94 taiteilijaa sai vapaat kädet tehdä purkukuntoiselle kerrostalolle Keravalla mitä huvittaa ja lopputulos on ällistyttävä - Kerava | HS.fi
Kerava|HS Kerava

94 taiteilijaa sai vapaat kädet tehdä purkukuntoiselle kerrostalolle Keravalla mitä huvittaa ja lopputulos on ällistyttävä

Purkukuntoinen kerrostalo maalattiin sisältä täyteen graffiteja Keravalla. Syntyi niin hämmentävä taidekokonaisuus, että paikalliset päättäjätkin ovat olleet hämillään. Yleisö päästetään ihmettelemään rakennusta tiistaina 7. heinäkuuta.

Taiteen kotitalo sisältää 94 taiteilijan taidetta. Kuvassa Jarno Sinivaaran teos.

Julkaistu: 6.7. 10:10, Päivitetty 6.7. 15:02

Kuin lahjan avaaminen.

Siihen keravalainen graffititaiteilija Jouni Väänänen vertaa tunnetta, joka herää taidenäyttely Taiteen kotitaloon tutustuessa.

”Koskaan ei voi tietää, mitä seuraavan oven takana on. Vaihtelu huoneesta toiseen on tosi suuri. Tästä tuli juuri sellainen kuin olin toivonut siitä tulevan, ihan mielettömän näköinen.”

Taiteen kotitalo on Väänäsen ideoima taideprojekti, jossa viisikerroksiselle Keravan kaupungin omistamalle purkukuntoiselle kerrostalolle annettiin uusi, värikkäämpi ja mielikuvituksellisempi elämä.

Muun muassa tällaisia kuvia ovat toteuttaneet Nina Kuukari ja taiteilija, joka esiintyy nimellä Loop.

Yhteensä 94 taiteilijaa pääsi kerrostalossa toteuttamaan visiotaan omaan tilaan. Väänäsen mukaan joukkoon pyrittiin valitsemaan mahdollisimman laaja kattaus keskenään erilaisten taiteen tyylilajien edustajia.

Lopputulos onkin varsin monipuolinen. On todella värikkäitä teoksia ja mustavalkoisia. On teoksia, joissa luonnon elementit ovat vahvasti mukana, sekä perinteisempiä graffititeoksia – ja kaikkea siltä väliltä.

Alun perin joukossa oli tarkoitus olla mukana taiteilijoita ulkomailtakin, mutta koronavirustilanteen takia he eivät päässeet mukaan. Kotimaiset taiteilijat edustavat kuitenkin monipuolisesti Suomea.

Väänänen toimii taideprojekti Purkutaiteen taiteellisena johtajana ja on siten ollut mukana luotsaamassa useita erilaisia taideprojekteja, joissa jokin purkua odottava tila otetaan taidekäyttöön.

”Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun meillä on käytössä kokonainen kerrostalo. Aikaisemmissa projekteissa taidetta on pääsääntöisesti tehty ulkopintoihin. Nyt pystyttiin tekemään näyttely sisätiloihin.”

Idea syntyi juuri tästä uniikista mahdollisuudesta. Väänänen oli tutustunut vastaavanlaisiin toteutuksiin ulkomailla ja päätti kutsua mahdollisimman erilaisia taiteilijoita mukaan projektiin.

”Hakemuksia tuli reilusti. Kun jouduin viheltämään pilliin ja laittamaan haun pois, hakemuksia oli tullut jo 130. Niitä olisi tullut vielä enemmän, jos haku olisi jatkunut.”

Jugix2-nimimerkin toteuttama psykedeelinen huone.

Väänänen kuvailee Taiteen kotitaloa yllätykselliseksi taiteen elämyspuistoksi, jossa poikkeuksellinen toimintaympäristö on mahdollistanut hyvin kokeilevan otteen taiteen tekemiseen.

”En ole lähtenyt kuratoimaan taiteilijoiden taidetta millään tavalla, vaan he ovat saaneet täysin vapaat kädet.”

Lue lisää: Graffititaiteilija Jouni Väänänen ”voi venyttää tavallisen sukankuluttajan moraalin rajoja”, mutta uskoo talovaltausten sijaan neuvotteluihin kiinteistönomistajien kanssa

Taiteellinen vapaus herätti välillä Väänäsessäkin hieman skeptisyyttä. Kolmen kuukauden projektin aikana on ollut hetkiä, jolloin hän on miettinyt, miltä lopputulos oikein mahtaa näyttää.

”Joidenkin taiteilijoiden kanssa on ollut jopa vähän napit vastakkain, mutta kun olen nähnyt lopputuloksen, on tullut fiilis, että jos ihminen sanoo ’kyllä tästä hyvä tulee’, pitäisi vain osata luottaa siihen.”

Toinen iloinen yllätys on ollut kohteen vastaanotto.

”Vähän samalla tavalla kuin minä ensin suhtauduin skeptisesti joidenkin taiteilijoiden teoksiin, moni suhtautui tähän koko projektiin. Esimerkiksi monet paikalliset päättäjät tuntuivat ajattelevan, että mitä tästä tulee. Mutta vastaanotto on tähän mennessä ollut todella positiivinen.”

Taiteilija Sheikin toteuttama teos.

Taiteen kotitalo avataan yleisölle tiistaina 7. heinäkuuta. Koska kyseessä on valtava kokonaisuus, Väänänen suosittelee varaamaan tarpeeksi aikaa. Muuten kaikkea ei ehdi välttämättä nähdä.

”Kaksi tuntia on mielestäni minimi, ja monella varmasti menee paljon pidempään. Olemme myös suunnitelleet kausikorttia, jotta voi käydä useita kertoja tutustumassa. Tämä on sen kokoinen kokonaisuus, että joillekin voi tulla taideähky, jos kaiken kiertää kerralla.”

Kohteessa on 18 vuoden ikäraja. Syy tähän on, että yksi viidennessä kerroksessa sijaitseva teos on kielletty alle 18-vuotiailta.

”Meillä ei ole näyttelyhenkilökuntaa valvomassa alaikäisten pääsyä tilaan, joten meidän on edellytettävä, että alaikäisillä on huoltaja mukana. Täällä on myös muita teoksia, jotka voivat olla kävijöille vähän jänniä, joten on parempi, että vanhemmat kulkevat mukana vähän selittämässä taideteoksia.”

Einari Leskisen taidetta purkukuntoisen talon sisällä.

Talon purkuaikataulu ei ole tiedossa.

”Talo on auki toistaiseksi ainakin elokuun puoliväliin. Sen jälkeen ollaan varmasti viikonloppuisin auki, jos kysyntää riittää.”

Syksyn tullessa tilanne muuttuu hieman hankalammaksi.

”Talossa on sähköt ainoastaan ensimmäisessä kerroksessa, joten kerroksissa 2–5 ollaan luonnonvalon varassa. Syksyä kohti päivät lyhenevät, joten joudumme senkin takia panemaan tämän jossain vaiheessa kiinni.”

Taiteen kotitalo on osoitteessa Moukaritie 4. Kohde on 7.7. lähtien avoinna ti–su klo 10–17. Maanantaisin talo on kiinni. Liput 6 euroa.

HS Kerava|Graffititaiteilija Jouni Väänänen ”voi venyttää tavallisen sukan­kuluttajan moraalin rajoja”, mutta uskoo talo­valtausten sijaan neuvotteluihin kiinteistön­omistajien kanssa

Kerava - luetuimmat

Luitko jo nämä?