Asuinalueiden keskellä jolkottelevasta sudesta tulvii havaintoja poliisille: ”Yksilö näyttää olevan hämillään” - Kerava | HS.fi
Kerava|HS Kerava

Asuinalueiden keskellä jolkottelevasta sudesta tulvii havaintoja poliisille: ”Yksilö näyttää olevan hämillään”

Uudellamaalla on eilen ja tänään ilmoitettu lukuisia epäiltyjä susihavaintoja. Eilen Keravalla ja Tuusulassa nähty yksilö saattaa olla sama joka tänään havaittiin Loviisassa.

Julkaistu: 7.2. 15:41

Sudennäköisiä eläimiä on havaittu Tuusulassa, Keravalla, Loviisassa sekä Espoon ja Vantaan rajalla. Uusin havainto on tehty tänään perjantaina noin puolen päivän aikana Loviisassa, kertoo komisario Olavi Merihaara Itä-Uudenmaan poliisilta. Eilen illalla Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitettiin susihavaintoja sekä Keravan Ahjosta että Tuusulan Hyrylästä.

Facebookin julkiseen We <3 Kerava -ryhmään julkaistulla videolla näkyy kuinka sudennäköinen eläin jolkottelee jalkakäytävällä. Julkaisun saatetekstissä kerrotaan, että video on Ahjosta. Videota katsonut Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Visa Eronen uskoo, että kyseessä voi olla susi. Video on kuitenkin hieman epätarkka. Lisäksi Keski-Uusimaa-lehti julkaisi jutun, jossa silminnäkijäksi esittäytyvä mies kertoo suden jolkotelleen jalkakäytävällä Ahjon koulun lähellä.

”Minun mielestäni se muistuttaa vahvasti sutta. Yksilö näyttää olevan hämillään. Kaupunkiympäristöön eksyneellä sudella on varmasti pallo vähän hukassa. Jos tällainen sudennäköinen eläin tulee vastaan vaikkapa iltakävelyllä koiran kanssa kannattaa välttää lähikontaktia, eikä pyrkiä sen luokse”, Eronen kertoo HS:lle.

Eronen kehottaa valppauteen, mutta erityisen huolissaan ei hänen mielestään tarvitse olla.

”Laajempaan pelkoon tai murheeseen ei ole syytä. Kyllä nämä läpikulkijat ovat aikaisemmin löytäneet tiensä pois.”

Susihavainnot urbaaniympäristössä saattavat tulevaisuudessa yleistyä.

”Näitä susilaumoja on täällä suunnalla ollut yhä enemmän. Kun yksilöt lähtevät hakemaan omaa elinpiiriä niin tällaiset havainnot yleistyvät pääkaupunkiseudulla.”

Myös Espoon ja Vantaan rajalla on nähty sudennäköinen eläin.

Lue lisää: Susi liikkui asuinalueen liepeillä Pohjois-Espoossa – Asiantuntija: Ei missään nimessä tavanomaista

Komisario Olavi Merihaara uskoo, että on mahdollista, että Keravalla ja Tuusulassa nähty sudennäköinen eläin on sama kuin tänään Loviisassa nähty.

”Sudet ovat liikkuvaista sorttia, ne voivat juosta 30–40 kilometriä päivässä, enemmänkin. Toki sekin on mahdollista, että niitä on useampi.”

Mikäli kyseessä on sama yksilö, näyttäisi siltä, että se olisi nyt liikkumassa harvemmin asutuille seuduille.

”Jos kuitenkin törmää suteen ihmisen elinympäristöissä, kuten koulun tai asunnon pihalla, niin silloin soittoa hätäkeskukseen, ettei se parkkeeraa sinne.”

Vaikka viime päivien aikana havaittu eläin näyttääkin vahvasti sudelta, joskus epäillyt sudet kuitenkin osoittautuvat joksikin muuksi. Näin kävi esimerkiksi vuosi sitten, kun kotoa karannutta Rana-koiraa luultiin Järvenpäässä sudeksi.

Lue lisää: ”Mun koira on Iltalehdessä!” totesi koirankasvattaja Iisalmesta nähtyään kuvan Helsingin seudulla säpinää herättäneestä ”sudesta”

Omistaja Jenni Korhonen sattui näkemään koiransa kuvan Iltalehdessä, joka uutisoi susihavainnoista.

”Aamulla katsoin, että ei paska, mun koira on Iltalehdessä”, hän kommentoi Helsingin Sanomille tuolloin.

HS Järvenpää|”Mun koira on Iltalehdessä!” totesi koirankasvattaja Iisalmesta nähtyään kuvan Helsingin seudulla säpinää herättäneestä ”sudesta”

HS Espoo|Susi liikkui asuinalueen liepeillä Pohjois-Espoossa – Asiantuntija: Ei missään nimessä tavanomaista

Seuraa uutisia tästä aiheesta