Ovatko Stone, Teddy & The Tigers ja Planet Funfun tuttuja? Keravalaiset helmet ovat nyt kaikkien nähtävillä

Taide- ja museokeskus Sinkan tiloissa järjestetyn Keravan Kraffiti -näytelyn materiaali on julkaistu Finna-palvelussa.

Savion entiseen kumitehtaaseen perustetun sisähuvipuisto Planet Fun Funin sisätiloja. Kuva on vuosilta 1992–1995.

28.9. 11:41 | Päivitetty 28.9. 12:08

Keravan taide- ja museokeskus Sinkan näyttely Keravan Kraffiti – Sherwood Rocks päättyi 11. syyskuuta, mutta esillä olleisiin valokuviin ja esineisiin voi nyt tutustua Kansalliskirjaston Finna-palvelussa.

Mukana on yli 1 000 objektia, joista suurin osa on valokuvia. Näyttely ulottui1970-luvun rokkarikulttuurin ja rauhanmarssien ajasta 1990-luvun laman jälkimaininkeihin.

Mukana on materiaalia 1970-luvun rockabilly-ajasta ja Teddy & The Tigers -yhtyeestä seuraavan vuosikymmenen Keravan rehellisen musiikin yhdistykseen ja metalliyhtye Stoneen.

Oma osionsa on myös Savion vanhaan kumitehtaaseen rakennetulla sisähuvipuisto Funfunilla ja sen edeltäjällä Fanfaarilla.

”Näyttelyn perustui vuosina 2020 ja 2021 tehtyyn aineistonkeruuseen, jossa haastateltiin entisiä keravalaisia nuoria ja kerättiin valokuvia”, näyttelyn toisena kuraattorina toiminut Sinkan tutkija Susanna Paasonen.

Teddy & The Tigers konsertoi Lapilan koulun pihalla 17. kesäkuuta 1979.

Toistaiseksi Finnassa on esillä enimmäkseen valokuvia, sillä Keravan Kraffiti -näyttelyssä olleet esineet ja vaatteet täytyy vielä luetteloida ja valokuvata. Sitten valokuvat myös niistä päätyvät Finna-palveluun.

Nimensä niin Sinkan näyttely kuin nyt avautuva sivustokin ovat saaneet elokuvasta American Graffiti eli Svengijengi ´62, joka 1970-luvulla innosti nuoria 1950-luvun rockkulttuurin pariin.

Kerava vääntyi nuorten puheessa amerikkalaisittain Sherwoodiksi. Taustalla oli ilmeisesti kaupungin ruotsinkielisen nimen Kervon ääntäminen.

”Keravan Kraffiti -näyttelyssä kävi yhteensä 7 500 ihmistä, mikä on hyvä määrä meille”, kertoo Paasonen.

Keravalaisen thrash metal -yhtye Stonen jäsenet istumassa Lapilan kartanon portailla vuonna 1987. Edessä Roope Latvala (vas.) ja Jiri Jalkanen, takana Pekka Kasari ja Janne Joutsenniemi.

Lue lisää: 1988 julkaistiin äänitepommi, joka sai nuoret miehet sekaisin – Ilmiön juuret valettiin kohtalokkaassa kartanossa

Lue lisää: Keravalainen metallibändi Stone nieli 1980-luvulla kilometrejä Suomen valtateillä, kunnes kilometrit nielivät Stonen

Lue lisää: Kapina alkoi Keravalta – Teddy & The Tigers oli rockabilly-yhtye, joka toimi samalla tee-se-itse-tyylillä kuin saman ajan punk-bändit

Lue lisää: Kerava oli 1970-luvun lopulla Suomen rockkulttuurin kuumin piste – nyt ”Sherwoodin” keskusta täyttyy taas rock ’n’ rollista ja jenkkiautoista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat