Veturinkuljettaja Tuomo Jacobsson huomasi, kuinka koiran ulkoiluttaja harhaili vahingossa raiteille – Nyt hän varoittaa pääradalle syntyneestä ”oikoreitistä” - Kerava | HS.fi

Veturinkuljettaja Tuomo Jacobsson huomasi, kuinka koiran ulkoiluttaja harhaili vahingossa raiteille – Nyt hän varoittaa pääradalle syntyneestä ”oikoreitistä”

Pääradalla on Keravalla kohta, jossa koirien ulkoiluttajat oikaisevat henkensä uhalla raiteiden ylitse. Asiaton liikkuminen ja oleskelu rata-alueelle on kielletty ja siitä voi saada sakon.

Juna pääradalla Keravalla.­

13.1. 9:54 | Päivitetty 13.1. 13:22

VR:n veturinkuljettaja Tuomo Jacobsson kertoi Facebookin We <3 Kerava -ryhmässä joulukuun lopussa havaitsemastaan vaarallisesta ilmiöstä pääradalla Keravalla.

Hän kirjoitti monien oikaisevan pääradan yli Virrenkulman alueelta Kytömaantien puolelle ja toisin päin. Jacobsson muistutti kuitenkin tavan olevan hengenvaarallista.

”Virrenkulman alueelta ei pääse suoraan Kytömaantielle, vaan matka on taitettava Ylikeravantietä pitkin, jossa on autotie ja kevyen liikenteen väylä. Tämä tekee noin puolen kilometrin lisämatkan ja houkuttaa oikaisemaan pääradan yli. Erityisesti koiran ulkoiluttajat tuntuvat suosivan oikaisua”, Jacobsson kertoo Helsingin Sanomille.

Jacobsson sanoo Kytömaan kohdalla olleen radan ylittäjiä usean vuoden ajan. Välillä oikaisijat ovat aiheuttaneet vaaratilanteita.

”Esimerkiksi keväällä vuonna 2018 koiraa ulkoiluttanut mies ei katsonut radalle ylittäessään sitä. Tein jarrutuksen ja soitin torvea. Vasta toisen torvensoiton jälkeen mies siirtyi pois radalta ja välttyi täpärästi jäämästä junan alle”, Jacobsson muistelee.

”Radan saa ylittää ainoastaan merkittyjä reittejä pitkin, joka on tehtävä silloinkin turvallisesti.”

Väyläviraston liikenneturvallisuusasiantuntija Jarmo Koistinen sanoo, ettei VR ole raportoinut erityisesti Väylävirastolle asiattomasta liikkumisesta pääradalla Kytömaan liikennepaikan kohdalla.

Koistinen kuitenkin muistuttaa, että radan asiaton ylittäminen on rangaistavaa.

”Raideliikennelain mukaan asiaton liikkuminen ja oleskelu rata-alueelle on kielletty ja siitä voi saada sakon. Sähköradan jännitteet saattavat myös aiheuttaa paljon vaaroja, esimerkiksi sähköiskun.”

Jatkossa pääradalle Kytömaan kohdalle saattaa tulla aidat estämään radan ylityksen.

”Helsinki-Riihimäki -rataosuuden välityskyvyn parantamishanke on parhaillaan käynnissä. Ensimmäinen vaihe on rakenteilla. Hankkeen toisessa tai kolmannessa vaiheessa varmaan reagoidaan radan ylitysongelmaan”, Koistinen toteaa.

Lue lisää: Uusia raiteita ilmestyy kilometrikaupalla Keravan pohjoispuolelle – Sitten alkaa erilaisten junien tarkkaan orkestroitu kulku vierekkäisillä kiskoilla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat