Tapahtumia lauantaina 16. tammikuuta - Menovinkit | HS.fi

Tapahtumia lauantaina 16. tammikuuta

Valikoima päivän menoja.

16.1. 2:00

Verkkotapahtumia

Tieteen päivät 13.–17.1. Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään verkossa. Tieteen päivien 2021 teemana on Hyvä ja paha tieto. Teeman ympärille kietoutuva ohjelma tarjoaa näkökulmia muun muassa tiedon eri lajeihin, biologiseen monimuotoisuuteen, tähtitieteen historiaan ja ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksiin. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä tai myöhemmin tallenteina YouTuben Tiedetv-kanavalta. Tutustu tapahtuman ohjelmaan Tieteen päivien verkkosivuilla www.tieteenpaivat.fi. Vapaa pääsy.

Teatteri: Lust. Höyhentämö esittää englanninkielisen 42-osaisen websarjan Lust. Omituinen ja hilpeän outo tarina on eräänlainen korona-ajan "eroottinen" komedia, jossa yksinäiset etsivät yhteyttä itseensä, toisiin tai ylipäänsä johonkin. Episodeja julkaistaan joka päivä. Esitys nähdään Höyhentämön sivulla hoyhentamo.fi ja Höyhentämän Facebook-sivulla klo 19. Vapaa pääsy.

Kansallisoopperan ja -baletin virtuaali­näyttämö. Kansallisoopperan Stage24-palvelussa voi katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja. Palvelussa on nyt nähtävillä tallenteet mm. oopperoista Reininkulta, Covid fan tutte, Trubaduuri, La Bohème ja Jää sekä baleteista mm. Prinsessa Ruusunen, Lumikuningatar ja Peppi Pitkätossu. Palvelu löytyy osoitteesta: ooppera­baletti.fi/stage24/.

Helsingin kaupunginkirjasto palvelee verkossa. Helsingin kaupunginkirjaston videotallenteet tuovat satutunnit ja kirjailijavierailut koteihin. Helsinki-kanavalta löytyy runsas määrä kiinnostavaa sisältöä satutunneista ja kirjailijahaastatteluista Star Wars -luentoon. Tallenteet ovat katsottavissa Helsinki-kanavalla: helsinkikanava.fi, josta ne löytyvät parhaiten hakusanalla "Kirjasto" kategoriasta Kulttuuri ja vapaa-aika. Vapaa pääsy.

Espoon modernin taiteen museo Emma palvelee verkossa. Emma tarjoaa kotioloihin katseltavaa ja luovaa tekemistä verkossa. Sivustolta löydät taiteilijoista kertovia dokumentteja, näyttelykohtaisia taiteilijahaastatteluita sekä podcast-jaksoja. Voit myös tutustua luovaan tekemiseen kannustavaan materiaaliin, joka on suunniteltu etäopetuksen tueksi. Sivusto löytyy osoitteesta emmamuseum.fi. Vapaa pääsy.

Vantaan kaupunginmuseon Museo kotonasi -sivusto. Sivusto tutustuttaa Vantaan historiaan ja kulttuuriympäristöön myös virtuaalisesti. Sivulle on koottu muun muassa mobiilipelejä, video-opastuksia eri paikoista ja mu­seoista Vantaalla ja verkkonäyttelyitä, joihin voi tutustua tietokoneen tai älylaitteen avulla. Sivusto osoitteessa www.sivistysvantaa.fi/vantaankaupunginmuseo. Vapaa pääsy.

Tutustu Sinebrychoffin kotimuseoon verkossa. Sinebrychoffin taidemuseon toisessa kerroksessa sijaitsevaan Paul ja Fanny Sinebrychoffin koti­museoon voi tutustua virtuaalisesti verkossa. Voit tehdä virtuaalikierroksen kotimuseossa, tutustua Paulin työ­huoneen maalauksiin tai tutustua pariskunnan kotiin elävänä ääniopastuksena. Sivusto löytyy osoitteesta sinebrychoffintaidemuseo.fi. Vapaa pääsy.

Tapahtumia ulkona

Omatoiminen katutaidekierros Itä-Pasilassa. Pasilan katutaidekaupunginosa on Suomen suurin katutaidealue. Tutustu alueen yli 80 teokseen omatoimisesti ja hae oma ilmainen kartta Sokos Hotel Triplan (Fredikanterassi 1 B) aulasta tai Pasilan kirjastosta (Kellosilta 9). Vapaa pääsy.

Omatoimiset veistoskierrokset. Helsingin alueella on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. HAM Helsingin taidemuseon sivuilta löytyy ehdotuksia veistosreiteistä, joilla voi tutustua pääkaupungin julkisiin veistoksiin. Reitit löytyvät osoitteesta: reitit.hamhelsinki.fi/. Helsinki. Vapaa pääsy.

Kallion kävelyfestivaali: Kävele tänne -tietokilpailu. Omatoiminen tietokilpailu -kävely, jossa kymmenen päivän aikana julkaistaan yksi kuva päivittäin itäisestä kantakaupungista. Kuvasta kysytään, joko mistä se on tai mitä kuvassa tapahtuu. Oikein vastanneiden kesken arvotaan palkinto. Tietokilpailukuvat (joka päivä uusi kuva ja kysymys) julkaistaan osoitteessa www.facebook.com/Kallion-kävelyfestivaali. Vapaa pääsy.

Kallion kävelyfestivaali: Sörkan taidereitti. Omatoiminen kävelyreitti esittelee julkista taidetta Kalliossa ja Sörnäisissä. Noin 3 kilometrin pituisella reitillä on 19 teosta ulkoveistoksista ympäristötaideteoksiin. Taidereitti löytyy osoitteesta www.kfkkv.fi. Vapaa pääsy.

Kallion kävelyfestivaali: Harjun kotikaupunkipolku. Harjun kotikaupunkipolku esittelee kaupunginosan nähtävyyksiä eri aihepiireistä: sen historiaa ja nykyaikaa, luontoa ja kulttuuria, rakennuksia ja henkilöhahmoja. Pääosassa on kuitenkin omakohtainen havainnointi. Kävelyreitin pituus on 6 km. Kotikaupunkipolku löytyy osoitteesta https://www.kfkkv.fi/445447944 . Vapaa pääsy.

Omatoimikierros: yliopisto­rakennuksia vanhoissa valokuvissa. Oma­toimisella kävelyretkellä tutustutaan yliopistorakennusten historiaan ja arkkitehtuuriin. Omatoimi­kierroksella kävelet kaduilla oman kännykkäsi opastamana, valmiiksi laaditun reittikierroksen avulla. Reitillä on 6 kohdetta, joista jokaisesta löydät kännykältäsi historiallisen valokuvan sekä esittelytekstin. Omatoimikierroksen löydät osoitteesta wikimedia.fi. Vapaa pääsy.

Omatoimikierros: Taka-Töölö vanhoissa valokuvissa. Lähde kävelyretkelle etsimään historiallisten valokuvien Taka-Töölöä. Kulje Signe Branderin jalanjäljissä Mannerheimintiellä, tutustu vastavalmistuneeseen raitiovaunuhalliin ja näe Taka-Töölön oma elokuvateatteri Bio Axa. Tarkastele vanhoja valokuvia niiden kuvauspaikoilla ja vertaa, miltä paikat näyttävät nykyään. Kierroksen reitti kulkee kohteelta toiselle, ja jokaisesta kohteesta löydät kännykältäsi historiallisen valokuvan sekä esittelytekstin. Omatoimikierros löytyy osoitteesta wikimedia.fi. Vapaa pääsy.Koonnut Elina SuomalainenLisää vinkkejä Menokoneessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?