Miksi iäkkäiden rokotukset laahaavat radan­varsikunnissa? Katso HS:n uusista grafiikoista ikäistesi rokotustilanne kunnassasi - Tuusula | HS.fi

Miksi iäkkäiden rokotukset laahaavat radan­varsikunnissa? Katso HS:n uusista grafiikoista ikäistesi rokotustilanne kunnassasi

Modernan toimitusvaikeudet ovat aiheuttaneet viivästystä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella. Keusoten kunnissa asuvat ovat ihmetelleet eritahtista rokottamista Hus-alueella.

Modernan koronarokotteen toimitusvaikeudet ovat hidastaneet rokotustahtia Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella.­

19.3. 9:54 | Päivitetty 19.3. 11:36

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän kunnissa koronarokotukset ovat edenneet huomattavasti hitaammin kuin muualla Uudellamaalla.

Eroa on erityisesti 70–79-vuotiaiden rokotuksissa, sillä tämän ikäluokan massarokotukset eivät ole Keusote-yhtymän alueella vielä alkaneet

Helsingissä sen sijaan 70–74-vuotiaiden rokottaminen alkoi jo maaliskuun toisella viikolla.

Keusoteen kuuluvat kunnat ovat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Tuusulassa 70–79-vuotiaista rokotuksen on saanut vasta 4,6 prosenttia, kun taas naapurissa Keravalla vastaava luku on 28 prosenttia. Luvut ovat torstailta.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen Keusotesta kertoo, että rokotukset kuntayhtymän alueella alkavat 70–79-vuotiaille maanantaina 22. maaliskuuta.

Kososen mukaan kuntalaiset ovat ihmetelleet eritahtista rokotusaikataulua.

”Palautetta kuntalaisilta on ihan oikeutetusti tullut siitä, miksi Hus-alueella eri ryhmien rokotuksia avataan eri aikoihin. Minunkin mielestäni Hus-alueen kuntia kuuluisi kohdella tasa-arvoisesti.”

Myös Keusoteen kuuluvien kuntien välillä on eroja siinä, minkä verran 70–79-vuotiaat ovat saaneet rokotteita. Esimerkiksi Pornaisissa ikäryhmästä 11 prosenttia on saanut rokotteen.

Luvut kuitenkin näyttävät erilaisilta, kun tarkastellaan annettujen rokotteiden määriä prosenttilukujen sijaan.

Rokoterekisterin mukaan Tuusulassa 163 henkilöä 70–79-vuotiaiden ikäryhmästä on saanut rokotetta, kun Pornaisissa rokotetta on saanut 44 henkilöä.

Tähän asti kyseisen ikäryhmän rokotetut ovat kuuluneet asumispalveluyksikön asukkaisiin, kotihoidon asiakkaisiin ja omaishoitajiin.

Näihin ryhmiin kuuluvia on erilaisia määriä eri kunnissa.

Alla oleva grafiikka näyttää minkä verran eri ikäryhmissä on rokotettu kunnittain.

Syynä Keusoten hitaampaan rokotustahtiin on se, ettei alueelle ole saatu tarpeeksi rokotteita. Tämä johtuu Hus-apteekin päätöksestä jakaa suuremmille kunnille Pfizer-Biontechin rokotetta ja kehyskunnille Modernan rokotetta.

Keusoten alueelle oli tarkoitus tulla Modernaa.

”Modernan rokote-eriä on kuitenkin toimitusvaikeuksien takia jäänyt tulematta”, kertoo Kosonen.

Hus-apteekki on jakanut Keusotelle joitain korvaavia annoksia Pfizer-Biontechin rokotetta, mutta rokotteita on silti tullut vähän verrattuna muihin Hus-alueen kuntiin.

Nyt tilanteeseen tulee korjaus, kun Keusoten alueelle aletaan toimittaa enemmän myös Pfizer-Biontechin rokotetta. Iäkkäät, eli yli 70-vuotiaat rokotetaan Keusote-alueella juuri tällä rokotteella.

Myös Astra Zenecan rokotetta saadaan alueelle, mutta määrät ovat odotettua pienempiä. Lisäksi tulevista eristä on epävarmuutta. Siksi Astra Zenecan rokotetta ei käytetä iäkkäiden rokottamiseen, kertoo Kosonen.

Lue myös: Astra Zenecan rokote on turvallinen, mutta siihen lisätään varoitusteksti

Viiden viikon sisällä Keusote-alueelle on tarkoitus saada noin 29 000 rokoteannosta. Kosonen arvelee, että kaikki yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua huhtikuun puoleen väliin mennessä, eli THL:n tavoiteaikataulun puitteissa.

Tällä hetkellä rokottamattomia yli 70-vuotiaita on Keusote-alueella vajaa 19 000 henkeä.

Kosonen kehottaa varaamaan rokotusajan verkosta osoitteesta koronarokotusaika.fi. Myös puhelinajanvaraus on käytössä, mutta Kosonen toivoo, että nettiajanvarausta suosittaisiin, jos siihen on mahdollisuus.

”Tämä nopeuttaa näitä asioita myös kuntalaisen näkökulmasta.”

Kuntakohtaiset rokotustiedot ikäryhmittäin selviävät jatkossa myös HS:n uusista, päivittäin päivittyvistä grafiikoista.

Voit etsiä haluamasi kunnan alla olevasta listasta. Lisäksi voit järjestää kunnat suuruusjärjestykseen sen mukaan, missä kunnassa kyseiseen ikäryhmään kuuluvia on rokotettu eniten tai vähiten. Järjestyksen muuttaminen onnistuu haluamaasi ikäryhmää klikkaamalla.

Päivittyvät rokotegrafiikat löydät jatkossa myös HS:n päivittäisestä Tartuntatilanne tänään -jutusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat