Ainutlaatuinen keksintö estää melun tulevalla asuinalueella: Moottoritien varteen aletaan kasata merikontteja - Kerava | HS.fi

Ainutlaatuinen keksintö estää melun tulevalla asuinalueella: Moottoritien varteen aletaan kasata merikontteja

Keravan asuntomessualueen meluesteinä toimivat muun muassa kasvihuone ja merikontit.

Havainnekuva meluesteenä toimivasta merikontista. Havainnekuvassa merikonteissa on puuverhoilu.

7.12.2021 15:57

Keravan tulevan asuntomessualueen melusuojina käytetään poikkeuksellisia elementtejä, sillä aluetta suojaavat merikontit ja kasvihuone. Meluesteet tulevat asuntomessualueen ja Lahdenväylän väliin.

HS kertoi viime tammikuussa, että Itä-Uudenmaan Lapinjärvellä salaatteja ja yrttejä kasvattavan Robert Jordasin Robbes Lilla Trädgård rakentaa Lahdenväylän varteen korkean kasvihuoneen. Rakennus toimisi samalla asuntomessualueen meluesteenä.

Nyt meluestesuunnitelmat ovat täydentyneet Keravan kaupungin kertoessa, mitä tulee kasvihuoneen eteläpuolelle. Sinne melueste tehdään käytetyistä merikonteista. Merikontteja voidaan pinota päällekkäin ja lukita kulmistaan.

Konttien väliin tulee puolestaan kivikoreja ja konttien eteläpuolelle maavalli.

Meluesteen korkeus on noin 5,5 metriä Lahdenväylän pinnasta.

”Meluestettä tehdään kasvihuoneesta etelään noin kilometrin matkalta Porvoontien alikulkuun saakka. Myöhemmin on tarkoitus tehdä konteista melueste myös kasvihuoneen pohjoispuolelle”, Keravan infrajohtaja Rainer Sirén kertoo.

Kasvihuoneen eteläpuolelle tulevan meluesteen kustannusarvio on noin 4,2 miljoonaa euroa.

”Merikonttien käyttö meluesteenä vähentää kustannuksia huomattavasti. Ei ole tiedossa, että muualla Suomessa olisi käytetty merikontteja meluesteenä”, Sirén toteaa.

Keravan asuntomessut järjestetään vuonna 2024. Asuntomessualue rakentuu Keravan kartanon ympäristöön, kartanon pohjoispuolelle Lahdenväylän viereen.

Meluesteiden rakennustyöt alkavat ensi vuoden syksyllä, ja niiden on määrä olla valmiita ennen asuntomessujen alkamista.

Kasvihuoneen rakennustyöt alkavat heti, kun hankkeelle on myönnetty rakennuslupa.

”Odotamme, että rakennuslupa myönnetään ennen vuodenvaihdetta. Tuolloin rakennustyöt alkaisivat ensi keväänä, ja kasvihuone olisi valmis joulukuussa 2022 tai tammikuussa 2023”, Robbes Lilla Trädgårdin Robert Jordas kertoo.

Lue myös: Autokuskeille tuttu 14-metrinen jättitölkki muuttuu täysin Lahden moottoritien varressa – ”Sopii ajan henkeen”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat