Yritysjohtajat empivät, kun Tommi Suikkanen lähettää heille erikoisen pyynnön – Tuusulalaismies kerää muistoja toimistojen hiipuvasta perinteestä - Tuusula | HS.fi

Yritysjohtajat empivät, kun Tommi Suikkanen lähettää heille erikoisen pyynnön – Tuusulalaismies kerää muistoja toimistojen hiipuvasta perinteestä

Tuusulalainen Tommi Suikkanen on muun muassa lähettänyt tekstiviestejä yritysten johtajille saadakseen heiltä käyntikortin kokoelmaansa. Tavoitteena on kerätä 200 000 käyntikorttia.

Tommi Suikkanen aloitti käyntikorttien keräämisen ala-asteikäisenä.­

12.2. 14:37

Käyntikortteja keräävällä tuusulalaisella Tommi Suikkasella on kokoelmassaan noin 170 000 käyntikorttia. Kokoelma lienee Suomen suurin.

Suikkanen kertoo aloittaneensa käyntikorttien keräämisen ala-asteikäisenä. Välillä harrastuksessa oli taukoa, uudelleen käyntikorttien kerääminen alkoi noin kolme vuotta sitten.

Suikkanen kartuttaa käyntikorttikokoelmaansa esimerkiksi laittamalla kyselyjä Facebookin kautta tai sähköpostitse erilaisille keräilysivustoille. Kortteja on myös tullut hänen ystäviensä välittämänä.

Toisinaan Suikkanen ottaa itse yhteyttä suoraan käyntikortin haltijaan.

”Olen laittanut tekstiviestejä yritysten johtajille ja kysynyt, löytyisikö heiltä käyntikorttia kokoelmaani. Jotkut ovat vastanneet myönteisesti. Jotkut ovat miettineet, voiko korttia luovuttaa, kun he ovat epäilleet, käyttäisinkö korttia väärin.”

Tommi Suikkasen käyntikorttikokoelmassa on muun muassa jääkiekon liigaseurojen kortteja.­

Suikkanen sanoo käyntikortteja olevan kaikilta yhteiskunnan aloilta. Kortteja on esimerkiksi yhteiskunnallisilta vaikuttajilta.

”Kansanedustaja Ari Koponen kuuli käyntikorttien keräilystäni. Hän keräsi eduskunnasta noin 20–30 kansanedustajan käyntikortit ja toimitti ne minulle.”

Kokoelmassa on myös julkkisten kortteja, esimerkiksi Hannu Karpon, Mikko Alatalon, Joel Hallikaisen ja Mikko Alatalon kortit. Urheilijoidenkin käyntikortteja löytyy, muun muassa Keke Rosbergin, Mika Häkkisen, Jari Isometsän ja Harri Kirvesniemen kortit.

Mika Häkkisen käyntikortti on yksi Tommi Suikkasen kokoelman aarteista.­

Käyntikorteissa on myös historiallisia kortteja.

”Kokoelmassani on käyntikortteja yrityksistä, joita ei enää ole olemassa. Näitä ovat esimerkiksi rakennusliikkeiden kuten Alfred A. Palmbergin ja Haka-rakentajien kortit”, Suikkanen kertoo.

Keräilijä itse arvostaa kokoelmassaan esimerkiksi Karpon, Rosbergin ja Häkkisen kortteja.

”Kysyin Hannu Karpon pojalta, löytyisikö Hannu Karpon käyntikorttia. Poika lähetti tämän jälkeen kortin. Erityisiä käyntikortteja ovat myös Keke Rosbergin ja Mika Häkkisen käyntikortit. Sain kortit pariskunnalta, joista toisen isä oli tehnyt kortit.”

Käyntikortit on ryhmitelty aloittain eri kansioihin.­

Suikkasen käyntikorttikokoelma on harvinaisuus ja ilmeisesti Suomen suurin.

”Internetissä olen havainnut, että Suomessa on ainakin kaksi käyntikorttien keräilijää lisäkseni, mutta heidän kokoelmansa ovat omaani pienempiä.”

Suikkasen käyntikorttikokoelma on karttunut vauhdilla. Viimeisen vuoden aikana käyntikorttien määrä on lisääntynyt 100 000:lla.

”Melkein aina, kun posti tulee, lähetyksissä on käyntikortteja. Tavoitteena on seuraavaksi saada 200 000 korttia kokoelmaan.”

Yhä harvemmalla on nykyisin käyntikortti yhteiskunnan digitalisoituessa. Keräilijä uskoo kuitenkin kokoelman kasvavan vielä pitkään.

”Isommat yritykset ovat luopuneet käyntikorteista, mutta pienemmät yritykset tekevät edelleen käyntikortteja. Lisäksi edelleen löytyy paljon ihmisiä, joilla on varastoissaan käyntikortteja.”

Suikkasella ei ole itsellään mielessä kenenkään erityisen henkilön korttia, jonka hän haluaisi kokoelmaansa. Keräilijällä itsellään ei ole käyntikorttia.

”En ole ehtinyt vielä teetättää itselleni korttia.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat