Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL? - Kerava | HS.fi
Kerava|HS Kerava

Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

Rakennusalalla 40 vuotta työskennelleen keravalaisen miehen mielestä työhaalarit pitäisi kieltää julkisessa liikenteessä. Hän on huolissaan muun muassa työvaatteiden mukana kulkeutuvasta asbestista.

Mielipidekirjoittaja on huolissaan esimerkiksi saneeraustyömailta mukaan kulkeutuvista myrkyistä, kuten asbestista. Kuva: Kalle Koponen / HS

Julkaistu: 27.2. 16:01, Päivitetty 27.2. 16:35

Milloin HSL ja VR kieltävät matkustamisen työvaatteissa? Tätä kysyi keravalainen Juhani Kaappola Helsingin Sanomissa torstaina 27. helmikuuta julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Kaappola on huolissaan esimerkiksi saneeraustyömailta työntekijöiden haalareiden kanssa mukaan kulkeutuvista myrkyistä, kuten asbestista.

Kirjoitus on herättänyt keskustelua niin työvaatekiellon puolesta kuin sitä vastaan.

Lue lisää: Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

Kaappola on itse ollut rakennusalalla 40 vuotta. Vuosien varrella myös saneeraustyömaat ja siellä piilevät haitalliset aineet ovat tulleet tutuiksi.

”Jos junassa istuisi henkilö työhaalarissa en välttämättä menisi edes samaan vaunuun istumaan jos vain mahdollista. Yritän kyllä välttää, vaikka ainahan se ei ole mahdollista”, hän kertoo Helsingin Sanomille.

Itse hän ei lähtisi työhaalareissa työmaalta. Kaikki eivät kuitenkaan toimi samoin.

”Se vaarantaa meidän kaikkien terveyden. Kaikenlaisia partikkeleita joita ei haista tai maista kulkeutuu vaatteiden mukana. Ilmaa kevyempi pöly nousee ja laskee hyvin hitaasti.”

Hänellä ei tule suorilta käsin mieleen muita myrkkyjä kuin asbesti, mutta uskoo tällaisiakin saneeraustyömailla olevan.

”Kyllä täällä monia aineita varmasti on mitä muinoin on käytetty ja ovat silloin olleet hyviä, mutta myöhemmin ollaan huomattu että ne ovat terveydelle vaarallisia.”

Eivätkä myrkyt ole ainoa ongelma. Työhaalareiden mukana saattaa kulkeutua myös esimerkiksi kittiä ja maalia, jotka tahrivat penkit ja mahdollisesti jopa seuraavaksi penkille istahtavan matkustajan vaatteet.

”Yksinkertaisesti pitäisi olla kiellettyä tulla työvaatteissa. Onhan kaikenlaisia muita kieltoja, ei saa viinaa juoda eikä tupakkaa polttaa, voisihan haalaritkin kieltää.”

Helsingin seudun liikennekuntayhtymän (HSL) informaatiosuunnittelija Petri Nissinen kertoo, ettei HSL:llä ole suunnitelmissa kieltää työvaatteissa matkustamisen.

”Kyllähän ihmisten täytyy päästä töihin. Todella vaikeatahan se olisi vaikka sen bussikuljettajan alkaa rankkaamaan ihmisiä. Ihmisillä täytyy olla yleistä tilannetajua, että tulee sellaisissa vaatteissa, jotka eivät sotke paikkoja.”

Myöskään VR ei suunnittele työvaatekieltoa.

”Junien siisteys on tärkeää ja siihen panostetaan paljon. Matkustajien pukeutumisesta ei kyllä olla saatu palautetta, eikä pukeutumiskoodin suunnitteluun olla laittamassa paukkuja”, kertoo VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

Lukijan mielipide|Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

Seuraa uutisia tästä aiheesta