Raimo Stenvall ja hänen punainen Dodgensa ovat 82-vuotiaita: Molemmat näkivät aasialaisen influenssan 1950-luvulla ja kulkevat silti täysillä - Tuusula | HS.fi
Tuusula|HS Tuusula

Raimo Stenvall ja hänen punainen Dodgensa ovat 82-vuotiaita: Molemmat näkivät aasialaisen influenssan 1950-luvulla ja kulkevat silti täysillä

Jo 1950-luvulla karanteenin kokenut tuusulalainen 82-vuotias Raimo Stenvall ilahduttaa pirteän punaisella Dodge-autollaan. Hänen viestinsä on selkeä: tästäkin selviydytään.

Sari Rinne kuvasi Raimo Stenvallin sunnuntaina Tuusulassa. Kuva: Sari Rinne

Julkaistu: 31.3. 8:41, Päivitetty 31.3. 8:48

Tuusulalainen kuljetusneuvos Raimo Stenvall, 82, kuuluu niiden suomalaisten joukkoon, jotka ovat jo kokeneet yhden tarttuvasta taudista johtuvan karanteenin. Vuonna 1957 aasialainen influenssa rantautui Suomeen ja tappoi vuosina 1957–1958 noin 1 300 ihmistä.

Siihen aikaan Stenvall oli vasta parikymppinen nuori mies, joka oli juuri aloittanut armeijan. Kun aasialainen influenssa rupesi leviämään maassa, koko Riihimäen varuskunta asetettiin karanteeniin.

”Silloinhan oli sellainen tilanne, että kun armeijaan tuli porukkaa ympäri Suomea niin tauti levisi kuin kulovalkea varuskunnan kesken. Sen aikana pantiin varmasti muitakin varuskuntia kiinni. Oli se siihen aikaan yhtä raju homma kuin tämä koronavirus tänään.”

Stenvall muistelee, että karanteeni kesti silloin noin kuukauden. Osa miehistä oli armeijan sairaalassa ja osa tuvissa. Lomat ja iltavapaat peruttiin.

Myös Stenvall sairasti sinä aikana aasialaisen influenssan. Varsinainen sairastelu kesti noin viikon.

”Ei sitä silloin osattu niin vakavana pitää, vaikka verrattuna nykytilanteeseen niin terveyshoitohan oli silloin vasta lastenkengissä. Oli kuumetta ja joillain oli korva todella kipeä, koska aasialainen löi monelle korvatulehduksen päälle.”

Stenvall epäilee, että tauti nappasi hänen omasta kuulosta vähän pois. Toisaalta hän lisää, että voihan se johtua myös jostain muusta, kuten vaikkapa siitä, ettei kuulosuojaimia ennen vanhaan oikein pidetty. Ellei korviin työnnettyä pumpulia lasketa.

Aasialaisesta influenssasta selviydyttiin, ja Stenvall on varma, että tästä nykyisestäkin kriisistä selviydytään, kunhan kaikki puhalletaan yhteen hiileen.

Suomen hallitus määräsi kaksi viikkoa sitten kaikki yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmään kuuluvat karanteeninomaisiin oloihin. Myös Stenvall on vaimonsa kanssa ollut eristyksessä kotona.

Karanteeni on laittanut jonkin verran kapuloita rattaisiin Stenvallin aktiiviseen elämään. Vaikka tyttäret pyörittävät nykyisin Stenvallin vuonna 1959 perustamaa kuljetusyritystä, Stenvall osallistuu edelleen itsekin perheyrityksen toimintaan. Työnteko on tällä hetkellä karanteenin takia hieman haastavaa.

Tämän lisäksi Stenvallilla on automuseo ja hän ajaa ammatikseen myös muun muassa tilausajoja erilaisia tapahtumia varten, kuten esimerkiksi häissä. Hän uusi tätä varten tarvittavan direktiivikurssin alkuvuodesta, joten ammattiajohommia hän voi nyt jatkaa ainakin seuraavat viisi vuotta.

Stenvall on ikäisekseen kovassa kunnossa. Kuten hän asian itse ilmaisee: kunto ei sohvalla makaamisesta tule. Hän osallistuu aktiivisesti erilaisiin urheilutapahtumiin, varsinkin hiihdon puolella.

Tänä vuonna hänen oli esimerkiksi tarkoitus hiihtää Vaskoolihiihto 30. kerran Lapissa. Kuten kaikki muutkin isot tapahtumat, Vaskoolihiihto on nyt peruttu.

Kaikesta tästä huolimatta Stenvall suhtautuu tilanteeseen tyynesti ja positiivisin mielin. Pihalla touhuaminen ja autolla ajaminen ei sentään ole kiellettyä, vaikka hallitus suosittelekin riskiryhmien edustajia pysymään kotosalla.

Viimeksi sunnuntaina hän näyttäytyi tuusulalaisille punaisella Dodgellaan. Tämä amerikkalainen Dodge business coupe on vuosimallia -1937, eli samaa vuosimallia kuin omistaja itsekin.

”Katsottiin vaimon kanssa, että oli niin hyvä keli. Lähdettiin pienelle ajelulle ympäri Tuusulaa vanhaa rantatietä pitkin. Pyritään aina vanhoilla autoilla ajamaan nimenomaan vanhoja teitä. Ajettiin yhteensä semmoiset 30 kilometriä.”

Vanha auto herättää aina runsaasti huomiota.

”Kyllä morjestajia näkyy aina paljon kevyen liikenteen väylillä ja muissa autoissa. On paljon hymyileviä kasvoja ja huiskuvia käsiä.”

Dodgea voi tulevaisuudessakin bongata vanhalla rantatiellä, lupaa Stenvall.

Kuljetusyritys täyttää 15. huhtikuuta 61 vuotta. Koska yrittäjäpariskunta on silloin vielä näillä näkymin karanteenissa, juhlia vietetään todennäköisesti ajelun merkeissä. Tuolloin ajovuorossa saattaa olla Stenvallin vuosimallia 1937 oleva Chevrolet kuorma-auto.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat