Tuusula    |   HS Tuusula

30 kilometrin päässä Helsingistä on keikkapaikka, joka vetää tuvan täyteen maanantaisinkin: ”Oli vain pakko luottaa visioonsa”

Asiakaspaikkamäärä mahdollistaa henkilökohtaisen palvelun ja intiimin klubimeiningin, sanovat Krapin pajan yrittäjät Anu ja Altti Uhlenius.

Tuusulantien varressa, 30 kilometrin päässä Helsingin keskusta, on hiekkaparkki, jonka risteyksestä ohikulkija voi bongata muun muassa golf-kentän ja kesäteatterin tienviitat.

Maalaismaiseman keskellä oleva pihapiiri jää kuitenkin tiellä liikkujalta piiloon parkkipaikan ja pihapuiden taakse. Jos siihen aikoo tutustua, pitää pysähtyä ja ottaa muutama askel.

Entisen maatilan pihapiirissä on muun muassa hotelli, ravintola, kesäterassi, pakohuone ja kulttuuritalo Krapin Paja. Paja on paikka, jossa käy esiintymässä suomalaisen populaarimusiikin kärkinimiä viikosta toiseen. Tässä kuussa klubilla esiintyy muun muassa Von Hertzen Brothers loppuunmyydyllä maanantai-illan keikalla.

Pajan ohjelmatuotannon takana ovat omaan visioonsa uskoneet nelikymppiset, kulttuurialalla pitkän uran jo tehneet järvenpääläiset Anu ja Altti Uhlenius.

”Halusimme talon, jossa kulttuuri ei ole erillinen osa kokemusta, vaan joka on rakennettu kulttuurin ehdoilla, eikä ravintolatoiminnan ehdoilla kuten yleensä. Paikan, jossa kulttuuri on se pihvi eikä vain lisuke”, Pajan emäntä ja tuottaja Anu Uhlenius kertoo.

Alussa moni tuli sanomaan, että idea on hyvä, mutta se ei tule onnistumaan.

”Enää niin ei ole tultu sanomaan”, Anu Uhlenius sanoo.

Tuusulanjärven kupeessa oleva Krapin tila on paikallisille tuttu paikka: se mainitaan ensimmäisen kerran Tuusulan kartoissa jo 1600-luvulla, ja se on yksi Tuusulan kirkonkylän seitsemästä perintötalosta.

Holman suvulle tila siirtyi 1900-luvun alussa, ja pian se tunnettiin helsinkiläisperheiden kesänviettopaikkana.

Ravintolatoiminta alkoi kehittyä kesäsunnuntaiden lounastarjoilusta 1960-luvun lopulta, ja viimeisten lehmien lähdettyä käynnistyi myös hotellitoiminta 1980-luvun lopulla.

Anu Uhleniuksen toi pihapiiriin alun perin Krapilla toimineen Keski-Uudenmaan Teatterin kesäteatterin tuotannot, sitten hän ja hänen muusikkopuolisonsa Altti Uhlenius konseptoivat alueelle pakohuonepelin ja muuta ohjelmatuotantoa.

Krapin nykyisellä omistajalla Pekka Holmalla oli puolestaan ollut jo monta vuotta tarve saada pihapiiriin iso kokous- ja tapahtumatila. Hän ei halunnut pelkkää latoa vaan paikan, jolla on myös sielu. Näin kohtasivat Holman ja Uhleniusten visiot.

”Emme olisi tässä, ellei Pekalla olisi ollut rohkeutta investoida ja uskoa siihen, että kulttuuri voi tuottaa. Tällä paikalla vahvuuksina on alueen historia mutta myös se, että alueella on kasvavia kaupunkeja”, Anu Uhlenius sanoo.

”Haluamme kehittää tätä aluetta, ja tehdä työtä täällä olevien hienojen tyyppien kanssa. Emme ajattele aluetta yksittäisinä kaupunkeina vaan yhtenäisenä alueella, jolla asuu 170 000 ihmistä, saman verran kuin Oulun alueella. Haluamme osaltamme opettaa ihmisiä käyttämään oman alueen palveluita”, Altti Uhlenius jatkaa.

Kuokka lyötiin maahan elokuussa 2016 ja avajaisia juhlittiin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä 28. helmikuuta 2017. Yksi rakennuksen esikuvista oli newyorkilainen keikkapaikka Irving Plaza.


”Suunnittelussa pyrimme väistämään kaikki miinat, joita on tullut vastaan, kun olen keikkaillut 20 vuotta ympäri Suomea ja ulkomaillakin. Meillä voi esimerkiksi roudata kamat suoraan sisään ilman että pitää kierrellä portaikoissa”, Pajan isäntä ja sisällöntuotannosta vastaava Altti Uhlenius sanoo.

Taloa rakennettiin samalla kun sen konseptia hiottiin valmiiksi.

”Lautakasojen äärellä oli vain pakko luottaa visioonsa”, Anu Uhlenius sanoo.

He halusivat Pajaan ehdottomasti hyvät PA-laitteet eli julkisen tilan äänentoistojärjestelmän ja flyygelin, jotka he onnistuivat hankkimaan aiemmasta työelämästä tuttujen kontaktien kautta olemassa olleen budjetin rajoissa.

Kun he tulivat valmistumassa olevaan, harjakorkeudeltaan lähes 10-metriseen rakennukseen ensimmäisen kerran paikalle, se kaikui kuin kirkko.

Rahaa akustiikka-alan ammattilaisen käyttöön ei ollut, joten Altti Uhlenius konsultoi puhelimitse alan ammattilaista ja teki työn itse. Se vei monta viikkoa, mutta saadun vinkkilistan avulla toteutettu työ tuotti hedelmää.

”Verkostot ovat olleet todella tärkeitä. Aiempi työelämämme ja se tietotaito, jonka olemme hankkineet viimeisen 20 vuoden aikana, on valmistanut meitä tähän. Olemme kiitollisia siitä.”

Krapin Pajaa kehutaan erinomaiseksi keikkapaikaksi, ja siellä kuvattiin viime talvena Ylen Mullan alta -musiikkiohjelmasarjan loppukonsertitkin.

Holman ja Uhleniusten yhdessä rakentaman kulttuuritalon ohjelmatuotannosta ja toiminnasta vastaavat Uhleniukset ja ravintopalveluista Krapi. Käynnistä Pajalla pyritään tekemään ulko-ovelta alkava kokemus.

”Meille on tärkeää, että intohimomme tekemiseen välittyy asiakkaille. Otamme vieraat vastaan ovella, kerromme talon tavat ja ohjaamme pöytiin. Parhaita hetkiä ovat ne, kun saamme jutella hyvällä mielellä tulevien asiakkaiden kanssa ja pitää huolta heistä”, Anu Uhlenius kertoo.

Pajassa on 250 asiakaspaikkaa, mikä mahdollistaa henkilökohtaisen palvelun ja intiimin klubitunnelman.

”Yksi asiakkaille iso asia on se, että meillä keikat alkavat talvella iltakahdeksalta, kesällä yhdeksältä tai joskus kymmeneltä. Meidät ovat löytäneet sellaiset kulttuurin harrastajat, jotka eivät jaksa enää odottaa keikkaa puolilta öin”, Altti Uhlenius toteaa.

Paikallisten taiteilijoiden maalaamat uniikit pöydät ovat neljälle hengelle, joten keikkailtana saattaa tutustua myös uusiin ihmisiin, jos oma seurue ei täytä koko pöytää. Keikkalippu on nimittäin myös istumapaikkalippu.

Paja ei ole vain viikonloppukohde: ohjelmaa on pitkin viikkoa eikä se rajoitu musiikkiin. Talossa on teatteria, työpajoja, seminaareja, lanseeraustilaisuuksia, yksityisjuhlia ja taidenäyttelyitä.

Vuonna 2017 siellä pidettiin yli 150 julkista tapahtumaa, minkä päälle tulevat yksityistilaisuudet.

”Halusimme tietoisesti rakentaa yksityisvaroin toimivan talon ja osoittaa, että ilman julkista tukeakin on mahdollista menestyä. Toimimme perusliiketoiminnan periaatteiden mukaan, mutta meistä menestyksen mittari voi olla muukin kuin pelkkä taloudellinen tulos”, Altti Uhlenius sanoo.

Hän iloitsee siitä, että Pajan ja Krapilla entuudestaan olemassa olleiden palveluiden toiminnot ovat sulautuneet luontevasti yhteen ja henkilökunnaksi on hakeutunut ihmisiä, joilla on sama intohimo.

”Se ei ollut itsestäänselvää. Se on sitä menestystä.”

Krapin Pajan toiminnasta vastaaviksi yrittäjiksi siirtyminen ei juuri muuttanut projektiluontoiseen työhön jo entuudestaan tottuneen Uhleniuksen pariskunnan elämää. Sunnuntait he ovat pyrkineet pitämään vapaata, vaikka esimerkiksi kesällä viikot voivat olla täysiä työstä.

Suuremman elämänmuutoksen on tuonut 1,5 kuukautta sitten syntynyt Alma-tytär.

”Se on tuonut uuden lähtökohdan arkeen. Iloa, rauhaa ja motivaatiota”, Altti Uhlenius kertoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää