Gabriel Syvälahti, 5, kärsii kuulon­alenemasta, minkä takia uusi kotitalo piti miettiä millilleen – Sitten isä keksi turpeesta ratkaisun, joka muutti kaiken - Tuusula | HS.fi

Gabriel Syvälahti, 5, kärsii kuulon­alenemasta, minkä takia uusi kotitalo piti miettiä millilleen – Sitten isä keksi turpeesta ratkaisun, joka muutti kaiken

Roope ja Arum Syvälahden kotona on poikkeuksellinen akustiikka. Sen avulla kuulonalenemasta kärsivä Gabriel, 5, kuulee paremmin. Vierailija ei edes huomaa erikoisia levyjä, jos ei tiedä niistä.

Roope, Gabriel ja Arum Syvälahti talossaan rakennustöiden aikana.­

23.8.2020 14:27

Suomalais-indonesialainen pariskunta Roope ja Arum Syvälahti rakennutti Tuusulan asuntomessuille talon, jossa on erityisen hyvä akustiikka. Akustiikkaan panostettiin, koska pariskunnan viisivuotiaalla Gabriel-pojalla on kuulonalenema.

Roope ja Arum tapasivat toisensa sokkotreffeillä Singaporessa vuonna 2010. Molempien tie oli vienyt Singaporeen työn vuoksi. Indonesialainen Arum työskenteli kodinhoitajana, Roope yrittäjänä. Sokkotreffit johtivat siihen, että Roope ja Arum menivät naimisiin vielä samana vuonna.

Singapore jäi taakse vuoden 2011 lopulla, kun Syvälahdet muuttivat Suomeen Roopen työasioiden vuoksi.

”Mietimme ensin, että muuttaisimme Helsingin kantakaupunkiin. Kantakaupunki tuntui kuitenkin Singaporeen verrattuna pieneltä. Päädyimme sitten muuttamaan Helsingin ulkopuolelle Hyrylään lähelle seutuja, joissa olin asunut lapsuudessani”, Roope kertoo.

Pariskunta osti kerrostaloasunnon Hyrylästä. Melko nopeasti syntyi kuitenkin ajatus muuttaa pientaloon.

”Halusimme tontin Tuusulasta alueelta, mihin julkinen liikenne kulkee, koska vaimollani ei ole ajokorttia. Etsimme sopivaa tonttia pitkään. Kun asuntomessualueen tontit tulivat myyntiin, sijainti tuntui sopivalta, ja teimme kaupat tontista.”

Syvälahden perheen talo on puurakenteinen.­

Pariskunta osti tontille Omatalon puurakenteisen valmistalon, jossa on asuinpinta-alaa 108 neliömetriä.

Roope on koulutukseltaan rakennusarkkitehti, ja hän hoiti talon arkkitehtisuunnittelun. Omatalon arkkitehti viimeisteli suunnitelman, jotta messutaloa voidaan tehdä yhtiön tuotantolinjoilla.

Roopen kädenjälki näkyy talossa muun muassa siinä, että talossa on tavanomaista suuremmat ikkunat. Merkittävin erikoisuus talossa on kuitenkin tavallista parempi akustiikka.

Pariskunta halusi taloonsa tavanomaista paremman akustiikan, koska perheen poika kärsii synnynnäisestä kuulonalenemasta. Vanhemmat miettivät, kuinka pojan elämää voitaisiin helpottaa.

”Sijoitimme taloon turpeesta tehtyjä akustiikkalevyjä. Niiden ansiosta talon äänimaailma on rauhallinen, esimerkiksi astioiden kilinästä ei tule hälyääniä. Kun kaiuttimista kuuntelee musiikkia, akustiikkalevy pysäyttää äänen, eikä ääni hajoa.”

Makuuhuoneessa akustiikkalevyn ja katon välissä on valot.­

Seiniin ja kattoon sijoitetut akustiikkalevyt sulautuvat osaksi talon sisustusta. Vierailija ei huomaa, että talossa on akustiikkalevyjä, jos hän ei sitä tiedä.

Olohuoneen seinällä akustiikkalevy näyttää taideteokselta, kun levyjen päällä on tulostettu taideteos. Tv-huoneessa seinää television takana peittää ruudukko, joka on tehty akustiikkalevyistä.

Olohuoneessa ja makuuhuoneessa katon ja siihen kiinnitetyn akustiikkalevyn välissä on puolestaan valot. Niinpä akustiikkalevy näyttää normaalilta valaistusratkaisulta.

Olohuoneessa akustiikkalevyn päälle on tulostettu taideteos.­

Roope Syvälahti on tyytyväinen lopputulokseen.

”Akustiikka on parempi kuin osasin odottaa.”

Häntä ilahduttaa erityisesti se, että hänen poikansa elämänlaatu on parantunut akustiikkalevyjen ansiosta.

”Gabriel kuulee paremmin täällä kuin aikaisemmalla asunnollamme. Hän kävi työmaalla rakennustöiden aikana ja odottaa kovasti muuttoa uuteen kotiin. Kun kävimme katsomassa valmista taloa, poika valloitti tv-huoneen ja totesi, että tämä on minun paikkani.”

Yksityisasunnoissa on aiemminkin käytetty jonkin verran akustiikkalevyjä akustiikan parantamiseksi.

”Kivitaloissa, joissa on korkeat huoneet, saattaa olla akustiikkalevyjä akustiikan parantamiseksi.”

Toimisto- ja julkisissa tiloissa akustiikkalevyjä käytetään sen sijaan paljon.

”Gabriel käy Tuusulassa Väinölän päiväkotia, missä kunta on parantanut akustiikkaa. Myös kokoustiloihin ja avokonttoreihin asennetaan usein akustiikkalevyjä.”

Tuusulan asuntomessut ovat avoinna 30. elokuuta saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat