Somen raadollisuutta pelkäävä 10-vuotias poika latasi nimettömänä biisin nettiin: Räpistä tuli heti ilmiö - Tuusula | HS.fi
Tuusula|HS Tuusula

Somen raadollisuutta pelkäävä 10-vuotias poika latasi nimettömänä biisin nettiin: Räpistä tuli heti ilmiö

Nuori tuusulalainen poika räppää ja laulaa kiusaamisesta. Kappaleen suosio yllätti 10-vuotiaan artistin, joka ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään.

Vaikkei koulussa kiusattaisikaan, monella on kokemusta siitä, että kaveriporukassa joutuu vähän esittämään, eikä pysty olemaan täysin oma itsensä, kertoo tuusulalainen artisti Nameless J. Kuva: Harri Masko

Julkaistu: 24.2. 2:00, Päivitetty 24.2. 6:20

Sen faija ajaa halpaa autoo,

kai sekin syy päätä on aukoo

Taukoo ei tule edes välitunnilla

Juuri siellä sanat on julmia

Liian helppoa sivusta on seurata,

nauraa mukana vaikkei edes naurata.

Astetta kovempi jätkä

Nuori tuusulalainen poika halusi tehdä kappaleen tärkeästä aiheesta: kiusaamisesta. Mitään sen kovempia tavoitteita hänellä ei ollut, kun kappale nimeltä Astetta kovempi jätkä julkaistiin kaikessa hiljaisuudessa noin kuukausi sitten.

”En mitenkään ajatellut, että se lähtisi leviämään. Tai en olisi ainakaan itse uskonut, että niin käy”, Nameless J -artistinimeä käyttävä 10-vuotias poika sanoo.

Koska sosiaalinen media voi olla raadollinen paikka varsinkin nuorelle ihmiselle, poika on yhdessä vanhempiensa kanssa tehnyt päätöksen olla esiintymättä oikealla nimellään julkisuudessa.

Sekä Nameless J että kappaleen säveltäjä ja tuottaja Joni Masko Mascotunesista yllättyivät kuitenkin positiivisesti, kun odotettua ”dissausta” ei somessa tullutkaan.

”Ei ole tullut yhtään mitään pahaa tai kiroilukommenttia”, kertoo Nameless J.

Päinvastoin, kappale on kerännyt runsaasti ylistystä. Esimerkiksi Youtubessa yksi kuuntelija hehkuttaa kappaletta näin:

”Tää on ihana! Tää poika joka laulaa tän ja kaikki jotka on tehny tän biisin on todellakin astetta kovempia jätkiä! Oon 12-vuotias ja mulla koulussa näkyy paljon toisten sortamista, johon on jo niin tottunut et ei oo enää puuttunu, ettei itteä kiusattais tai nälvittäis, mut tää biisi antoi voimaa taas puuttua ja mennä väliin.”

Spotifyssa kappaletta on luukutettu 20 000 kertaa ja Youtubessa julkaistu musiikkivideo on kerännyt jo lähes 50 000 katselukertaa. Astetta kovempi jätkä on soinut monessa koulussa, myös Nameless J:n koulussa.

Ensimmäinen fanilahjakin on jo saapunut. Nuorelta kuuntelijalta toimitettiin tunnetun jääkiekkoilijan lippis.

Nameless J on harkinnut tekevänsä lisää kappaleita, koska ensimmäinen osoittautui viraalihitiksi. Kuva: Harri Masko

Suosio herättää aloittelevassa artistissa ristiriitaisia tunteita.

”On se kyllä jännää ajatella, että 50 000 on kuunnellut. Se on kivaa, mutta vähän pelottavaa samalla.”

Toisaalta kannustava palaute myös innostaa jatkamaan musiikin tekemistä. Nameless J ja Masko suunnittelevat mahdollisesti julkaisevansa uusia biisejä tulevaisuudessa. Jos niitä syntyy, ne ovat todennäköisesti räppiä, paljastaa rumpujen soittoakin harrastava Nameless J.

”En oikein tykkää kuunnella muuta kuin räppiä tai räpin ja laulun sekoitusta.”

Vaikkei kiusaaja ajattelekaan,

kiusattu ei muuta ajattelekaan.

Ruokahalu poissa, kasaa univelkoi,

miettii miten voiskaan välttää pahimpii pelkoi

Se laskee milloin on joulu,

kun ei joudu menemään kouluun

Astetta kovempi jätkä

Kiusaaminen koskettaa lähes jokaista jossain vaiheessa. Joko on itse joutunut kiusatuksi tai nähnyt kun luokkakaveria kiusataan – tai sitten on itse ollut kiusaaja. Astetta kovempi jätkä -biisi on niin koskettava, koska se kertoo lapsen näkökulmasta miltä kiusaaminen tuntuu. Nameless J ja Masko ovat yhdessä kirjoittaneet kappaleen sanat.

”Ajatus oli, ettei teksti saisi olla liian aikuismainen”, kertoo Masko.

He toivovat, että sanat herättäisivät ihmiset ajattelemaan miltä tuntuu tulla kiusatuksi.

”Kiusaaja ehkä itse ajattelee olevansa hauska, mutta kiusattua ei naurata”, sanoo Nameless J.

Kuuntele Astetta kovempi jätkä alla olevalta videolta. Mikäli video ei näy selaimessasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta