Voiko asunnon hinta puolittua, jos naapuriin tulee kivimurskaamo? Vantaan ja Keravan rajalle kaavailtu laitos säikäytti alueen asukkaat - Kerava | HS.fi

Voiko asunnon hinta puolittua, jos naapuriin tulee kivimurskaamo? Vantaan ja Keravan rajalle kaavailtu laitos säikäytti alueen asukkaat

Keravan Jokivarren asukkaat vastustavat uutta kivimurskaamoa, sillä se haukkaisi palan metsästä ja voisi tuoda rekkarallin. Nyt Destia perustelee, miksi laitosta tarvitaan.

Destia tavoittelee paikkaa, joka on Vantaan ja Keravan rajamailla. Ilmakuvassa alue näkyy suunnilleen oikealla olevan metsän kohdalla.­

15.1. 16:36

Keravan Jokivarren asukkaat eivät halua alueelle suunniteltua kivimurskaamoa.

Destia oy on hakenut ympäristölupaa Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalta perustaakseen kivimurskaamon Keravan Jokivarren alueelle Lahdentien itäpuolelle. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on 14,93 hehtaaria ja louhinta-alueen pinta-ala 8,9 hehtaaria.

Lupaa haetaan kymmeneksi vuodeksi.

Suunnitellun kivimurskaamon vieressä on omakotitaloasutusta Jokivarren alueella ja rajan toisella puolella Vantaalla Pohjois-Nikinmäessä. Jokivarren alueen asukasyhdistystä ei suunniteltu kivimurskaamo miellytä.

Yhdistys aikoo vastustaa muistutuksessaan kivimurskaamohanketta. Lupahakemukseen voi jättää kirjallisen muistutuksen ja mielipiteen 9. helmikuuta mennessä.

”Suunnitellun kivimurskaamon lähellä on noin sata omakotitaloa Jokivarressa ja Vantaalla Pohjois-Nikinmäen alueella. Kivimurskaamo tuottaisi asukkaille meluongelmaa ja jatkuvan rekkarallin”, toteaa Jokivarren omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Kianto.

Lisäksi kaventuisivat Jokivarren alueen retkeily- ja virkistysalueet.

”Louhinta-alue on Jokivarren alueen suosituin ulkoilupaikka, joka yhtyy metsällään Sipoonkorven kansallispuistoon”, Kianto huomauttaa.

Omakotiyhdistys on huolissaan myös siitä, että kivimurskaamon tulo laskisi alueen asuntojen hintoja.

”Myyjät tai ostajat miettivät, kannattaako alueelta ostaa tai myydä asuntoa, kun alueelle suunnitellaan kivimurskaamoa. Asiantuntija-arvioiden mukaan asuntojen hinnat vähintään puolittuvat tämän vuoksi”, Kianto väittää.

Jokivarren omakotiyhdistys on kerännyt nimiä kivimurskaamon tuloa vastustavaan adressiin. Nimiä oli 13. tammikuuta mennessä kertynyt 1 251.

 ”Hankkeen kerrannaisvaikutukset olisivat suuria, ja ne näkyisivät myös Vantaalla.”

Kerava kaupunki antaa lausuntonsa Destian ympäristölupahakemukseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Samuli Isola (sd) kertoo saaneensa useita yhteydenottoja hankkeesta ja sanoo yksityishenkilönä suhtautuvansa erittäin kriittisesti kivimurskaamon tuloon.

”Kivimurskaamo olisi keskellä yleiskaavassa määriteltyä luontoaluetta. Hankkeen luontoselvitykset ovat kuitenkin olleet puutteellisia. Lisäksi alueelle tulisi rekkaralli, kun kiviainesta tuotaisiin muualta murskaamoon. Hankkeen kerrannaisvaikutukset olisivat suuria, ja ne näkyisivät myös Vantaalla”, Isola toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Keravan kaupunki on yksi lausunnonantajista hankkeessa eikä voi suoraan määritellä, saako kivimurskaamo ympäristöluvan vai ei.

Isolan mukaan kaupunki antaa helmikuussa virkamiesvalmistelun pohjalta hankkeesta lausuntonsa.

Myös Vantaa antaa lausunnon kivimurskaamosta. Vantaan ympäristölautakunta käsitteli lausuntoa kokouksessaan torstaina 14. tammikuuta. Lautakunta edellyttää lausunnossaan muun muassa, että hankkeesta aiheutuvaa melua tulee tehokkaasti torjua myös Pohjois-Nikinmäen suuntaan, esimerkiksi tekemällä esitettyä korkeampi meluvalli.

Destian mukaan kivimurskaamolle on tarvetta, koska pääkaupunkiseudulla rakennetaan paljon.

”On tärkeää, että kiviainesta saadaan mahdollisimman lyhyiden ajomatkojen päästä. On ympäristöystävällisempää louhia lähellä rakentamista sen sijaan, että kiviainesta kuljetetaan pitkiä matkoja. Alue on kaavoitettu työpaikka-alueeksi, josta kiviaines joka tapauksessa tulee poistaa ennen rakentamisen aloittamista”, Destian kiviainesyksikön johtaja Tero Ristolainen vastaa sähköpostitse.

Destia sanoo pyrkivänsä rajoittamaan mahdollisesta kivimurskaamosta tulevaa melua erilaisilla toimilla.

”Destian suunnitelmana on rajoittaa porauksesta ja murskauksesta aiheutuvaa melutasoa meluntorjuntatoimenpiteillä, esimerkiksi alueen lounais‐ ja koillispuolille tehtävillä meluesteillä ja varastokasojen sijoittelulla melua vähentävillä tavoilla.”

Destian Ristolaisen mielestä kivimurskaamo ei tuottaisi alueelle rekkarallia.

”Raskasta liikennettä Lahdentielle toki tulee, mutta rekkarallista ei ole kyse. Destia on ilmoittanut hakemuksessa kuljetusten arvioidun maksimimäärään, mutta todelliseen kuljetusten määrään vaikuttaa kiviaineksen vuosittain vaihteleva kysyntä”, Ristolainen toteaa.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus valmistelee ympäristöluvasta päätösesityksen. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää aikanaan, myönnetäänkö kivimurskaamolle ympäristölupa.

”Luotan siihen, että ympäristökeskus valmistelee asian ammattitaitoisesti”, Isola sanoo.

Asiasta on aikaisemmin uutisoinut muun muassa Keski-Uusimaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat