmalla iällä vanhemmiksi tulleet kokevat vanhemmuuden enemmän omaksi jutukseen, ja heiltä puuttuu fomo [pelko, että jää paitsi jostakin]”, Kallioranta sanoo.

Vanhemmuuteen liittyy monilla pelkoja. Kallioranta aloittaa siitä, että vanhemmuus on normaali asia, jota ihmiset tekevät, eikä se määritä ihmisen koko identiteettiä.

Jotkut pelkäävät epäonnistuvansa vanhempina, mutta Kalliorannan näkökulma on armollinen. Hän painottaa, että oleellista on se, ettei tahallisesti aiheuta kärsimystä.

”Vaikkei vanhemmuus menisikään hyvin, lapsi voi silti selvitä.”

Hänen mukaansa vanhemmuus on kuitenkin jotakin sellaista, jota ei kannata ulkoistaa. Ilmiö on nähtävissä perheissä esimerkiksi siten, että valitaan reissutöitä.

”Kuinka paljon onkaan sitä, että paetaan kotoa pois. Se on vastuutonta. Oleellista olisi järjestää elämänsä niin, että olisi läsnä lapsilleen.”

Hän sanoo, ettei tahdo ”jeesustella mistään”, mutta kysyy, mikä on muiden ihmisten silmissä niin arvokasta tai suurta, että sen takia on ok olla olematta läsnä omille lapsilleen?

Kun Kallioranta jäi nyt viisivuotiaan kuopuksensa kanssa kotiin hoitovapaalle, hänet pyydettiin kirjoittajaksi perusteilla olleeseen Lapselliset miehet -blogiin. Siihen kirjoittaa säännöllisesti seitsemän isää, joista osa asuu Etelä-Suomessa ja osa Pohjois-Karjalassa.


”Äitiblogeja oli paljon, mutta vanhemmuuspuhetta isän näkökulmasta oli vähän vielä vuonna 2015. Kyllähän se vähän nauratti, että heti kun isä jää hoitovapaalle, niin se on prime time -aikaan televisiossa puhumassa siitä”, Kallioranta kertoo ja viittaa vierailuunsa Marja Hintikka -live -ohjelmassa.

Blogiin on neljässä vuodessa syntynyt yli 400 kirjoitusta vanhemmuudesta eri näkökulmista. Kalliorannalle yksi syy lähteä mukaan oli sen tuoma mahdollisuus ylläpitää omia kirjoittajan ja sisällöntuottajan taitojaan.

”Ystäväni, opettaja Antti Kanto oli samaan aikaan hoitovapaalla ja näimme viikoittain. Kävimme lasten kanssa yhdessä muun muassa Tukholman risteilyllä.”

Kanto kirjoittaa myös Lapsellisiin miehiin, ja molemmat ovat harrastaneet teatteria. Yhteistyön sujuvaksi kokenut kaksikko päätyikin vajaa vuosi sitten perustamaan Isälokero-podcastin, jossa pohditaan isyyttä ja vanhemmuuspuhetta.

”Emme ole keskimääräistä valveutuneempia tai onnistuneempia vanhempia. Tarkoituksemme on tuoda esiin isyyden kirjo, myös epäonnistumiset. Isälokeron jokaisessa jaksossa lokeroimme vanhemmuutta jostakin näkökulmasta kolmen perustyypin kautta.”

Blogin ja podcastien tekeminen pakottavat Tuusulan Jokelassa nykyisin asuvan Kalliorannan mukaan käymään asioita läpi ja reflektoimaan. Toki sitä tekee hänen mukaansa jo vanhemmuus itsessään:

”Oman lapsuutensa ja kasvunsa käy läpi uudelleen omien lastensa kasvun kanssa. Se muuttaa näkökulmaa. Näin yläkouluopettajana sitä miettii, muuttuuko suhtautuminen murrosikäisiin, kun omat lapset tulevat murrosikään myös.”

Vuosien myötä Kalliorannalla on kypsynyt oivalluksia isyyteen liittyen. Ensimmäinen on se, että vanhempi voi olla monella tapaa, mutta on hyvä olla omat arvot, joiden mukaan asioita tekee myös vanhempana.

”Toinen on se, että on syytä kunnioittaa sitä, mitä lapsi on ja antaa hänen olla sellainen. Monet vanhemmat harmittelevat, miksi lapsi ei ole kiinnostunut samoista asioista kuin itse on.”

Kolmas asia on sellainen, jonka Kallioranta kertoo olevansa vasta tajuamassa.

”Lapset ovat itsenäisiä persoonia, ja niillä on oma elämänsä. Lapsilla on omat arvonsa ja tavoitteensa elämässä. Iän myötä vanhempi muuttuu lapsen elämässä sivustaseuraajaksi.”

Kalliorannan vanhin lapsi täyttää pian 12 vuotta. Opettajana hän harmittelee sitä, että suomalaisten luokanopettajien koulutus on hyvä, mutta murrosikäisten pedagogiikka on ihan lapsenkengissä.

”Aineenopettajien koulutus jää ohueksi, kun taas työ vaatisi enemmän tietoa psykologiasta, nuorten aivojen kehittymisestä ja ryhmänhallinnasta.”

Hänen mukaansa puheet riittämättömästä kurinpidosta koulusta ovat vanhanaikaisia, sillä koulun lisäksi maailma ja suomalainen yhteiskunta ovat muuttuneet.

”Koulumaailma on muuttunut vapaammaksi, auktoriteettiajattelu on muuttunut koulussa, kodeissa ja työpaikoilla. Monenlaista länkytystä saa kuunnella koulussa, mutta ei muillakaan työpaikoilla enää ole sellaista auktoriteettipelkoa.”

Koulun ruokalassa samaa kalakeittoa oppilaiden kanssa syövän Kalliorannan mukaan teinit haluavat asettaa itsensä samalle viivalle opettajan kanssa. Nuorilla ei ole samalla tavalla harkintakykyä kuin aikuisella.

Myös opettajan roolit vuorovaikutuksessa voivat olla erilaisia:

”Lasken leikkiä oppilaiden kanssa paljon. Minulle ei juuri tulla avautumaan asioita samalla tavalla kuin naisopettajille. Toki on poikkeuksiakin. Vastaikään istuin tovin juttelemassa yhden entisen oppilaan kanssa. Hän halusi kertoa, millainen merkitys minulla on ollut hänen elämässään”, Kallioranta sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: Jasse Tuominen vei Suomen johtoon – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  7. 7

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  8. 8

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Entinen Ukrainan-suurlähettiläs todisti kongressissa: Presidentti Trumpin puheet kuulostivat uhkaukselta – Trump hyökkäsi ex-lähettilästä vastaan myös kuulemisen aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää